ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Κωνσταντίνος Καραγκούνης | Απαιτείται ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης των διωκτικών αρχών στη Ζάκυνθο | Υπάρχει θέμα και το φωνάζω!

Όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα έχουμε 510 αστυνομικούς ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, σημαίνει ότι στη Ζάκυνθο των περίπου πενήντα χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών και των εργαζομένων στον τουρισμό και στον κατασκευαστικό τομέα όλον τον χρόνο, θα έπρεπε στη Ζάκυνθο κατά ελάχιστο να έχουμε μόνιμα 250 αστυνομικούς και όχι 150 που έχουμε σήμερα. Άρα είμαστε πάρα πολύ πίσω, σε μεγάλη δυσαναλογία με τον μέσο όρο της χώρας.

Ενδεικτικά η αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους στην Αττική είναι 1/200, στα Ιωάννινα 1/153, στην Πάτρα 1/235 , στον Πύργο 1/200, στο Κιλκίς 1/69, στην Καστοριά 1/60. Στη Ζάκυνθο, η αναλογία ανέρχεται τη χειμερινή περίοδο σε 1 αστυνομικό ανά 500 κατοίκους και κατά θερινή περίοδο, αν συνυπολογιστούν οι επισκέπτες του νησιού, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενισχυτικής αστυνομικής δύναμης, η αναλογία ανέρχεται σε 1 αστυνομικό ανά 1.600 κατοίκους, δηλαδή μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν λόγοι μη στελέχωσης, υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης είπε κάτι που ξέραμε, ότι η Ζάκυνθος είναι εγκληματογόνος περιοχή και μάλιστα έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι στο νησί το έγκλημα έρχεται από παλιά, έχει ρίζες. Από εκεί και πέρα όμως τι έκανε; Μποφανίες είχαμε και ουσία μηδέν. Είναι αστείο να περιμένουμε ότι θα φοβηθούν οι εγκληματίες στο νησί, όταν έρχονται κάποια κλιμάκια για πέντε με δέκα μέρες και μετά φεύγουν. Ακόμα περιμένουμε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ο Υπουργός.

Ζητάμε αναβάθμιση του Τμήματος Ασφαλείας σε Υποδιεύθυνση, γιατί έτσι θα κερδίσουμε Προϊστάμενο με βαθμό Διευθυντή, ενώ παράλληλα θα γίνουν πιο εύκολα προσλήψεις. Ζητάμε Διευθυντή στη Διεύθυνση της Αστυνομίας με τον βαθμό του Ταξίαρχου, γιατί οι Ταξίαρχοι είναι ήδη δοκιμασμένοι ως Διευθυντές. Δεν είναι μόνο θέμα εμπειρίας να έχεις ανώτερους αξιωματικούς, έχουν ειδικευτεί σε θέματα διοίκησης.

Ζητάμε την πρόσληψη πενήντα συνοριοφυλάκων στο αεροδρόμιο με πρόσληψη είκοσι αστυνομικών ανά έτος σε βάθος πενταετίας. Αυτά είχε πει ότι θα κάνει πράξη ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Φτάσαμε στο σημείο στην αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου, να μην έχουμε ομάδα δίωξης ναρκωτικών. Για να έχουμε μία επιτυχία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, κάποιοι συνάδελφοι δουλεύουν ασταμάτητα, αφιερώνουν τεράστιο χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Για να λέμε δημόσια ότι στη Ζάκυνθο απαιτείται ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης των διωκτικών αρχών, κάτι βλέπουμε. Για να διεκδικούμε ενίσχυση του μηχανισμού Εσωτερικών Υποθέσεων, υπάρχει θέμα και το φωνάζω ότι υπάρχει.
Κατά το παρελθόν είχαμε περιπτώσεις διαφθοράς συναδέλφων, πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση μήπως και υπάρχουν ακόμα παραφυάδες τέτοιων υποθέσεων διαφθοράς.

Δεν πρέπει να παραμένει για πάνω από πέντε χρόνια στη θέση του ένας ανώτερος αξιωματικός, ένας Προϊστάμενος σε θέση διοίκησης, διότι όταν παραμένει για μεγάλο διάστημα, ενδέχεται να δημιουργηθούν βαρίδια, εξαρτήσεις και σχέσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εκτός και αν βολεύει το πολιτικό σύστημα να τον διατηρεί στη θέση του για χρόνια. Όλα τα κόμματα εξυπηρετούνται από αυτή τη κατάσταση.

Έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για όλα αυτά που καταγγέλλουμε, όμως αυτές οι υποθέσεις δεν είναι εύκολες και έχουν καταλήξει στο αρχείο. Κάποιοι έχουν δυσαρεστηθεί με τα όσα λέμε και μάλιστα έχουμε δεχτεί και εργασιακό bulling, όπως συνέβη στον Γραμματέας της Ένωσης. Ενοχλούμε με αυτά που λέμε.

Από προχθές, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, λειτουργεί γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, πλήρως στελεχωμένο με οκτώ άτομα. Επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, τα άτομα αυτά τα αφαίρεσαν από μια άλλη υπηρεσία, δημιουργώντας πρόβλημα εκεί. Πλέον υπάρχει ακόμα και πρόβλημα διάθεσης ενός αξιωματικού υπηρεσίας στο τμήμα.

Όλοι βολεύονται με μια εικονική πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε να καταγράφονται τα πραγματικά στοιχεία της εγκληματικότητας στο νησί. Αν για παράδειγμα έχουν καταγραφεί πενήντα από τις διακόσιες κλοπές που έχουν γίνει, προφανώς και δεν αποτυπώνεται η αλήθεια προς το Υπουργείο. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να γίνεται και ποιοτική καταγραφή του εγκλήματος στη Ζάκυνθο.

Οφείλω να ομολογήσω ότι στον Δήμο και την Περιφέρεια βρήκαμε ανταπόκριση και έτσι τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου μεθαύριο Παρασκευή και του Περιφερειακού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο, το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος για τη λήψη μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Ζάκυνθο.

———————————————

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος,  30-5-2024
Αρ. Πρωτ.:   8/2024

ΠΡΟΣ:
1. Την κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Κα Ολυμπία (Ολίβια) ΚΑΡΔΑΚΑΡΗ.
2. Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου , Κο ΠΛΕΣΣΑ Διονύσιο.

ΘΕΜΑ: Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Ζάκυνθο.

Πρόσφατα, ο πλέον αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δηλώσει δημοσίως ότι η Ζάκυνθος αποτελεί τον πιο εγκληματογόνο νομό, μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ,  με παράδοση στην εγκληματικότητα και μάλιστα στο βαρύ έγκλημα. Πράγματι, η εγκληματικότητα στο νησί μας λαμβάνει συνεχώς αυξανόμενες ανησυχητικές διαστάσεις, σε  ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά , με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη να βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια , εν «ψυχρώ» δολοφονίες, εκτέλεση συμβολαίων θανάτου με καλάσνικοφ, συλλήψεις για ναρκωτικά και μάλιστα  μεγάλες ποσότητες, αποδεικνύουν την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας, η οποία, κατά την εκτίμησή μας, θα εξακολουθήσει, και μάλιστα, με ανοδική πορεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπηρεσίες μας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσής τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο διαρκώς διογκούμενο και εξελισσόμενο έγκλημα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι η αναλογία στο τρίπτυχο αστυνομικός / πολίτης / εγκληματικότητα , είναι υπέρμετρα σε βάρος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου συγκρινόμενη σε πανελλαδικό επίπεδο , αλλά και με άλλες Διευθύνσεις. Η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου ανέρχεται  σε 158 άτομα ,  και η παρούσα δύναμη  είναι 120 άτομα. Ο μόνιμος πληθυσμός της Ζακύνθου , σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται συνολικά στους 40.508 μόνιμους  κάτοικους , μη συμπεριλαμβανόμενων των δηλωμένων και αδήλωτων  ως κατοίκων υπηκόων τρίτων χωρών  περί των 15.000 ατόμων και περί των  5.000 εργαζόμενων καθ’ όλο το έτος στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα. Επιπλέον, ο  πληθυσμός της Ζακύνθου αυξάνεται κατακόρυφα κατά τη θερινή περίοδο στους 250.000 κατοίκους  με το εικοσιτετράωρο να αντιστοιχεί σε διασκέδαση  Σαββατόβραδου άλλων Διευθύνσεων.

Ενδεικτικά η αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους είναι κατά προσέγγιση  1/166 κατά μέσο όρο Πανελλαδικά,  στην Αττική είναι 1/200, στα Ιωάννινα 1/153, στην Πάτρα 1/235 , στον Πύργο 1/200,στο Κιλκίς 1/69 , στην Καστοριά 1/60 , στην Άρτα 1/100 , στη Λευκάδα 1/250, ενώ στη Ζάκυνθο, η αναλογία αστυνομικών/κατοίκους ανέρχεται τη χειμερινή περίοδο σε 1/500 και κατά θερινή περίοδο , αν συνυπολογιστούν οι επισκέπτες του νησιού, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενισχυτικής αστυνομικής δύναμης, η αναλογία ανέρχεται σε 1/1.600, δηλαδή μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Έτσι, οι αξιωματικοί υπηρεσίας αναγκάζονται να εκτελούν διπλά καθήκοντα, με την εκτέλεση στο αυτό ωράριο εργασίας και υπηρεσίας μικτής περιπολίας, ενώ συμβαίνει να ανατίθενται καθήκοντα μικτής περιπολίας στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του ΑΤ Αλυκών και στον ασυρματιστή του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσής μας, τη στιγμή που τις δυο υπηρεσίες χωρίζει απόσταση 15 χιλιομέτρων, καθιστώντας αδύνατη την ουσιαστική εκτέλεση της υπηρεσίας. Επίσης, οι άντρες της Ο.Π.Κ.Ε και της ΔΙ.ΑΣ διατίθενται σε υπηρεσία μικτής περιπολίας, σκοπού καταστήματος, μεταγωγές κρατουμένων, μεταγωγές ψυχικά ασθενών και εκφωνητή στο Κέντρο Επιχειρήσεων (100), και εκτελούν υπηρεσίες κατά μόνας, χωρίς  συνεπιβάτη, εκτιθέμενοι σε άμεσο κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης, δε λειτουργεί επανδρωμένο γραφείο τουριστικής αστυνόμευσης στον αερολιμένα, όπου εισέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Και μέσα σε όλα αυτά τα σοβαρά καθήκοντα , προστίθεται και  η διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε καθήκοντα και αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται από το Νόμο και τους Κανονισμούς του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας , χωρίς την τήρηση  των οριζομένων κατά το  άρθρο 22 του Ν. 3938/2011  και της υπ’ αριθμό 8004/21/2 από 21/2/2012 Κ.Υ.Α ( Παροχή Υπηρεσιών προς Τρίτους) . Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα μέλη μας εδώ και χρόνια εργάζονται πέραν του ανθρωπίνως δυνατού, συνήθως καθ’ υπέρβαση του Π.Δ 394/2001 «Χρόνος εργασίας αστυνομικού προσωπικού», παραμερίζοντας προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ξεπερνώντας τα ανθρώπινά όριά τους, αδυνατούν να αναχαιτίσουν την οργανωμένη εγκληματικότητα.

Από τα παραπάνω , γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στο νησί μας θα πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο στρατηγικής αστυνόμευσης, που θα έχει ως προτεραιότητα την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και εν γένει παραβατικότητας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Πράγματι, η έλευση ειδικών κλιμακίων από κεντρικές Υπηρεσίες των Γ.Α.Δ.Α , πάντοτε μετά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων, δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, αφού το ουσιώδες είναι η πρόληψη και αποτροπή αυτών. Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα στο νησί μας, η Ένωσή μας προτείνει τα κάτωθι μέτρα:

Διπλασιασμό της οργανικής δύναμης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, με την προκήρυξη για την επόμενη πενταετία κάθε έτος 20 θέσεων προς πλήρωσή τους και με την τοποθέτηση 20 αποφοίτων της σχολής Αστυφυλάκων..

Αναβάθμιση του Τμήματος Ασφαλείας σε Υποδιεύθυνση.

Ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού Αερολιμένα Ζακύνθου.

Πρόσληψη 50 Συνοριακών Φυλάκων για τον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου.

Τοποθέτηση Διευθυντή  Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου , με βαθμό Ταξιάρχου και επάνδρωση του επιτελείου με ανώτερους αξιωματικούς.

Τοποθέτηση ανώτερων αξιωματικών Σ.Α.Ε.Α. στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου  και  η μη παραμονή τους πάνω από  πέντε  έτη σε θέσεις διοίκησης επιπέδου Τμήματος.

Ένταξη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου στο καθεστώς παραμεθορίου.

Συχνή έλευση κλιμακίων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης των διωκτικών Αρχών και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αυστηρός έλεγχος με μηδενική ανοχή των διευθυντών- διοικητών υπηρεσιών και διαταγή για παύση αποδοχής παρεμβατισμού προς όφελος εγκληματιών η παραβατικών από πολιτικούς, πολιτευτές, οικονομικούς , υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες.

Εφαρμογή του νόμου για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.

Ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην Επικράτεια , με βάση τις ανάγκες του κάθε Νομού.

Ποσοτική και ποιοτική καταγραφή – αναφορά της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Άμεσα, αναδιάταξη  της υπάρχουσας οργανικής δύναμης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου , με μεταφορά των 20 από τις 35 κενών θέσεων βαθμοφόρων – αξιωματικών , στην οργανική δύναμη των κατωτέρων.

Κατόπιν των ανωτέρω, και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, με την παρούσα, αιτούμεθα όπως:

α) συζητηθεί στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
β) εκδοθεί σχετικό ψήφισμα του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου με τις προτάσεις μας, που θα διαβιβασθεί στις αρμόδιες αρχές προς υλοποίηση.
γ) κληθούμε στη σχετική συνεδρίαση, προκειμένου να σας αναλύσουμε το πρόβλημα και τις προτάσεις μας.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κων/νος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ | Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Άγγελος ΠΟΛΥΖΟΣ

The post ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Κωνσταντίνος Καραγκούνης | Απαιτείται ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης των διωκτικών αρχών στη Ζάκυνθο | Υπάρχει θέμα και το φωνάζω! appeared first on ZANTETIMES.GR.