Ουκρανία: Τρίτο Πάσχα στα χαρακώματα και υπό ρωσικά πυρά

Την ώρα που Ουκρανοί και Ρώσοι γιόρταζαν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, η Ρωσία εξαπέλυε επίθεση με drones κατά της περιφέρειας του Χαρκόβου και ανακοίνωνε την προέλασή της προς τα δυτικά.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το τρίτο της εμπόλεμο Πάσχα γιόρτασε φέτος η Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία, η οποία επίσης γιόρταζε την Ανάσταση του Θεανθρώπου, εξαπέλυε δεκάδες drones εναντίον της, τραυματίζοντας αρκετούς αμάχους.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τα 23 από τα 24 ρωσικά drones.

Ο περιφερειάρχης Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ ανέφερε ότι στα ανατολικά της περιφέρειάς του τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Άλλοι 14 τραυματίστηκαν σε αεροπορικό πλήγμα που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας. Τα θραύσματα των καταρριφθέντων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπεσαν σε κτίρια και προκάλεσαν πυρκαγιές στη γειτονική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν το Οτσερέτινε, ένα χωριό της περιφέρειας του Ντονέτσκ στα ανατολικά, επίτευγμα που σηματοδοτεί την προέλασή τους. Προπολεμικά το χωριό αριθμούσε περίπου 3.000 κατοίκους, ωστόσο πλέον έχει ισοπεδωθεί[1] από τις μάχες και έχει μετατραπεί σε χωριό-φάντασμα.

Ως προς τους εορτασμούς του Πάσχα, αξιωματούχοι στο Κίεβο συνέστησαν στους πολίτες να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες μέσω διαδικτύου για λόγους ασφαλείας. Ο διοικητικός διευθυντής της πόλης του Κιέβου Σεργκέι Πόπκο προειδοποίησε πως «ακόμη και σε μια τόσο λαμπρή γιορτινή ημέρα μπορούμε να περιμένουμε διαβολικές πράξεις από τους επιτιθέμενους».

Στο πασχαλινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος **Βολοντίμιρ Ζελένσκι[2]**κάλεσε τους πολίτες να «ενωθούν σε μια κοινή προσευχή». Όπως είπε μεταξύ άλλων, ο Θεός έχει στον ώμο του μια ουκρανική σημαία και με έναν τέτοιο σύμμαχο, «η ζωή σίγουρα θα επικρατήσει του θανάτου».

Οι περισσότεροι Ουκρανοί δηλώνουν δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αν και η εκκλησία της χώρας είναι διαιρεμένη. Πολλοί ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είναι ανεξάρτητη, σε αντίθεση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία[3], η οποία μέχρι το 2022 δήλωνε πίστη στον Πατριάρχη Μόσχας. Εκείνη τη χρονιά η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι διακόπτει τους δεσμούς της με την Μόσχα λόγω της ρωσικής εισβολής, όμως αυτό δεν σταμάτησε την καχυποψία απέναντί της από τους πολίτες.

Στη Μόσχα την ίδια ώρα, οι πιστοί, περιλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνέρρευσαν στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρα για να παρακολουθήσουν την νυχτερινή λειτουργία, χοροστατούντος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στενού συμμάχου του Κρεμλίνου Πατριάρχη Κύριλλου.