Κύπρος: Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας από σταθερή σε θετική

Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο «Baa2».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο «Baa2».

Η απόφαση του Οίκου να προχωρήσει στην αλλαγή της προοπτικής σε θετική στηρίζεται στην προοπτική διατήρησης της δημοσιονομικής ευρωστίας και πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους στα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τον Οίκο, τέτοιο σενάριο δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω της διατήρησης συνετούς δημoσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την προοπτική ισχυρών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την ενδυνάμωση και την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα, η οποία έχει συμβάλει στη συρρίκνωση των κινδύνων που πηγάζουν από τον τομέα αυτό, θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ενισχύοντας τις προοπτικές αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός, «η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας ισοζυγίζει τα σχετικά υψηλά επίπεδα ευμάρειας και τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε συνδυασμό με το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών, σε αντιδιαστολή με το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, το σχετικά υψηλό δημόσιο χρέος και τους μετριασμένους κινδύνους, προερχόμενους από το τραπεζικό τομέα και γεωπολιτικά.

Ο Οίκος Moody’s εκφράζει τη γνώμη ότι ο περιορισμός των δαπανών θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερος, εάν οι κυπριακές αρχές περιορίσουν το ρυθμό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, αντισταθούν σε περαιτέρω αυξήσεις της ΑΤΑ ή/και περιορίσουν τις πιέσεις αύξησης των δαπανών του ΓεΣΥ. Οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες του ΓεΣΥ μπορούν να αυξηθούν γρηγορότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης, καθιστώντας δύσκολη την προοπτική ελέγχου του ρυθμού αύξησης των δαπανών αυτών. Σε αντιδιαστολή, η μείωση του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με τις αναμενόμενες προσδοκίες των Moody’s. Συνδυαστικά, αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της αξιολόγησης των Moody’s για τη δημοσιονομική ευρωστία της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με τρόπο υπεύθυνο την οικονομική δραστηριότητα ενόψει των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα υγιή δημόσια οικονομικά».