Οι αποφάσεις της Δύσης για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκαλούν σκεπτικισμό σε πολλούς αναλυτές. Το επιχείρημα ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ρωσίας που θα οδηγήσει σε πολιτικές αλλαγές θεωρείται έωλο.
«Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το καθεστώς Πούτιν θα επιβιώσει, μπορεί μάλιστα να ενδυναμωθεί και ο κόσμος που νοιώθει πιο κοντά στη Δύση θα απογοητευτεί και θα εγκαταλείψει τη Ρωσία» εξηγεί στο euronews ο Μάρτιν Γουλφ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής Financial Times. «Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος οι απλοί Ρώσοι να ανατρέψουν τον Πούτιν. Έχει απόλυτο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, της μυστικής αστυνομίας, των μέσων ενημέρωσης. Ο μόνος τρόπος να χάσει την εξουσία είναι από διχασμό εντός του καθεστώτος.»
Αυτό σημαίνει ότι δε διαφαίνεται άμεσο τέλος στον πόλεμο.
«Φαίνεται ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει» σημειώνει ο Μάρτιν Γουλφ. «Όμως από την άλλη πλευρά, ούτε η Ουκρανία φαίνεται να μπορεί να εκδιώξει τους Ρώσους. Άρα, κατ’εμέ, το πιθανότερο είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί επ αόριστον, θα υπάρξουν εκεχειρίες, αλλά μάλλον δε θα υπάρξει ειρήνη. Οι εκεχειρίες μάλλον δε θα διαρκέσουν. Άρα θα έχουμε μία μακρά σύγκρουση, με πολλά δεινά.»