Το ΝΑΤΟ επενδύει 1 δισ. ευρώ σε αμυντικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογία εντείνονται μετά την επιβεβαίωση την Τρίτη από το ΝΑΤΟ[2] των πρώτων επενδύσεων σε βαθιά τεχνολογία στο πλαίσιο ενός ταμείου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ανακοίνωσε το ταμείο το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία[3]. Το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ συνδυάζει κυβερνητικούς αγοραστές τεχνολογιών με νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών.

Οι πρώτες εταιρείες που θα λάβουν την επένδυση είναι ευρωπαϊκές και περιλαμβάνουν τη γερμανική ARX Robotics, η οποία σχεδιάζει μη επανδρωμένα ρομπότ και τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών Fractile με έδρα το Λονδίνο έλαβε επίσης κεφάλαια, καθώς και η iComat με έδρα το Μπρίστολ και η ουαλική νεοφυής επιχείρηση Space Forge, η οποία κατασκευάζει νέα διαστημικά υλικά.

Το ταμείο έχει επίσης επενδύσει σε τέσσερα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που επικεντρώνονται στη βαθιά τεχνολογία: Join Capital, Vsquared Ventures, OTB Ventures και Alpine Space Ventures. Σε αντίθεση με τα περισσότερα VC, τα οποία επενδύουν σε διάστημα 10 ετών, το ταμείο του ΝΑΤΟ θα επενδύσει σε διάστημα 15 ετών.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πραγματοποιεί επίσης επενδύσεις για την ενίσχυση των κόμβων βαθιάς τεχνολογίας σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση κεφαλαίων για νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικών σταδίων, προκειμένου να προωθήσει την τεχνολογική κυριαρχία της Συμμαχίας.

Στόχος του ταμείου είναι να βοηθήσει στην προώθηση της καινοτομίας σε νέα υλικά και κατασκευές, στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και στη ρομποτική.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πραγματοποιεί επίσης επενδύσεις για την ανάπτυξη κόμβων βαθιάς τεχνολογίας σε περιοχές όπου

το κεφάλαιο για νεοσύστατες επιχειρήσεις αρχικών σταδίων έχει μεγάλη ζήτηση για την προώθηση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Συμμαχίας.

Το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από 24 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Γαλλία είναι μέλη που δεν έχουν συμφωνήσει να το υποστηρίξουν.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
  2. ^ το ΝΑΤΟ (www.euronews.com)
  3. ^ εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (www.euronews.com)