Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής,[1] με βάση την κοινή τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ανέδειξε πως η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των προσπαθειών περιφερειακής ολοκλήρωσης, «για την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται η Κύπρος και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για τη δημιουργία συμμαχιών σε κρίσιμους τομείς, στην ενέργεια, στο κλίμα και στην ασφάλεια».[2][3]
Επίσης, αναφερθείς στην πίστη του για την τεράστια δυνατότητα διαλόγου για την ολοκλήρωση της περιοχής, αναγνώρισε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο θα αναπτύσσονταν αυτές οι περιφερειακές συμμαχίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Νεγκέβ, χαρακτηρίζοντας την ιστορική, αλλά και στις συναντήσεις του Σαρμ ελ Σέιχ κα της Άκαμπα. Αποτελούν όλες σημεία συγκέντρωσης σημαντικών παραγόντων της περιοχής μας, συμπλήρωσε.
Εστιάζοντας στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου καθώς και στη διευρυμένη μορφή του, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τόνισε πως αποτελεί απόδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας και της ενδογενούς αξίας αυτής της εταιρικής σχέσης.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε την ικανοποίησή του για την επίτευξη του στόχου που είχαν οι τρεις χώρες όταν ξεκίνησαν τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας, εδώ και 7 χρόνια, «να ενισχυθεί μια στρατηγική συμμαχία που θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε κοινές προτεραιότητες και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις σε πνεύμα ειρήνης και φιλίας».
Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την καταδίκασε και έκανε λόγο για έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και ότι οι βεβαιότητες του χθες δεν υπάρχουν πλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τον Νίκο Δένδια για το «θάρρος του να επισκεφτεί την Οδησσό, μία πόλη που συμβολίζει την ελευθερία του ελληνικού λαού, γιατί η επανάσταση εκεί ξεκίνησε».
Περαιτέρω, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό του Ισραήλ, αναφέροντας πως η βία και η τρομοκρατία, είτε υποκινούνται από κράτη είτε όχι, δεν μπορούν να σταματήσουν τη «μνημειώδη πορεία της περιφερειακής συνεργασίας».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στην ενεργειακή τριμερή συνεργασία. Όπως τόνισε, η ενεργειακή συνεργασία αντιμετωπίζεται από μια νέα σκοπιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και προέταξε πως οι τρεις χώρες πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει πιο καθαρή ενέργεια από τον άξονα του Λεβάντε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον διασυνδετήριο αγωγό.
Τέλος, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Είναι συνεπής η θέση μας ότι τη στιγμή που θα άρει η Τουρκία τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που θα ωφελήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέστησε σαφές.
Γαΐρ Λαπίντ: «Άρρηκτη η συμμαχία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου»
Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ έχουν μια άρρηκτη συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε κοινές αξίες, σε οικονομική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ. Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ο Γαΐρ Λαπίντ σημείωσε πως μετά την πανδημία οι χώρες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας για να ωφεληθούν οι ίδιες και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους.
Ειδική αναφορά έκανε στο Φόρουμ της Νεγκέβ, αναγνωρίζοντας πως όταν δημιουργήθηκε είχε κατά νου το πρότυπο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. «Στενών σχέσεων ανάμεσα σε χώρες που ξέρουν να συνεργαστούν απέναντι σε προκλήσεις που δημιουργούν οικονομικές πρωτοβουλίες και που υπάρχει στενός διάλογος ανάμεσα σε κυβερνήσεις» επεξήγησε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως για τον ίδιο ήταν σημαντικό να έρθει στην Αθήνα για να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευση για στενές σχέσεις, παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία είναι ευπρόσδεκτη, όπως είπε. «Αποτελεί μια καλή ευκαιρία εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας» προσέθεσε.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαμήνυσε πως «θα το κάνουμε αυτό σε πλήρη συντονισμό μαζί σας». Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε σοβαρά θέματα, κυρίως περιφερειακής ασφάλειας, επισήμανε επιπροσθέτως. Σημείωσε ακόμα πως η ικανότητα να συνεργάζονται οι τρεις χώρες για την ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών τους και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία. Αφού σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία δίνει έμφαση στην ενεργειακή αγορά, σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδιώκει αλλαγή της δομής των αγορών ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Εκτίμησε πως αυτό ενέχει κινδύνους αλλά και απειλές που από κοινού πρέπει να εξετάσουν.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως τους ερχόμενους μήνες θα προσπαθήσουν οι τρεις χώρες να διευρυνθεί η συνεργασία τους και να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος +ΗΠΑ) και με άλλες χώρες της περιοχής.
Στην εισαγωγή της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Παρατήρησε πως η Τριμερής Συνάντηση διεξάγεται σε δύσκολους καιρούς. «Γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη. Για ακόμη μια φορά μια μεγάλη και ισχυρή χώρα εισέβαλε σε ένα μικρό γείτονα χωρίς δικαιολογία. Το χώμα έχει βραχεί από το αίμα των αθώων πολιτών. Οι εικόνες από την Ουκρανία είναι τρομερές. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εγκλήματα πολέμου. Καταδικάζω ξεκάθαρα αυτά τα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει ένα φως μέσα σε αυτό το σκοτάδι. «Ο κόσμος δεν έχει μείνει σιωπηλός, δεν είναι κυνικός, δεν καθοδηγείται μόνο από τα οικονομικά συμφέροντα και κέρδη. Έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες χώρες για να στηρίξουν την Ουκρανία. Αυτό μάς υπενθυμίζει και εμάς ότι η ισχύς των κρατών τον 21ο αιώνα μετράται από την ισχύ των συμμαχιών τους και την ικανότητά τους να παράγουν πολλαπλασιαστές δυνάμεων» υπογράμμισε.
References
- ^ των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής, (gr.euronews.com)
- ^ Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων (www.mfa.gr)
- ^ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, (gr.euronews.com)