Υπάρχουν σημαντικές συνταξιοδοτικές ανισότητες σε όλη την Ευρώπη. Το Euronews Business διαπίστωσε μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής εμπιστοσύνης στη συνταξιοδότηση και του επιπέδου των μηνιαίων συντάξεων.
Οι συντάξεις που σχετίζονται με το εισόδημα αποτελούν κατά κύριο λόγο την κύρια πηγή εισοδήματος για τους Ευρωπαίους ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές της ΕΕ είναι βέβαιοι ότι θα έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. Σε αρκετές χώρες, το επίπεδο αυτό της εμπιστοσύνης πέφτει στο 30% ή και λιγότερο. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των συντάξεων.
Η προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια αποτελεί βασική λειτουργία των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Η σύνταξη γήρατος είναι περιοδικές πληρωμές που προορίζονται για:
1. Να διατηρήσει το εισόδημα του δικαιούχου μετά τη συνταξιοδότησή του από τη μισθωτή εργασία στη νόμιμη ή την κανονική ηλικία- ή
2. Να στηρίξει το εισόδημα των ηλικιωμένων (εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι πληρωμές γίνονται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα).
Τεράστιες ανισότητες στις συντάξεις σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι συντάξεις γήρατος σε όλη την Ευρώπη διαφέρουν σημαντικά τόσο σε ονομαστικούς όρους όσο και σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS). Για να απλοποιήσει τα δεδομένα, το Euronews Business μετέτρεψε τα ετήσια συνταξιοδοτικά εισοδήματα σε μηνιαία ποσά διαιρώντας τα με 12 μήνες.
Το 2021, η μέση ακαθάριστη μηνιαία δαπάνη για συντάξεις γήρατος ανά δικαιούχο εντός της ΕΕ διέφερε σημαντικά, από 2.575 ευρώ στο Λουξεμβούργο έως 226 ευρώ στη Βουλγαρία, με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται σε 1.224 ευρώ.
Συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και των υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ, η Ισλανδία ανέφερε τον υψηλότερο μέσο όρο με 2.762 ευρώ, ενώ η Αλβανία είχε τον χαμηλότερο με 131 ευρώ.
Οι “τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ” και οι σκανδιναβικές χώρες πάνω από τον μέσο όρο των συντάξεων της ΕΕ
Η σύνταξη γήρατος ανά δικαιούχο υπερέβαινε τον μέσο όρο της ΕΕ σε όλες τις “τέσσερις μεγάλες” χώρες της ΕΕ. Η Ιταλία ανέφερε την υψηλότερη σύνταξη με 1.561 €, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία παρουσίασαν σχεδόν πανομοιότυπα στοιχεία, το καθένα γύρω στα 1.450 €.
Οι σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν επίσης ισχυρές επιδόσεις, με μέσες συντάξεις γήρατος που ξεπέρασαν εκείνες των “τεσσάρων μεγάλων” χωρών.
Οι βαλκανικές χώρες καταγράφουν τις χαμηλότερες συντάξεις
Τις επτά χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη κατέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες. Η μέση δαπάνη για συντάξεις γήρατος στο Λουξεμβούργο ήταν σχεδόν 11 φορές υψηλότερη από εκείνη της Βουλγαρίας, αναδεικνύοντας σημαντικές ανισότητες. Ακόμη και αν προεξοφληθεί το Λουξεμβούργο ως ακραία περίπτωση, ο μέσος όρος της ΕΕ παρέμενε σχεδόν έξι φορές υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στη Βουλγαρία.
Ορισμένες από αυτές τις διαφορές στις συντάξεις μπορούν να αποδοθούν στα διαφορετικά επίπεδα τιμών στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς η Eurostat σημειώνει ότι το συνολικό κόστος ζωής διαφέρει σημαντικά σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι συνταξιοδοτικές ανισότητες μειώνονται σημαντικά σε όρους PPS
Σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS), μια τεχνητή νομισματική μονάδα που προσαρμόζει τις διαφορές στο επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών, οι διαφορές μειώνονται σημαντικά.
Σε όρους PPS, η μέση σύνταξη γήρατος κυμαίνεται από 437 στη Βουλγαρία έως 1.681 στο Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος στο Λουξεμβούργο έλαβε ακαθάριστη σύνταξη σχεδόν τετραπλάσια από εκείνη στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο 2023 της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), μόνο το 42% των καταναλωτών στην ΕΕ αισθάνεται σίγουρο ότι θα έχει αρκετά χρήματα για να ζήσει άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του.
Τα επίπεδα εμπιστοσύνης παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών, με το Λουξεμβούργο (61%), τις Κάτω Χώρες (59%) και τη Δανία (58%) να αναφέρουν την υψηλότερη εμπιστοσύνη. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης παρατηρούνται στη Λετονία (23%), τη Σλοβενία (27%) και την Πολωνία (28%).
Το Euronews Business διαπίστωσε ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου οικονομικής εμπιστοσύνης για άνετη διαβίωση κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης και του ύψους της μηνιαίας σύνταξης γήρατος.
Η συσχέτιση αυτή δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης επικρατούν σε χώρες με υψηλότερες συντάξεις, ενώ η εμπιστοσύνη τείνει να μειώνεται σε μέρη με χαμηλότερα ποσά συντάξεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τον κίνδυνο φτώχειας των ηλικιωμένων
Ομάδες εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενοι φορείς υπέβαλαν σειρά συστάσεων για την ενίσχυση τόσο της βιωσιμότητας όσο και της επάρκειας των συνταξιοδοτικών συστημάτων της ΕΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί σήμερα τα συνταξιοδοτικά συστήματα αφήνει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο φτώχειας λόγω γήρατος. Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας”, προειδοποιεί η ενημέρωση.
Προκλήσεις στη διεθνή σύγκριση των συντάξεων
Η σύγκριση των διεθνών συνταξιοδοτικών επιπέδων αποτελεί πρόκληση λόγω των σημαντικών διαφορών στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Οι συγκρίσεις αυτές συχνά παραβλέπουν τον αντίκτυπο της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών στα τελικά ποσά των συντάξεων. Τα στοιχεία υπολογίζονται από τη βάση δεδομένων της Eurostat διαιρώντας τη συνολική δαπάνη για συντάξεις γήρατος με τον αριθμό των δικαιούχων.
“Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι αυτά τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ανά δικαιούχο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το επίπεδο ή την επάρκεια των ατομικών συντάξεων γήρατος στις διάφορες χώρες”, υπενθυμίζει η Eurostat.