Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, μόλις ενάμιση μήνα πριν τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση που συμβαίνει σε μια κομβική στιγμή για τη γαλλική πολιτική ζωή.
Οι εξελίξεις φαίνεται πως ευνοούν τον νυν πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, λέει ο Pascal Boniface, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων.
«Απέχουμε λίγες μέρες από τις εκλογές, κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο κύριος αντίκτυπος αυτής της σύγκρουσης στις εκλογές;»
0,28 SOT Pascal Boniface, διευθυντής IRIS, Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων
«Μπορούμε να πούμε ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος που είναι και υποψήφιος έχει ενισχυθεί. Διότι σε περιόδους κρίσης πάντα ο κόσμος στρέφεται περισσότερο σε αυτόν που είναι στην εξουσία. Όμως, κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος έχει τροποποιήσει ουσιαστικά την επιλογή των Γάλλων. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε δει πραγματικά κάποια σημαντική αλλαγή στις δημοσκοπήσεις».
Εάν και οι περισσότεροι Γάλλοι λένε ότι ανησυχούν πολύ για τον πόλεμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του IFOP, περισσότεροι από 6 στους 10 ψηφοφόρους υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στην επιλογή τους κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ένα είναι βέβαιο: τα διεθνή πολιτικά ζητήματα κατέλαβαν περισσότερο χώρο από το συνηθισμένο στα debate.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα διεθνή θέματα ήταν πιο σημαντικά από το συνηθισμένο στη διαχείριση των ειδήσεων, εις βάρος των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων. Αλλά τελικά βάσει αυτών των ζητημάτων (των οικονομικών και κοινωνικών) οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα καταλήξουν στην επιλογή τους».
Και πράγματι, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι οικονομικές επιπτώσεις του γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Η σύγκρουση έχει επιδεινώσει το κύριο μέλημα των Γάλλων: το ζήτημα της αγοραστικής τους δύναμης, ιδιαίτερα με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
«Τα θέματα της ενεργειακής ανεξαρτησίας, της επισιτιστικής ανεξαρτησίας, το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σαν δύο καλάθια ψωμιού και η δημιουργία μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης, τέθηκαν, λόγω του πολέμου, σε μια πιο σημαντική θέση από το συνηθισμένο στην προεκλογική εκστρατεία».
Οι παρατηρητές εξέφραζαν φόβους το προηγούμενο διάστημα πως η αποχή στις 10 Απριλίου θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.
Όμως μπορεί να αλλάξει αυτό λόγω του πολέμου; Ίσως, απαντά ο Pascal Boniface.
«Η σύγκρουση έχει τραβήξει την προσοχή των Γάλλων, οπότε μπορεί να τους κινητοποιήσει ώστε να πάνε να ψηφίσουν, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια με τις εκλογές. Διότι υπάρχει η αίσθηση ότι από τη μια η ζαριά έχει ριχτεί και από την άλλη πλευρά ότι οι εκλογές δεν είναι πολύ χρήσιμες. Ωστόσο, ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε σχετική κινητοποίηση του εκλογικού σώματος.