Ένας αμφιλεγόμενις νόμος επιστράτευσης στην Ουκρανία τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων μετά την έναρξη μιας νέας επίθεσης από τη Ρωσία που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να ρίξει σε ρωσικά χέρια στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας
Η νομοθεσία, η οποία αποδυναμώθηκε από το αρχικό της σχέδιο, θα διευκολύνει τον εντοπισμό κάθε στρατεύσιμου στη χώρα. Παρέχει κίνητρα στους στρατιώτες, όπως μπόνους μετρητών ή χρήματα για την αγορά ενός σπιτιού ή αυτοκινήτου, που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Οι βουλευτές συζητούσαν για μήνες και ψήφισαν τον νόμο μόνο στα μέσα Απριλίου, μια εβδομάδα αφότου η Ουκρανία μείωσε την ηλικία για τους άνδρες που μπορούν να κληθούν από τα 27 στα 25.
Τα μέτρα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πίεση που είχαν για τις δυνάμεις της Ουκρανίας περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου με τη Ρωσία, κατά τα οποία το Κίεβο προσπαθούσε να κρατήσει τις πρώτες γραμμές στις μάχες.
Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τραυμάτισαν έξι άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά στο Χάρκοβο το Σάββατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Ιχόρ Τερέχοφ. Αεροπορική επιδρομή έπληξε την αυλή ενός οικογενειακού σπιτιού με δύο παιδιά. Εικόνες έδειξαν νοσηλευτές να περιθάλπουν τον πατέρα της οικογένειας στο ασθενοφόρο. Το Χάρκοβο δέχεται καθημερινά ρωσικά αεροπορικά πλήγματα, καθώς οι έντονες μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.
Ομάδες της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας και της εθνικής αστυνομίας εκκένωσαν κατοίκους ενός οικισμού κοντά στα σύνορα. Περίπου 2.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Βοβτσάνσκ, μεταξύ των σχεδόν 10.000 που επλήγησαν στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε αυξημένη διεθνή υποστήριξη, λέγοντας ότι αναμένονται περαιτέρω επιθέσεις.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του είχε απελπιστική έλλειψη εξοπλισμού που απαιτείται για την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων, και μόνο το 25 τοις εκατό των απαραίτητων συστημάτων αεράμυνας.