Περίπου 120 αυτοκίνητα ξεκίνησαν από το βόρειο Ισραήλ, μεταφέροντας το αίτημα των διαδηλωτών για απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και διενέργεια εκλογών – Υπό εξέταση μια αμερικανική διαπραγμάτευση για πέντε Αμερικανούς ομήρους της Χαμάς, μετέδωσε το NBC.
Αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Δευτέρα από την πόλη Αμιάντ στο βόρειο Ισραήλ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Η μηχανοκίνητη πορεία είχε ως προορισμό την πόλη Κάρμεϊ Γκατ, εκεί όπου η οικογένεια Μέτσγκερ πενθεί τον Γιόραμ Μέτσγκερ, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ ήταν όμηρος στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να νομοθετηθεί η ίση στρατιωτική θητεία για όλους τους πολίτες, καθώς και να προκηρυχθούν εκλογές.
Το κονβόι αποτελείται από 120 οχήματα, πάνω στα οποία βρίσκονται φωτογραφίες ομήρων και ισραηλινές σημαίες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ξεδίπλωσαν ένα πανώ, στο οποίο αναγράφεται «χωρίς τους απαχθέντες, το Ισραήλ είναι χαμένο».
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς μια μονομερή συμφωνία για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Χαμάς ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το NBC, το οποίο επικαλείται δύο νυν και δύο πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Χαμάς κρατά πέντε Αμερικανούς που πιάστηκαν όμηροι κατά την αιματηρή εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία ώθησε το εβραϊκό κράτος να κηρύξει πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Αξιωματούχοι ελπίζουν να ανακτήσουν τα πτώματα άλλων τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το NBC.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς για το δημοσίευμα κατά την αναχώρησή για το Κάιρο, απάντησε: «Ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων, είναι μέσω αυτής της πρότασης, είναι μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Οποιεσδήποτε μονομερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω διαπραγματευτών του Κατάρ και δεν θα εμπλακεί το Ισραήλ, ανέφεραν στο NBC οι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις διαπραγματεύσεις.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς θα είχε κίνητρο να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, επειδή θα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επικρίνεται εντός της χώρας του ότι δεν κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Εξάλλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είχε προτρέψει τους ηγέτες των αραβικών χωρών να ασκήσουν πίεση στην Χαμάς, ώστε η οργάνωση να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι το μόνο που δεν αποδέχεται την πρόταση για μια συμφωνία τριών φάσεων, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, στις οποίες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει.
Από πλευράς Χαμάς, πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης χαρακτήρισε μέσω του Reuters τις δηλώσεις Μπλίνκεν «μεροληπτικές υπέρ του Ισραήλ» και ότι η στάση του αποτελεί πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. «Η ομιλία Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο είναι ένα παράδειγμα μεροληψίας προς το Ισραήλ και δίνει μια αμερικανική συγκάλυψη στο ολοκαύτωμα που διεξάγεται από την κατοχή (σ.σ. τις ισραηλινές δυνάμεις) στη Γάζα», ανέφερε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι.