Η απάντηση της Κομισιόν στο euronews για την επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια

Εν ευθέτω χρόνων η απάντηση στον Έλληνα Πρωθυπουργό – Παραδοχή της Επιτροπής ότι το ίδιο θέμα έχει τεθεί και από άλλα κράτη μέλη

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Εν ευθέτω χρόνω θα απαντηθεί η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ανταποκρίτριας του euronews στις Βρυξέλλες Μαρίας Ψαρά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «πολλά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού». Στην απάντηση της Κομισιόν επισημαίνεται μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ανέφερε ακόμα: «Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές. Στο μεταβατικό μονοπάτι για το οικοσύστημα λιανικής που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη».

Αναλυτικά, η απάντηση της Κομισιόν στο euronews είναι η εξής:

«Λάβαμε την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή εν ευθέτω χρόνω.

Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή ως συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, ο οποίος θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Οι εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς (TSC) ισοδυναμούν με μη ρυθμιστικούς φραγμούς για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020 η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη κανονιστικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τους προμηθευτές στους λιανοπωλητές, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται τις πηγές τους στη χώρα της επιλογής τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και αυτές οι μονομερείς πρακτικές απαγορεύονται εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και παρακολουθεί μια σειρά από τέτοιες υποθέσεις.

Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές.

Στο μεταβατικό μονοπάτι για το οικοσύστημα λιανικής που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη».

Δημοσιογράφος • Ioannis Giagkinis