Οι επικριτές φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει την ελευθερία των ΜΜΕ
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, καθώς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν για τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο περί «ξένης επιρροής».[2][3]
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση, απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τους μη εμπορικούς οργανισμούς να εγγράφονται ως οντότητες «που επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» εάν λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.
Σε ανάρτησή της στο X, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών γεννούν «μεγάλη ανησυχία».
Όπως ανέφερε: «Ο γεωργιανός λαός θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Η Γεωργία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να παραμείνει στην πορεία της προς την Ευρώπη».
Οι επικριτές του νόμου[4] φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει τον ελευθεροτυπία και να υποσκάψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 81% των πολιτών στηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, το οποίο προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, λένε ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στα μέσα ενημέρωσης και για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ της Γεωργίας (gr.euronews.com)
- ^ για τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο περί «ξένης επιρροής». (gr.euronews.com)
- ^ Οι επικριτές του νόμου (gr.euronews.com)