Η αδυναμία του γεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου οδήγησε σε αύξηση του τουρισμού στην Ιαπωνία.
Ενώ η εποχή των ανθισμένων κερασιών είναι μια δημοφιλής εποχή για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ιαπωνία, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια επισκέπτες – ρεκόρ ενός μήνα – ήρθαν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού (JNTO).
Η συναλλαγματική ισοτιμία[2] έχει καταστεί συμφέρουσα λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου του γεν, παρά τις συνεχείς διακυμάνσεις του, σε σύγκριση με άλλα ισχυρά παγκόσμια νομίσματα[3], όπως το ευρώ και το δολάριο.
Οι ξένοι επωφελούνται από αυτή τη διαφορά της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Το AFP αναφέρει ότι η μέση δαπάνη ανά άτομο από τους ξένους τουρίστες αυξήθηκε κατά 52% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, το έτος αναφοράς πριν από την πανδημία.
Ένα ράμεν των 1.000 γιεν κόστιζε τότε 8 ευρώ, έναντι 5,8 ευρώ στην αρχή της εβδομάδας. Και ένα πολυτελές ρολόι που κόστιζε 5.600 ευρώ το 2019 “τώρα” αξίζει μόνο περίπου 4.000 ευρώ. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από φορολογικές ελαφρύνσεις με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.
Ένα φαινόμενο που ωφελεί ξένους τουρίστες και μεγάλες εταιρείες
Ένα αδύναμο γεν θεωρείται συχνά ευλογία για την “Japan Inc.”, καθώς καθιστά τις εμπορικές εξαγωγές, όπως οι εξαγωγές αυτοκινήτων, φθηνότερες στο εξωτερικό και ενισχύει τα κέρδη όταν τα έσοδα[4] από το εξωτερικό μεταφέρονται στην πατρίδα.
Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνει το κόστος των πρώτων υλών, των τροφίμων και των καυσίμων, επηρεάζοντας αρνητικά τους αγρότες που εισάγουν λιπάσματα έως τους μικρούς κατασκευαστές που βασίζονται σε ανταλλακτικά από την Κίνα[5].
Οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ιαπωνία και δεν έχουν την πολυτέλεια να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος αυξάνοντας τις τιμές πώλησής τους σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Ποιο είναι το μέλλον του γεν;
Το EUR/JPY διεύρυνε τις απώλειές του για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, διαπραγματευόμενο γύρω στα 164,60 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής[6] συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής. Το ιαπωνικό γεν (JPY) ενισχύθηκε την Παρασκευή μετά από μια πιθανή παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Στις 29 Απριλίου, προτού ανακάμψει, το νόμισμα κατρακύλησε έναντι του δολαρίου στα 160,17 γεν, επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει για τελευταία φορά το 1990. Την 1η Μαΐου, μια απότομη κίνηση οδήγησε το ιαπωνικό νόμισμα στα 153,04 γεν ανά δολάριο. Μέχρι το κλείσιμο, το ιαπωνικό νόμισμα είχε υποχωρήσει ελαφρώς, στα 154,57 γεν ανά δολάριο, το οποίο όμως αντιπροσώπευε άνοδο 2,08% για την ημέρα, μια κολοσσιαία διακύμανση σε μια αγορά όπου οι ημερήσιες διακυμάνσεις συχνά περιορίζονται σε μερικά δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας. Το πρωί της 6ης Μαΐου: 153,77 γεν ανά δολάριο.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) έδειξαν ότι οι ιαπωνικές αρχές ενδέχεται να δαπάνησαν περίπου 3,66 τρισ. γεν την 1η Μαΐου για να στηρίξουν το γεν. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών παρενέβη επίσης στην αγορά, επενδύοντας ενδεχομένως περίπου 6.000 δισεκατομμύρια γεν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Masato Kanda, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιαπωνίας[7]σε θέματα συναλλάγματος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει άμεσα την παρέμβαση, αλλά ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία μέχρι το τέλος του μήνα.
Παρά την απότομη πτώση του νομίσματός της, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στα τέλη Απριλίου, διατηρώντας το μεταξύ 0% και 0,1%, και διατηρώντας έναν μάλλον διευκολυντικό τόνο. Πρόκειται για μια αναμενόμενη ρήξη, αφού η “BoJ” άρχισε να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο[8], όταν έθεσε τέλος στα αρνητικά επιτόκια, το πιο θεαματικό εργαλείο της υπερ-συμφορητικής πολιτικής της.