Η 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και οι πορείες σε πολλές ελληνικές πόλεις εντάσσονται στο ευρύτερο κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη με αίτημα να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών.
Το κύμα ανατιμήσεων ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων, που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν καλύπτονται πλέον από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας, στις περισσότερες χώρες και στη δική μου, είναι πολύ δύσκολη. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Έχουμε ήδη πιέσεις για υψηλότερους μισθούς. Για το αν οι αυξήσεις πρέπει να καλύψουν την άνοδο των τιμών εξαρτάται από το αν η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή, δηλαδή διαρκεί για τρεις μήνες, ή αν επιμένει. Αν επιμένει, τότε φυσικά και οι μισθοί πρέπει να ακολουθήσουν για να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο», δηλώνει στο euronews από το Φόρουμ των Δελφών[1], ο Μπόρις Βούτσιτς[2], διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας.
Παράλληλα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει πολιτική, ώστε να εκπληρώσει έναν από τους βασικούς της στόχους, που είναι η σταθερότητα των τιμών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας εξηγεί στο euronews: «Πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στο στόχο της σταθερότητας των τιμών και όχι στην όποια διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Σε αυτή τη φάση, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι η σταδιακή εξάλειψη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, λόγω των ανατιμήσεων».
Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι τονίζουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά, οπότε οι ηγεσίες πρέπει να δράσουν άμεσα για να προστατεύσουν το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών.
References
- ^ Φόρουμ των Δελφών (delphiforum.gr)
- ^ Μπόρις Βούτσιτς (hr.linkedin.com)