Αναμένεται να συμμετάσχουν 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – Παρών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και μεγάλος απών ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που διεξάγεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.
Παρών είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ παρίστανται περίπου 100 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών φορέων και των Ηνωμένων Εθνών.
Μεγάλος απών της Διάσκεψης είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το ποιος παρίσταται πάντως και ποιος όχι έχει γίνει ένα από τα βασικά διακυβεύματα της συνάντησης, οι επικριτές της οποίας λένε ότι είναι ουσιαστικά άχρηστη χωρίς την παρουσία της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις αναμένεται να παραστεί, ενώ η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν στείλει τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Βασικές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, παρατηρητής στην εκδήλωση, η Ινδία και η Νότια Αφρική θα εκπροσωπηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Κίνα, η οποία υποστηρίζει τη Ρωσία, προστίθεται σε δεκάδες χώρες που παραμένουν εκτός της διάσκεψης, πολλές από τις οποίες έχουν πιο πιεστικά ζητήματα από την πιο αιματηρή σύγκρουση στη μακρινή Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Πεκίνο λέει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να έχει τη συμμετοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας και έχει διατυπώσει τις δικές του ιδέες για την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι ηγήθηκε πρόσφατα μιας διπλωματικής προσπάθειας για την προσέλκυση συμμετεχόντων.
Τα ρωσικά στρατεύματα που ελέγχουν τώρα σχεδόν το ένα τέταρτο της ουκρανικής γης στα ανατολικά και τα νότια έχουν σημειώσει κάποια εδαφικά κέρδη τους τελευταίους μήνες. Όταν άρχισαν οι συζητήσεις για μια ειρηνευτική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Ελβετίας το περασμένο καλοκαίρι, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν πρόσφατα ανακτήσει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις, κυρίως κοντά στις πόλεις της νότιας Χερσώνας και του βόρειου Χάρκοβο.
Με φόντο το πεδίο της μάχης και τη διπλωματική στρατηγική, οι διοργανωτές της συνόδου παρουσίασαν τρία σημεία της ημερήσιας διάταξης: την πυρηνική ασφάλεια, όπως στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια- την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου- και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια – η οποία έχει διαταραχθεί κατά καιρούς λόγω της παρεμπόδισης των μεταφορών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτός ο κατάλογος εργασιών, που περιλαμβάνει μερικά από τα λιγότερο αμφιλεγόμενα ζητήματα, υπολείπεται κατά πολύ των προτάσεων που διατύπωσε ο Ζελένσκι σε μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων στα τέλη του 2022.
Η κυβέρνηση του Πούτιν, εν τω μεταξύ, θέλει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία να οικοδομηθεί γύρω από ένα σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε στις πρώτες φάσεις του πολέμου και το οποίο περιλάμβανε διατάξεις για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της, ενώ καθυστερεί τις συνομιλίες για τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές. Η προσπάθεια της Ουκρανίας όλα αυτά τα χρόνια να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει εξοργίσει τη Μόσχα.