Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει λόγους για να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει λόγους να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Ο Ασάνζ, 52 ετών, αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή στις ΗΠΑ, αφού δημοσίευσε το 2010 πλήθος διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούσαν τη συμπεριφορά του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Αν του απαγγελθούν κατηγορίες στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει έως και 175 χρόνια κάθειρξης αν καταδικαστεί, αλλά οι αμερικανικές αρχές λένε ότι η ποινή του θα μπορούσε να είναι μικρότερη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ανέβαλε την υπόθεση τον Μάρτιο[2], ζητώντας από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ να επανέλθουν με “ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις” ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή σε περίπτωση καταδίκης και σε περίπτωση έκδοσής του, ότι θα έχει την ίδια προστασία της ελευθερίας του λόγου με τους Αμερικανούς πολίτες.
Δύο ανώτεροι δικαστές του δικαστηρίου αποφάσισαν τη Δευτέρα ότι οι παρατηρήσεις των ΗΠΑ δεν ήταν επαρκείς και θα επέτρεπαν να προχωρήσει η έφεση.
Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να αφήσουν έναν δικαστή να αποφασίσει αν ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός, θα είχε την ίδια προστασία της ελευθερίας του λόγου βάσει της Πρώτης Τροποποίησης: μια αλλαγή από τα προηγούμενα επιχειρήματά τους, όπου έλεγαν ότι δεν θα είχε αυτά τα δικαιώματα επειδή δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ.
“Οι ΗΠΑ περιορίστηκαν σε κραυγαλέες αιτιάσεις, ισχυριζόμενες ότι ο Τζούλιαν μπορεί να “επιδιώξει να εγείρει” την Πρώτη Τροποποίηση αν εκδοθεί”, δήλωσε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ.
“Το διπλωματικό σημείωμα δεν ανακουφίζει καθόλου την αγωνία της οικογένειάς μας για το μέλλον του – τη ζοφερή πιθανότητα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε απομόνωση σε αμερικανική φυλακή επειδή δημοσίευσε βραβευμένη δημοσιογραφία”.
Πριν από την αναβολή, οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι ενεργούσε ως δημοσιογράφος και η αποστολή του στις ΗΠΑ θα τον εξέθετε σε κίνδυνο “κατάφωρης άρνησης της δικαιοσύνης”.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ξεπέρασε κατά πολύ τις ενέργειες ενός δημοσιογράφου με τον τρόπο που συγκέντρωσε τις πληροφορίες και έθεσε σε κίνδυνο ζωές, δημοσιεύοντας απόρρητα έγγραφα.
Αυτή η νίκη της ομάδας του Ασάνζ θέτει τις βάσεις για μια διαδικασία έφεσης που θα παρατείνει αυτό που ήδη ήταν ένα μακρύ νομικό έπος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας να αποσύρει την υπόθεση και να αφήσει τον Ασάνζ να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν άλλες λεπτομέρειες, αλλά η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι πρόκειται για “ένα καλό σημάδι” και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνες δήλωσε ότι το σχόλιο ήταν ενθαρρυντικό.
Ο Ασάνζ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας, από τότε που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά από επτά χρόνια εκεί.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο χρόνος φυλάκισης, μαζί με τις νομικές μάχες, συμβάλλει στην επιδεινούμενη σωματική και ψυχική του υγεία.