Εργαζόμενη ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η Huang βοήθησε να πυροδοτηθεί η πρώτη υπόθεση #MeToo στην Κίνα το 2018
Κινέζα δημοσιογράφος που προώθησε τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του εκκολαπτόμενου κινήματος #MeToo της χώρας καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης για υπονόμευση της κρατικής εξουσίας, σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύλληψη της ίδιας και μιας ακτιβίστριας[2].
Η ημερομηνία αποφυλάκισης της Χουάνγκ αναγράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2026, λαμβάνοντας υπόψη την προγενέστερη κράτησή της.
Η ετυμηγορία που δόθηκε στο Associated Press ανέφερε ότι η Χουάγνκ Χουεγκίν θα αντιμετωπίσει επίσης πρόστιμο 100.000 γιουάν (14.000 δολάρια), τονίζοντας έτσι τη… δυσανεξία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος σε κάθε ακτιβισμό εκτός του ελέγχου του σε ένα σύστημα του οποίου τα ανώτερα κλιμάκια κυριαρχούνται από άνδρες.
Το κίνημα #MeToo της Κίνας άνθισε για λίγο πριν σβήσει από την κυβέρνηση. Η Κίνα συχνά φιμώνει τους ακτιβιστές[3] κρατώντας τους σε απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καταδικάζοντάς τους σε φυλάκιση.
Οι υποθέσεις της Huang και της Wang φαίνεται να έχουν διαπλεχθεί ως μέρος του πιο πρόσφατου κύματος γενικής καταστολής των υπερασπιστών των δικαιωμάτων, μια τάση που προϋπήρχε του κινήματος #MeToo και περιλαμβάνει προηγούμενα περιστατικά όπως οι συλλήψεις γυναικών που μοίραζαν φυλλάδια κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς το 2015.
Εργαζόμενη ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η Huang βοήθησε να πυροδοτηθεί η πρώτη υπόθεση #MeToo στην Κίνα το 2018, όταν δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση που διατύπωσε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια εναντίον του επιβλέποντα του διδακτορικού της σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Κίνας.
Οι φίλοι λένε ότι η Huang και η Wang εξαφανίστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, μια μέρα πριν η Huang πετάξει για το Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τη βία και τις συγκρούσεις μεταξύ των φύλων στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Πήγαν σε δίκη τον Σεπτέμβριο του 2023.
Το Διεθνές Ίδρυμα Γυναικείων Μέσων Ενημέρωσης είχε απονείμει νωρίτερα στην Huang το βραβείο Wallis Annenberg Justice for Women Journalists Award.
Οι υποστηρικτές της Huang και της Wang δημιούργησαν μια ιστοσελίδα στο GitHub για να δημοσιεύουν ενημερώσεις για την υπόθεση και να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Η Κίνα καταγράφεται συστηματικά από ομάδες παρακολούθησης ως ένα από τα κορυφαία κράτη που φυλακίζουν δημοσιογράφους.
Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κίνα, Sarah Brooks, εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει την καταδίκη της Huang ως επίθεση στην υπεράσπιση των γυναικών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία προωθεί εδώ και καιρό την αντίληψη ότι “οι γυναίκες κρατούν τον μισό ουρανό”, αλλά οι θεσμοί της οποίας εξακολουθούν να κυριαρχούνται από άνδρες.
“Αυτές οι καταδίκες θα παρατείνουν τη βαθιά άδικη κράτησή τους και θα έχουν περαιτέρω ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συνηγορία σε μια χώρα όπου οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες κρατικές καταστολές”, ανέφερε ο Μπρουκς σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Στην πραγματικότητα, δεν έχουν διαπράξει κανένα πραγματικό έγκλημα. Αντιθέτως, η κινεζική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει δικαιολογίες για να θεωρήσει το έργο τους απειλή και να τους στοχοποιήσει επειδή εκπαιδεύουν τον εαυτό τους και άλλους για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η αξιοπρέπεια των γυναικών και τα δικαιώματα των εργαζομένων”, δήλωσε ο Brooks.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ σύλληψη της ίδιας και μιας ακτιβίστριας (apnews.com)
- ^ φιμώνει τους ακτιβιστές (apnews.com)