Ως Υπεύθυνη της προστασίας ειδών στο Τμήμα Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σας λέω πως η ανοιξιάτικη λαθροθηρία καλά κρατεί στη Ζάκυνθο.
Αυτό βέβαια συμβαίνει και σε άλλα Ιόνια νησιά, όπως οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, τα Διαπόντια και η Κέρκυρα, ωστόσο στη Ζάκυνθο το φαινόμενο αυτό το συναντάμε πιο έντονα.
Το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί από το 1983, διότι ο πληθυσμός των τρυγονιών και γενικότερα των πουλιών βαίνει συνεχώς μειούμενος.
Τα πουλιά ξεκινάνε από την υποσαχάρια Αφρική και έρχονται προς τις χώρες της Ευρώπης, περνώντας από την έρημο. Αρκετά πεθαίνουν στο δρόμο του ταξιδιού και ουσιαστικά εδώ φτάνουν οι πιο δυνατοί γεννήτορες που σταματούν για ανεφοδιασμό.
Θέλω να πω ότι η συνεργασία μας με τις Αρχές της Ζακύνθου είναι ικανοποιητική και συμβάλουν, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξαφάνισης του είδους.
Φέτος έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις λαθροθήρων και αυτό που ζητάμε εμείς από το κράτος είναι να έρχονται υπάλληλοι του κράτους από άλλα μέρη, ώστε να μην έχουν καμία διασύνδεση με την τοπική κοινωνία.
Να ξέρετε ότι οι παραβάτες δεν στρέφουν τις κάννες τους μόνο εναντίον απειλούμενων ειδών. Πιο συγκεκριμένα, βανδαλισμό και σημαντικές ζημιές υπέστη το αυτοκίνητο εθελοντών ακτιβιστών της Οργάνωσης Committee Against Bird Slaughter (CABS) κοντά στο χωριό Γερακάρι, στη Ζάκυνθο.
Οι εθελοντές της CABS, που βρίσκονται για 2η συνεχόμενη χρονιά στο νησί για να καταγράψουν και να αποτρέψουν φαινόμενα λαθροθηρίας, αναφέρουν πως η επίθεση έγινε από λαθροθήρες που αντιδρούν στην παρουσία των ακτιβιστών.
Στο παρελθόν λαθροκυνηγός ήταν μέσα σε αυλή οικίας και όταν η ιδιοκτήτρια διαμαρτυρήθηκε, έστρεψε το όπλο του προς αυτήν. Το 2015 όταν κλιμάκια ήθελαν να έρθουν στο νησί, κυνηγοί τους περίμεναν στο λιμάνι του νησιού σας και δεν τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν. Εκτός από βανδαλισμούς, έχουμε και προπηλακισμούς.
Μιλάμε για άγριες καταστάσεις που δεν προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Έχουμε πει στους ακτιβιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη Ζάκυνθο, να μην μπαίνουν σε ιδιωτικούς χώρους και να κινούνται μόνο στους δρόμους. Τώρα αν ακόμη και οι δρόμοι είναι ιδιωτικοί στη Ζάκυνθο, εκτός από τα δάση, τι να πω.
Σύμφωνα με την CABS, τα περιστατικά είναι «εκκωφαντικά» πολλά καθώς εκατοντάδες λαθροθήρες θανατώνουν απροκάλυπτα Τρυγόνια, Συκοφάγους, Χελιδόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά και αρπακτικά, ενώ οι τουφεκιές πέφτουν ακόμα και κοντά σε σπίτια και σχολεία, κάτι που επιβεβαίωσαν και στελέχη της ομάδας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ που βρέθηκαν στο δημοτικό σχολείο του Βασιλικού, πριν δύο εβδομάδες.
Παρόλο που οι τοπικές αρχές δείχνουν να συνεργάζονται με την CABS, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την πάταξη της λαθροθηρίας (που θεσπίστηκαν μετά από μακροχρόνιες πιέσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ), το ανθρώπινο δυναμικό τους δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τους εκατοντάδες λαθροθήρες που δραστηριοποιούνται στο νησί.
Τα θηράματα μειώνονται και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κυνηγοί. Αν από 100 πουλιά που είχαμε στο παρελθόν, τώρα υπάρχουν 5 και από αυτά σκοτώνουν τα 3, τότε θέτουν σε επισφάλεια και το μέλλον του κυνηγιού για τα παιδιά τους.
Ο δυτικός διάδρομος από την Αφρική προς την Ευρώπη έχει προστατευθεί καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους και διαπιστώνουμε μια αύξηση των πουλιών.
Στην Αφρική πράγματι πιάνουν τρυγόνια με δίχτυα, όμως αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν να φάνε και προσπαθούν να έχουν πρωτείνη. Στην Ελλάδα όμως και δη στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει θέμα πείνας.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Νάντια Σιδέρη | Προπηλακισμοί και βανδαλισμοί από κυνηγούς της Ζακύνθου | Έσπασαν αυτοκίνητο των ακτιβιστών και έχουν στρέψει τις κάννες τους σε όσους διαμαρτύρονται appeared first on ZANTETIMES.GR.