ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Διονύσης Τουρκάκης | Είναι μεγαλύτερο το κόστος να μην μπορείς να δώσεις νερό λόγω χρεών από το να κόβεις παροχές | Αυξήσαμε τα έσοδα της ΔΕΥΑΖ αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που προσδοκούμε

Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν οφειλές στη ΔΕΥΑΖ από 3 έως και 28 μήνες. Εδώ και 20 ημέρες προσπαθούμε να αυξήσουμε τις εισπράξεις μας και έχουμε συγκεντρώσει 400.000 ευρώ περίπου, τα οποία βέβαια είναι κατασχεμένα.

Η ημερήσια είσπραξη δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ και τώρα έχουμε φτάσει στις 30.000 ευρώ. Σίγουρα είμαστε καλύτερα, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ποσό που προσδοκούμε.

Υπάρχουν καμένες αντλίες που πρέπει να αντικαταστήσουμε, γι αυτό ζητήσαμε μέσω της δικαστικής οδού να μην είναι κατασχεμένοι οι λογαριασμοί μας, προκειμένου να πληρώσουμε και να πάρουμε ανταλλακτικά. Κάποιες εταιρείες όταν οι οφειλές προς αυτές φτάσουν τις 15.000 ευρώ σταματάνε κάθε προμήθεια στη ΔΕΥΑΖ.

Το δίκτυο υδροδότησης έχει προβλήματα. Τα κυριότερα είναι πως στο Κερί έχουν βγει εκτός λειτουργίας κάποιες γεωτρήσεις, ενώ έχουμε και δύο σοβαρές βλάβες από την Αγία Μαρίνα προς τον κάμπο της Ζακύνθου. Γι αυτό έχει μειωθεί η ποσότητα του νερού που δίνεται στους καταναλωτές, συν του ότι έχει αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος και οι ανάγκες για νερό έχουν αυξηθεί.

Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και να συνδέσουμε τις δύο νέες γεωτρήσεις στον Πλάνο, που θα ενισχύσουν το δίκτυο. Το νερό εκεί είναι ποιοτικό και βρίσκεται στα όρια του πόσιμου.

Δεν έχω έρθει σε επαφή με την εταιρεία Voltera, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορώ να κάνω κάποια οικονομική πρόταση αποπληρωμής των χρεών. Η συμφωνία στην οποία είχε προβεί η προηγούμενη διοίκηση δεν μπορεί να καλυφθεί από την πλευρά μας, αφού όπως ενημέρωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο εξωτερικός μας συνεργάτης δεν δυνάμεθα να καταβάλλουμε ούτε 50.000 ευρώ το μήνα, πέρα από τα τρέχοντα.

Να πω επίσης ότι η ενεργειακή κρίση δεν πέρασε στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Δεν έγινε αύξηση στα τέλη ύδρευσης και ούτε έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.

Με τον νομικό της ΔΕΥΑΖ και την Οικονομική μας Υπηρεσία, βγάλαμε τις ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες φτάνουν τις 600.000 ευρώ μηνιαίως. Και επειδή λέγονται πολλά, αναφέρω πως τα χρήματα που χρειάζονται για τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού και όσων προσλάβαμε για να βοηθήσουν, είναι μόνο 110.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα πάνε στα ανταλλακτικά και στον βιολογικό καθαρισμό.

Κόψαμε παροχές οριζόντια για όσους οφείλουν κάνω από 300 ευρώ και αυτό έγινε σε όλα τα χωριά. Αν βέβαια κάποιος οφείλει 310 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση δείξαμε ανοχή και κατανόηση. Αυτό που κάναμε το προβλέπει ο κανονισμός της Υπηρεσίας και ήταν ο μόνος τρόπος για να αυξήσουμε τα έσοδά μας.

Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Κερί και στο Καταστάρι, που ο καταμετρητής έχει πάρει άδεια, δεν στέλνονται λογαριασμοί στους πολίτες και αυτό είναι ευθύνη της Υπηρεσίας μας. Προσπαθούμε να το επιλύσουμε όμως, εκπαιδεύοντας άλλους εργαζόμενους για να κάνουν την καταμέτρηση, ενώ στις προθέσεις μας είναι να μην πηγαίνουν οι λογαριασμοί στο σπίτι, αλλά να στέλνονται ηλεκτρονικά. Είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, όμως δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη από το Υπουργείο σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των συμπολιτών μας, που υπέστησαν ζημιές από την εισροή πετρελαίου στα ντεπόζιτά τους. Επίσης, δεν γνωρίζω αν εγκριθεί το αίτημα που υποβάλλαμε για χρηματοδότηση. Υπάρχει και η περίπτωση να απορριφθεί. Όπως και να ‘χει, θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους συμπολίτες μας και για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα τους ενημερώσουμε για να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ισιώσεις μια στρεβλή κατάσταση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια αντιλαϊκή και αντικοινωνική απόφαση να κόβεται το νερό σε όσους οφείλουν πάνω από 300 ευρώ.

Ούτε για εμένα, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής ήταν ευχάριστο αυτό που έγινε, ωστόσο όλοι στάθηκαν αρωγοί σε αυτό που κάναμε και δεν υπήρξαν εμπόδια.

Σίγουρα υπάρχει πολιτικό κόστος όταν κόβεις σε κάποιον οφειλέτη το νερό, όμως να ξέρετε πως είναι μεγαλύτερο το κόστος όταν, λόγω των χρεών, δεν μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του νερού ή όταν δεν μπορείς να παρέμβεις στον βιολογικό.

Πηγή: https://prisma902.gr

The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Διονύσης Τουρκάκης | Είναι μεγαλύτερο το κόστος να μην μπορείς να δώσεις νερό λόγω χρεών από το να κόβεις παροχές | Αυξήσαμε τα έσοδα της ΔΕΥΑΖ αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που προσδοκούμε appeared first on ZANTETIMES.GR.