Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η Βουλή των Ελλήνων με τον ν.2193/1994 καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι γνωστό πως η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της Τουρκίας συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Οι Νεότουρκοι εθνικιστές, αντί για την ισονομία στην ατζέντα τους, είχαν την «κάθαρση» της Τουρκίας από όλους τους «ξένους». Εκείνων των… «ξένων», τα σχολεία των οποίων σε όλον τον Πόντο το 1919 υπολογίζονταν ότι ξεπερνούσαν τα 1.400, ενώ, ανάμεσά τους, ήταν και το περίφημο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντας».
Στην υλοποίηση της Γενοκτονίας ενεπλάκησαν η οθωμανική γραφειοκρατία, ο οθωμανικός στρατός καθώς και μουσουλμανικές παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούμενες από πολίτες. Ειδικότερα, η (η «Ειδική Οργάνωση», η πρόγονος της Milli – ΜΙΤ) ήταν εκείνη που είχε την κύρια ευθύνη της οργάνωσης της Γενοκτονίας.
Σήμερα, μελετώντας την ιστορία μας, όλοι μαζί πρέπει να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης και υποκριτικού ενδιαφέροντος για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία.
Τα εγκλήματα γενοκτονίας που συντελέστηκαν την ίδια περίοδο, σε διάφορες περιοχές όπου ζούσε και ανθούσε ο Ελληνισμός της Ανατολής, από τον ίδιο δράστη μάς οδηγούν στη διαπίστωση ότι συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο και κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ενιαίο γεγονός. Αξίζει, άλλωστε, σχετικά να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ένωση των Μελετητών των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars) αναγνώρισε ότι οι ενέργειες των Οθωμανών εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων συνιστούν Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής (2007).
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, όπως και κάθε παρόμοιου αποτρόπαιου εγκλήματος τέτοιας έκτασης, αφορά όλη την ανθρωπότητα και πρέπει να διδάσκεται, να συζητείται και να αναλύεται, ώστε η γνώση να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων πολιτικών.
Είναι καιρός πλέον, η συστηματική διδασκαλία της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ού αιώνα, να καθιερωθεί και να ενισχυθεί σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Δημοτικό Σχολείο και καταλήγοντας στο Λύκειο.
Και, αν θέλουμε να αναγνωριστεί επίσημα και από άλλες χώρες, θα πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι και, πρωτίστως, τα παιδιά μας. Είναι χρέος μας λοιπόν, να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας. Να κατανοήσουμε ότι, ένας λαός χωρίς ιστορία, είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Να αντιληφθούμε ότι, λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.
Με πίστη στην δίκαιο του αγώνα μας και με τιμή στην μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εκτοπίστηκαν στην γενοκτονία των Ποντίων, οφείλουμε να υποσχεθούμε πως:
-Θα κρατήσουμε την μνήμη της γενοκτονίας αιώνια περνώντας την από γενιά σε γενιά.
-Θα στηρίξουμε μαζί με την ποντιακή κοινότητα, την τεράστια ελληνική ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά που κληρονομήσαμε.
-Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την διεθνή, ενιαία και καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμαίων.
-Θα αντισταθούμε στην καταστροφική λήθη που η σιωπή μας στηρίζει.
«Αν αρνείσαι τη Γενοκτονία, συνεχίζεις να τη ζεις.»
(Ατόμ Εγκογιάν: ο Αρμένιος σκηνοθέτης της ταινίας «Αραράτ»)
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου
The post Αθανάσιος Κατσίμπελης: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου appeared first on ZANTETIMES.GR.