Στην αποπληρωμή του υπολοίπου του ελληνικού χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
Με την καταβολή 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έκλεισε το κεφάλαιο του δανεισμού της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κεφάλαιο που άνοιξε το Μάιο του 2010.
Η Ελλάδα έλαβε από το ΔΝΤ, συνολικά, 28 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2010-2014.
Με την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου, η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομήσει συνολικά 230 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, να ακολουθήσει η αποπληρωμή δανείων που έχουν ληφθεί από χώρες της Ευρωζώνης. Πρόκειται για δάνεια ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με λήξεις μέσα στο 2022 και στο 2023.
Η Ελλάδα αξιοποιεί τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού στις διεθνείς χρηματαγορές για να εξοφλήσει δάνεια που έλαβε με υψηλότερα από τα προσφερόμενα σήμερα επιτόκια.
Η ελληνική κυβέρνηση επείγεται να κατακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης χρέους, ώστε να συνεχίσει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, ακόμα και αν η αστάθεια στις διεθνείς αγορές συνεχίστει λόγω των γεοπωλητικών εξελίξεων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «μια πολύ θετική εξέλιξη,η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας” και ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους.»[1]
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το χρέος της Ελλάδας είχε φτάσει στα 388,3 δισεκατομμύρια ευρώ (στις 31.12.2021).
Το ποσοστό του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της eurostat, καθώς έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (200,7% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2021).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ ακολουθούν Ιταλία (155,3%), Πορτογαλία (130,5%), Ισπανία (121,8%), Γαλλία (116%), Βέλγιο (111,4%) και Κύπρος (109,6%).
References
- ^ έκανε λόγο για «μια πολύ θετική εξέλιξη, (twitter.com)