Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών τονίζει πως σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενισχυθεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» με το οποίο υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά ανήμποροι ογκολογικοί ασθενείς
H πρώτη Κυριακή του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στους επιζώντες του καρκίνου. Για τέταρτη χρονιά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι) Αθηνών[1] επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα για να πραγματοποιήσει την δράση «Run, Bike, Care»[2], στο Ζάππειο.
Για τέταρτη χρονιά εκατοντάδες ποδηλάτες και δρομείς θα συμμετάσχουν σε έναν αγώνα, που έχει ως στόχο την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση.[3]
Η αφετηρία και ο τερματισμός της εκδήλωσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 9:00 το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου, θα είναι η Αίγλη του Ζαππείου.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαδρομή των 10km με το ποδήλατο ή 5km τρέχοντας ή 2km περπατώντας.
«Την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η παγκόσμια ημέρα[4] επιβιωσάντων του καρκίνου», εξηγεί μιλώντας στο euronews η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου και προσθέτει: «Είναι μια μέρα μνήμης για αυτούς που έχουν φύγει, χαράς για μας που επιβιώσαμε αλλά και συμπαράστασης στα άτομα που αυτή τη στιγμή έχουν το πρόβλημα. Είναι μια μέρα που θέλουμε να τονίσουμε την αξία της πρόληψης στη ζωή μας, να τονίσουμε την άσκηση και όλο τον αγώνα που κάνει ο ασθενής και η οικογένειά του όταν διαγνωστεί με καρκίνο». [5][6]
«Μαζί και στο Σπίτι»
Η φετινή δράση του «Run, Bike, Care» θα στηρίξει το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι», που αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Κ.Ε.Φ.Ι. για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών[7] και των οικογενειών τους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από το σπίτι τους.
«Θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα που κάνει το Κ.Ε.Φ.Ι.». Δεν το κάνει και κάποιος άλλος, ούτε η πολιτεία έχει δείξει ενδιαφέρον για αυτό», σημειώνει η κυρία Γραμματόγλου και εξηγεί: «Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στους ασθενείς τελικού σταδίου ή σε εκείνους που βρίσκονται σε περίοδο θεραπειών και στην οικογένειά τους και δεν μπορούν να έρθουν στις δράσεις που κάνουμε στο Σύλλογο, όπου λειτουργούν ομάδες υποστήριξης».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2018 και σύμφωνα με την πρόεδρο του Κ.Ε.Φ.Ι. έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι έως τώρα.
«Ευελπιστούμε με τα έσοδα του αγώνα να μπορέσουμε να προσλάβουμε και άλλους ψυχολόγους», λέει η κυρία Γραμματόγλου και προσθέτει: «Πρέπει να τονίσουμε ότι ο σύλλογος πιο πολύ στο εθελοντικό κομμάτι στηρίζεται. Δεν έχουμε πάρει χορηγία από το κράτος στα 20 χρόνια λειτουργίας μας και προσπαθούμε με εθελοντική δουλειά και με τις δράσεις που κάνουμε που αφορούν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση να πετύχουμε τους στόχους μας».
Η σημασία του εθελοντή υγείας
Ο Γιώργος Μπούσιας, είναι ενας από τους εθελοντές του Κ.Ε.Φ.Ι.
Είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Κόσμος».
«Ο εθελοντής υγείας είναι ο εκπαιδευμένος πολίτης που δεσμεύεται να προσφέρει ανιδιοτελώς από τον ελεύθερο χρόνο του και τις γνώσεις του, προς όφελος άλλων συνανθρώπων του, ενημερώνοντας ευαισθητοποιώντας, φροντίζοντας και στηρίζοντας πολλές φορές ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους, χωρίς προφανώς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα», σημειώνει ο κ. Μπούσιας.
Μιλώντας στο euronews υπογραμμίζει ότι ο εθελοντής υγείας μέσα από την εκπαίδευση που λαμβάνει από το σύλλογο, «είναι ένας πρόθυμος, υπεύθυνος και πάνω από όλα καλός ακροατής, έχει κατανόηση, δείχνει σεβασμό, υπομονή και φυσικά έχει χιούμορ για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Και υποστηρίζεται σε όλη τη διάρκεια που βρίσκεται στο κομμάτι της προσφοράς από το Κ.Ε.Φ.Ι. μέσα από τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και καθοδήγηση που λαμβάνει από ειδικούς και κυρίως ψυχολόγους που υποστηρίζουν το κομμάτι του εθελοντή υγεία».
«Συνδυάζει κατά κανόνα το πάθος ενός ερασιτέχνη, αλλά τη συνέπεια του επαγγελματία και πρέπει να επιδεικνύει πειθαρχία για να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις μέσα από τεχνικές που έχει λάβει και έχει μάθει στο κομμάτι της εκπαίδευσής του», σημειώνει ο κ. Μπούσιας.
Επιπροσθέτως, λέει, ο εθελοντής υγείας «οφείλει να δρα ανιδιοτελώς, προς όφελος των συνανθρώπων και πάντα κρατώντας το δίπολο “τόσο-όσο”. Τι σημαίνει το “τόσο-όσο”; Σημαίνει προσφέρω τόσο όσο μπορώ, τόσο όσο είμαι ικανός, θέλω και τη δεδομένη στιγμή έχω τη διάθεση τη διάθεση».
Οι ομάδες του Κ.Ε.Φ.Ι. που στηρίζονται από εθελοντές είναι, μεταξύ άλλων, η ομάδα στοματικής υγιεινής, η ομάδα της αισθητικής κοσμετολογίας, η ομάδα γυμναστικής για τους ασθενείς μας, το καλλιτεχνικό εργαστήρι, ο ψηφιακός κόσμος και ευκολίες παρέχει, η ομάδα δραματοθεραπείας, διατροφής και πολλές άλλες.
Το δικαίωμα στη λήθη
Ένα από βασικά ζητήματα που θέτουν οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο είναι το «δικαίωμα στη λήθη». Αφορά όλους εκείνους που κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αλλά εξακολουθεί να τους «ακολουθεί» το στίγμα του καρκινοπαθούς.
«Είναι ένα θέμα που εμείς το έχουμε υποστηρίξει εδώ και χρόνια», υπογραμμίζει με έμφαση η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι., Ζωή Γραμματόγλου εξηγώντας ότι «το στίγμα του καρκίνου είναι πάρα πολύ μεγάλο στην ελληνική κοινωνία και πιο πολύ στην περιφέρεια».
«Εμείς στον Σύλλογο πλέον δεν δεχόμαστε κάποιον που δεν θέλει να πει τη λέξη καρκίνος. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια που κάναμε τις δράσεις, κάποιοι δεν έπιαναν ούτε το φυλλάδιο, όταν βλέπανε Σύλλογος Καρκινοπαθών. Τώρα αυτό έχει εκλείψει», λέει η κυρία Γραμματόγλου, αλλά διευκρινίζει: «Το στίγμα του καρκίνου, όμως στον ίδιο τον ασθενή είναι πολύ μεγάλο. Για να το δουλέψει με τον εαυτό του και να φτάσει στο σημείο να πει έχω καρκίνο, θέλει δρόμο και σε αυτό βοηθάει το Κ.Ε.Φ.Ι. πάρα πολύ βοηθάει με την ψυχολογική υποστήριξη».
Όμως ακόμη κι αν θέλει να ξεχάσει την ασθένειά του ένας άνθρωπος, που κατάφερε να την ξεπεράσει, ερχόταν όλο το σύστημα διοίκησης και «υπενθύμιζε» ότι αυτός ο άνθρωπος υπήρξε καρκινοπαθής.
«Ευτυχώς», λέει η κυρία Γραμματόγλου, «τώρα υπογράφηκε ένας νόμος μεταξύ του Υπουργείου και των ασφαλιστικών εταιρειών. Κάποτε οι άνθρωποι πήγαιναν στην τράπεζα για να πάρουν δάνειο και αν είχαν νοσήσει από καρκίνο δεν τους έδιναν δάνειο. Αν ήθελες να ασφαλιστείς σε μια ασφαλιστική εταιρεία, δεν σε ασφάλιζαν όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για άλλες σοβαρές ασθένειες. Και αυτό εγώ το θεωρώ πάρα πολύ άδικο».
Οι ανάγκες από την πολιτεία
Τα μέλη του Κ.Ε.Φ.Ι. σημειώνουν πως απόλυτη προτεραιότητα για τη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο είναι η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.
Εκφράζουν την ευγνωμοσύνητους για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Είμαστε σε καλό δρόμο», λέει η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. σε ό,τι αφορά την πρόληψη. Εάν όμως δεν υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία, πώς θα εφαρμοσθεί αυτό;».
Αίτημα επίσης του συλλόγου είναι η δημιουργία οργανωμένων κέντρων για τον καρκίνο καθώς, όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντικό εξειδικευμένοι γιατροί να εξετάζουν[8] και να διαχειρίζονται τους ασθενείς.
Ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. έχει την έδρα του στην οδό Βολανάκη 19, 11526, στην Αθήνα. Τα τηλέφωνα του συλλόγου είναι: 210 6468222, 210 3244390, fax: 210 6468221 και το e-mail: info@anticancerath.gr[9]
References
- ^ Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι) Αθηνών (www.anticancerath.gr)
- ^ «Run, Bike, Care» (runbikecare.anticancerath.gr)
- ^ ως στόχο την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση. (gr.euronews.com)
- ^ γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η παγκόσμια ημέρα (gr.euronews.com)
- ^ χαράς για μας που επιβιώσαμε (gr.euronews.com)
- ^ και η οικογένειά του όταν διαγνωστεί με καρκίνο». (gr.euronews.com)
- ^ βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών (gr.euronews.com)
- ^ σημαντικό εξειδικευμένοι γιατροί να εξετάζουν (gr.euronews.com)
- ^ info@anticancerath.gr (gr.euronews.com)