Στόχος να εξεταστεί ο χειρισμός των πολιτικών διαφημίσεων από τη Meta ενώ εντείνονται οι φόβοι για χρησιμοποιηση των πλατοφορμών από την ρωσική προπαγάνδα για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι
Σε έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων τροποποίησης περιεχομένου υπόκεινται ήδη από σήμερα το facebook και το instagram.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico, προσθέτοντας ότι οι έρευνες είναι πιθανό να στοχεύσουν σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού των διαφημίσεων από τη Meta (ιδιοκτήτρια των δύο μέσων κοινωνικής δικτύωσης).
Ιδίως βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών οι πολιτικές διαφημίσεις, για να εξεταστούν πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανησυχία εντείνται καθώς αυτόν τον μήνα ευδοκιμεί στο Facebook μια ρωσική εκστρατεία για τον επηρεασμό των εκλογών για την αναδειξη νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου με διαφημίσεις που αγοράζονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών.
Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν για μια έξαρση της ρωσικής ανάμειξης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις απόψεις των ψηφοφόρων.
Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμους, τα deepfakes, το νέο μοντέλο συνδρομής της Meta χωρίς διαφημίσεις, την εφαρμογή Threads και τον τρόπο με τον οποίο περιορίζει την ορατότητα ορισμένων λογαριασμών ή αναρτήσεων, γνωστό ως shadow banning.
Οι έρευνες καθιστουν την Meta την τρίτη εταιρεία που θα στοχοποιηθεί από τις έρευνες DSA, με την εταιρεία να κινδυνεύει με εντολές αναστολής ορισμένων λειτουργιών ή με πρόστιμα ύψους έως και το 6% των παγκόσμιων εσόδων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ενισχύσει το νέο τους εργαλείο κατά του προβληματικού διαδικτυακού περιεχομένου, ξεκινώντας ήδη άλλες έρευνες για την TikTok, την X (πρώην Twitter) και την AliExpress.