Ισραηλινός αξιωματούχος και ΜΜΕ του Ισραήλ και των ΗΠΑ θεωρούν πως η απάντηση της Χαμάς, η οποία επιδόθηκε την Τρίτη στους μεσολαβητές, υπήρξε αρνητική – Ωστόσο, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης τονίζει πως «ανοίγει τον δρόμο για σύναψη συμφωνίας».
Απορριπτική είναι η στάση της Χαμάς απέναντι στο προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης Ισραηλινός αξιωματούχος που μελέτησε την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος προς τους μεσολαβητές.
«Το Ισραήλ έλαβε απόψε από τους μεσολαβητές την απάντηση της Χαμάς. Στην απάντηση, η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ «έχουν αλλάξει όλες τις βασικές και πιο σημαντικές παραμέτρους», υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η αμερικανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξετάζει την απάντηση της Χαμάς, την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδεύει προς το να συμπληρώσει 250 ημέρες.
Ο παραπάνω Ισραηλινός αξιωματούχος, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios έκριναν με βάση την απάντηση της Χαμάς ότι η οργάνωση απορρίπτει το σχέδιο, γεγονός που ανάγκασε ηγετικό της στέλεχος να δηλώσει δημοσίως πως η απάντηση είναι «υπεύθυνη, σοβαρή και θετική» και ότι «ανοίγει τον δρόμο για την σύναψη συμφωνίας».
«Οι κατηγορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης όσον αφορά την απάντηση της Χαμάς μαρτυρούν προσπάθειες με σκοπό να απαλλαγεί το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως τα δημοσιεύματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.
Σε περιοδεία στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του» στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου κι πήρε την Δευτέρα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το σχέδιο προβλέπει στην πρώτη φάση του «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Ενθαρρυντική ένδειξη»
Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ενθαρρυντική ένδειξη» την αντίδραση της Χαμάς, που ανέφερε πως αντιμετωπίζει «θετικά» ορισμένα στοιχεία της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ, κειμένου συνταγμένου από την Ουάσιγκτον, προτού επιδώσει την επίσημη απάντησή της το βράδυ της Τρίτης.
Σε κοινή ανακοίνωσή της με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η Χαμάς ανέφερε πως επέδωσε την απάντησή της στους μεσολαβητές, στο Κατάρ και στην Αίγυπτο, καλώντας να «σταματήσει πλήρως η επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η απάντηση περιέχει «τροποποιήσεις» στην πρόταση όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη σχετικά.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι περιορίστηκε να πει πως οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την απάντηση. «Δεν θα αναφερθώ στο πλαίσιο ή σε λεπτομέρειες της απάντησης που λάβαμε κι έχει αρχίσει να αποτιμά η ομάδα μας, όπως και οι φίλοι μας στο Κατάρ και στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.
«Η φρίκη πρέπει να τελειώσει», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έλαβε μέρος την Τρίτη στην Ιορδανία σε διεθνή σύνοδο με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου δεν υπάρχει ούτε ύδρευση ούτε ηλεκτροδότηση αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κι ο οργανισμός δεν παύει να προειδοποιεί πως επαπειλείται λιμός.
«Είναι καιρός να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός και να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι χωρίς όρους», επέμεινε, καλώντας «όλα τα μέρη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που προσφέρει ο «οδικός χάρτης» που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ.
Ολοκλήρωση «επιχείρησης»
Όμως την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από τα φονικά πλήγματα την Τρίτη στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «ολοκλήρωσε επιχείρηση» ανατολικά της Ντέιρ αλ Μπάλα και ανατολικά της αλ Μπουρέιτζ.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού σε χωριό κοντά στην Τζενίν, πόλη που αποτελεί προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Η Χαμάς ανέφερε πως «θρηνεί» τους «μάρτυρες» της Τζενίν.
Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, ο Ταλίμπ Σάμι Αμπντάλα, σημαντικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το σιιτικό ένοπλο κίνημα, σύμμαχος της Χαμάς.
Σύμφωνα με λιβανική στρατιωτική πηγή, ο αεροπορικός βομβαρδισμός έγινε στην πόλη Τζουαΐγια, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, κι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι τρεις άνθρωποι. Πρόκειται «για το πιο σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολά που έχει σκοτωθεί ως τώρα από την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Ψυχολογικός αντίκτυπος»
Ο Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε από την Ιορδανία ότι τουλάχιστον 1,7 εκατ. άνθρωποι από τους περίπου 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του πολέμου.
Κατήγγειλε επίσης τον ψυχολογικό αντίκτυπο του πολέμου, πάνω απ’ όλα στα παιδιά, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως περίπου το 60% των κτιρίων όπου διέμεναν κάτοικοι της Γάζας και τουλάχιστον το 80% των εμπορικών εγκαταστάσεων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Οι βιαιότητες με θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων έφθασαν σε «ακραία επίπεδα» το 2023, χρονιά που καταγράφηκε «σοκαριστική» αύξηση (+21%) των σοβαρών παραβιάσεων, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν, διαπιστώνει έκθεση του Γενικού Γραμματέα που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου την Τρίτη και προσθέτει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τη Χαμάς, καθώς και τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, στον «κατάλογο της ντροπής», τον οποίο καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός.