Κατέρρευσαν τα κέρδη της Gazprom- Αισιόδοξος παραμένει ο Πούτιν

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΕ ξεκίνησε συνομιλίες για να συζητήσει τον επόμενο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες για πρώτη φορά στοχεύουν τον προσοδοφόρο τομέα φυσικού αερίου της χώρας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της χώρας του σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Είπε ότι παρά τις κυρώσεις και την αστάθεια στις παγκόσμιες και περιφερειακές ενεργειακές αγορές, ο εγχώριος τομέας καυσίμων και ενέργειας της Ρωσίας «αναπτύσσεται σταθερά».

«Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται, οι ανάγκες αυξάνονται και καλύπτονται από το σύμπλεγμα καυσίμων και ενέργειας» δήλωσε στους υπουργούς.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο όγκος παραγωγής φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 8% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι δείκτες στον πετρελαϊκό κλάδο είναι “σταθεροί”.

Gazprom: Κατέρρευσαν τα έσοδα- Ζημιές 7 δισεκατομμυρίων

Όμως οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να μην καταβάλει στους μετόχους της μέρισμα για το 2023, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές για πρώτη φορά από το 1999.

Η εταιρεία ανέφερε ζημιές ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 που αποδίδονται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν περιοριστεί δραστικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 82% από 8,7 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο μηνιαίως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε μόλις 1,6 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο του 2023.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στις βιομηχανίες πετρελαίου και άνθρακα της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει μια ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Έκτοτε, η ΕΕ αναζητά τρόπους για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει τη σύναψη νέων συμφωνιών με χώρες όπως η Νορβηγία, το Καζακστάν και η Σαουδική Αραβία.

Οι ρωσικές προμήθειες αποτελούν μόνο το 8% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, από 40% το 2021. Αυτό μεταφράζεται σε ιλιγγιώδεις απώλειες για την Gazprom, με τα έσοδα της εταιρείας από τις πωλήσεις στο εξωτερικό να πέφτουν κατά δύο τρίτα το 2023.

Επίσης αυτό το μήνα η ΕΕ ξεκίνησε συνομιλίες για τον επόμενο γύρο κυρώσεων, οι οποίες για πρώτη φορά στοχεύουν τον τομέα φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η πρόταση σπάει ένα ταμπού, καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο γλίτωνε μέχρι τώρα από οποιουσδήποτε περιορισμούς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Πολωνίας, της Βαλτικής, των σκανδιναβικών χωρών και της Ουκρανίας.

Το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί απο την Ε. Επιτροπή δεν προβλέπει καθολική απαγόρευσης των εισαγωγών αλλά στοχεύει στην απαγόρευση των μεταφορτώσεων ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλαδή της πρακτικής επανεξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνει σε λιμάνια της ΕΕ σε άλλες χώρες.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν τα κύρια σημεία εισόδου του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)