Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Βόρεια Μακεδονία εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα

«Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή», σημείωσε. «Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού, είναι θέμα τήρησης των συμφωνηθέντων», δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα τόνισε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι νέα πρόεδρος της χώρας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα στην τελετή ορκωμοσίας, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε:

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται στην αποστολή μας KFOR στο Kόσοβο, στην αποστολή παροχής συμβουλών και ανάπτυξης ικανοτήτων στο Ιράκ και στις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων. Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα».

Γεραπετρίτης: Απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, τη χαρακτήρισε «επίπλαστη και ιδιαίτερα απλή ανάγνωση της σύνθετης κατάστασης»

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ικεσία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από το νόμο. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη διαφωνία αυτή, ακόμη και όταν διαφωνεί», ανέφερε.

Σημείωσε πως υπάρχει διαφορετική θεσμική αντιμετώπιση στα δύο κράτη, καθώς, όπως σχολίασε, η ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, «είχε διατυπώσει τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν».

«Παρά ταύτα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, αλλά κα της συνταγματικής επιταγής ότι δε μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Ανέφερε δε ότι «δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής, να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ότι συνέβη».

«Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

«Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δε μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Δεν τίθεται επουδενί ζήτημα τροποποίησης», ανέφερε.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η πίεση την οποία ασκεί η Ελλάδα, αλλά και η πίεση που ασκείται εντός και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που υπήρξε από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας που χαρακτηρίζει ανυπόστατη την ορκωμοσία.

Η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε, «αντέδρασε με ετοιμότητα και με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, με πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν άμεσα οι κοινοτικές αρχές, υπήρξαν άμεσες ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του εκπροσώπου της ΕΕ και πολλές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση προς την κατεύθυνση αυτή».

«Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή», σημείωσε. «Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού, είναι θέμα τήρησης των συμφωνηθέντων».

Υπογράμμισε δε πως ρητά συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.