Ο Δημήτρης Μυτιληναίος μας ξεναγεί στον κόσμο του «Hard Pop»

Η παράσταση χορού ανεβαίνει στο PalmTree-MCA, στο Νέο Κόσμο, από τις 27 Μαΐου, μέχρι τις 2 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Μυτιληναίος παρουσιάζει το νέο χορογραφικό του έργο με τίτλο «Hard Pop». Η παράσταση ανεβαίνει στο PalmTree-MCA, έναν καινούργιο χώρο στο Νέο Κόσμο, από τις 27 Μαΐου, μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Είναι ουσιαστικά ένα έργο για έξι ρόλους, για πέντε χορευτές-τριες και έναν«μη-χορευτή». Εξερευνά τις πιθανές συγκλίσεις αλλά και τις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα. Η χορογραφία δομείται πάνω σε ρυθμικά μοτίβα και μελωδίες από 20 ποπ τραγούδια τα οποία όμως είτε αποσιωπώνται στην σκηνή, είτε ανακαλούνται αποδομημένα.

Ο χορογράφος μίλησε στο Euronews για τη σχέση του με την ποπ μουσική και την ποπ κουλτούρα και για τα θέματα που τον απασχόλησαν σε αυτή την καινούργια του χορογραφία.

Ποια είναι η σχέση σου με την ποπ μουσική;

Νομίζω πως η ποπ μουσική βιομηχανία έχει έναν τρόπο να επιβάλλεται στην αγορά, μέσα από το ραδιόφωνο, τις διαφημίσεις αλλά και με πιο απρόβλεπτα μέσα όπως π.χ. στα καταστήματα, στα διαλείμματα των αγώνων τένις, στα γυμναστήρια, στα φυσικοθεραπευτήρια κ.τ.λ.. Σίγουρα ο τρόπος που διαδίδεται σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ότι στα 90’s. Για παράδειγμα, στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι το MTV ως βασική πηγή νέων τραγουδιών. Την ποπ μουσική δεν χρειάζεται να την ψάξεις ιδιαίτερα, γιατί φροντίζει να σε βρίσκει αυτή.

Ποιος/α είναι η αγαπημένη σου σταρ και γιατί;

Χωρίς να θέλω να είμαι αφοριστικός, θα πω ότι δεν συμπαθώ το star system και ένα κομμάτι μέσα μου το θεωρεί λίγο έως πολύ ξεπεσμένο. Αναγνωρίζω εννοείται κατά περίπτωση το ταλέντο, τη δουλειά και τη δύναμη των ανθρώπων που το επανδρώνουν. Η Madonna έχει μια θέση μέσα μου. Έχω μεγαλώσει με τα τραγούδια της και αν έπρεπε να διαλέξω μία διασημότητα, θα διάλεγα εκείνη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είμαι στα αλήθεια fan.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τα 20 τραγούδια της παράστασης;

Ξεκίνησα αυτό το έργο με απόλυτη πεποίθηση ότι πρέπει να λειτουργήσω ενστικτωδώς και να μην λογοκρίνω τις επιλογές μου. Ήθελα να είναι τραγούδια που μου αρέσουν και που τα έχω ακούσει ήδη αρκετά, να ξεκινήσω από κάτι αρκετά οικείο. Ταυτόχρονα, ήξερα ότι θα ήταν χορογραφικά χρήσιμο το να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δείγματα από διαφορετικά είδη και τάσεις, καθώς η ποπ δεν είναι είδος από μόνη της. Τέλος, τα κομμάτια έχουν μια χρονολογική ταξινόμηση και διαγράφουν μια πορεία από τα 80’s μέχρι το σήμερα.

Ποια είναι η σύνδεση που κάνεις μεταξύ μπαλέτου, χορού και ποπ κουλτούρας;

Τα τελευταία χρόνια, έχω εστιάσει πολύ στον κόσμο του μπαλέτου και δοκιμάζω τρόπους να ανανεώνω την σχέση μου με αυτό, μέσα από τη χορογραφία. Είναι ένας κώδικας που τον καταλαβαίνω, που μου είναι πολύ χρήσιμος στην αναζήτηση της λειτουργίας μου ως χορευτή και για αυτό το χρησιμοποιώ ως σημείο εισόδου στην προσωπική μου χορογραφική γλώσσα. Στην πραγματικότητα όμως, στις δουλειές μου δεν κάνω μπαλέτο, αλλά πιο πολύ σκέφτομαι με «μπαλετικούς» όρους. Έτσι, στο «Hard pop», αυτό που βασικά έκανα ήταν να χορογραφήσω αυτά τα επιλεγμένα κομμάτια, όχι εξυπηρετώντας τα στο πλαίσιο ενός θεάματος ή ενός βίντεο κλιπ για τα οποία μπορεί να προορίζεται μια χορογραφία τους. Αξιοποίησα αποσπασματικά στοιχεία από το καθένα, με στόχο να δομήσω μια χορογραφική παρτιτούρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δοκιμάζοντας να εμπλουτίσω το κινητικό μου «λεξιλόγιο» με φόρμες που ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιούσα, αν δεν ασχολούμουν με ένα τέτοιο θέμα.

Τι κάνουν επί σκηνής οι πέντε χορευτές και ο ένας μη χορευτής;

Οι χορευτές και οι χορεύτριες βασικά χορεύουν. Τώρα το έκτο μέλος της ομάδας έχει αρκετά διαφορετικό ρόλο. Κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει, τους φωτίζει, τους μουρμουρίζει, τους παίζει μουσική, τους συντονίζει και λειτουργεί γενικά ως συνδετικός κρίκος του συνόλου. Κάτι ιδιαίτερο για μένα σε αυτή την παράσταση είναι το γεγονός ότι τα πάντα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή. Δεν υπάρχει ηλεκτρολογείο και τεχνικοί στον ήχο και στα φώτα και όλες οι αλλαγές είναι απολύτως εμφανείς.

Πώς θα περιέγραφες εσύ αυτή την ομαδική χορογραφία και τι θέλεις να αποτυπώσεις;

Έχω την αίσθηση ότι δημιουργήσαμε με την ομάδα μου ένα αρκετά εύθυμο έργο, που δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το αντιμετωπίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα. Είναι απαιτητικό για εμάς, αλλά δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αυτό φαίνεται. Επίσης προσπάθησα πολύ να εξελίξω, τί σημαίνει για μένα συντονισμός και να φτιάξω κάτι που να είναι όμορφο χωρίς να είναι ωραιοπαθές.

Γιατί σε ενδιαφέρει η έννοια της εξωστρέφειας και πώς την προσεγγίζεις εσύ;

Η εξωστρέφεια είναι αναμφισβήτητα μια έννοια εγγενής στις παραστατικές τέχνες. Αυτό που κάνουμε απευθύνεται. Επιπλέον, η αντιδιαστολή της ποπ και του μπαλέτου βασίστηκε στην εξωστρέφεια ως κοινό χαρακτηριστικό τους που όμως αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία στο εκάστοτε πλαίσιο. Από την μία πλευρά, η τεχνική του μπαλέτου δομείται στην βάση της έξω στροφής των κάτω άκρων και από την άλλη, στην ποπ πολιτιστική βιομηχανία, βλέπουμε ως επί των πλείστων χορογραφίες με χορευτές-εύτριες που κοιτάνε τον φακό ή το κοινό «κατάματα», που στέλνουν και εκτονώνουν την ενέργειά τους προς τα έξω, που σωματοποιούν τις αρχές της επιθετικής αγοραλίας (marketing).

-Γιατί έδωσες στην παράστασή σου τον τίτλο «Hard Pop»;

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε πρώτο επίπεδο, ο τίτλος παίζει με την κυριολεξία με την έννοια ότι και η ποπ, μια βιομηχανία παραγωγής «εύκολων» θεαμάτων (από την σκοπιά της πρόσληψης), μπορεί να γίνει δύσκολη. Δεδομένου ότι στους χορούς που βλέπει κανείς στο ευρύτερο πλαίσιο της ποπ είναι έντονο το στοιχείο της σεξουαλικότητας, ήθελα ο τίτλος να κάνει μία νύξη στην πορνογραφική διάσταση που ενέχεται στην σεξουαλικοποίηση της κίνησης, σαν ο τίτλος να συμπεριλαμβάνει και το «hard porn». Τέλος, επειδή η εικόνα που έχω για το σώμα που χορεύει, μοιάζει πιο πολύ με κάτι μεταλλικό, σκληρό και πορωμένο, σκέφτηκα ότι αυτός ο τίτλος ακουμπάει κάπως και το «hard rock» και εν τέλει δένει όλα τα παραπάνω.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Χορογραφία: Δημήτρης Μυτιληναίος

Χορεύουν: Νεφέλη Αστερίου, Τάσος Καραχάλιος, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Μάρω Σταυρινού

Βοηθός στη σκηνή: Έκτορας Λυγίζος

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ηχοληψία: Μάνος Λεφάκης

Φωτογραφία: Στέφανος Οικονομάκης

Παραγωγή: htmylh / Όλγα Τσατσούλη

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

INFO

PalmTree-MCA 

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Κριναγόρου 13, Νέος Κόσμος

Παραστάσεις: 27, 28, 29, 31 /05 & 1, 2 /06

Ώρα: 21:15

Εισιτήρια: 12€, 15€

Διάρκεια: 40’

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Προπώληση[1]

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

References

  1. ^ Προπώληση (www.ticketservices.gr)