Παρίσι 2024: Τα 61+4 μέλη Ελλάδας και Κύπρου τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το euronews επιχειρεί να καταγράψει ποιοι αθλητές και αθλήτριες από τις δύο χώρες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ακριβώς τρεις μήνες πριν το μεγάλο φετινό ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων (θα διεξαχθούν 26 Ιουλίου με 11 Αυγούστου στην γαλλική πρωτεύουσα), με αφορμή τις τελευταίες ολυμπιακές προκρίσεις Ελλάδας και Κύπρου αλλά και την παράδοση της ολυμπιακής φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού, το euronews επιχειρεί να καταγράψει ποιοι ειναι οι αθλητές και οι αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο που ήδη έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Αυτήν την στιγμή (26 Απριλίου) η Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας αριθμεί συνολικά 61 άτομα και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα πιάσει τριψήφιο νούμερο μέσα στους εναπομείναντες μήνες αλλά πιθανά θα προσεγγίσει τα 85-90 άτομα, ενώ αυτή της Κύπρου μετρά μόλις τέσσερα μέλη και οι ελπίδες που υπήρχαν για να έχει διψήφιο αριθμό στο Παρίσι δείχνουν να εξανεμίζονται.

Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την πρόκριση ή μη της Εθνικής Ανδρών Μπάσκετ θα κριθεί εν πολλοίς αν η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα θα καταφέρει να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει στο Παρίσι τα 100 άτομα.

Αυτήν την στιγμή αριθμεί 61. Ωστόσο σχεδόν οι μισές θέσεις, οι 26 για την ακρίβεια, αφορούν τους υδατοσφαιριστές και τις υδατοσφαιρίστριες των Εθνικών Ομάδων Πόλο Ανδρών και Γυναικών. Οι μεν άνδρες έχουν εξασφαλίσει παρουσία μετά την συμμετοχή το περσινό καλοκαίρι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, εκεί όπου πριν δυομισι χρόνια κατέκτησαν και το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο (στο φετινό Παγκόσμιο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ντόχα έμειναν εκτός τετράδας). Οι δε γυναίκες πέτυχαν την ολυμπιακή πρόκριση με την προ τριμήνου κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας.

Η Εθνική Υδατοσφαίρισης αποτελεί την πιο σταθερή παρουσία ομαδικού αθλήματος από την Ελλάδα σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ο Υγρός Στίβος δεν περιορίζεται μόνο στους 26 του πόλο στο Παρίσι, αφού ήδη στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα έχουν εξασφαλίσει θέση και έντεκα κολυμβητές καθώς και δύο αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Ο λόγος για την πρωταθλήτρια κόσμου στο σόλο Ευαγγελία Πλατανιώτη που μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου κατάφεραν στο Παγκόσμιο της Ντόχα να εξασφαλίσουν πρόκριση για το Παρίσι.

Από την αγωνιστική κολύμβηση, τα όρια και πριν το Παγκόσμιο της Ντόχα είχαν ήδη πιάσει οι Απόστολος Χρήστου (100μ. και 200μ ύπτιο ανδρών), Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο ανδρών), Άννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα γυναικών) και οι Κρίστιαν Γκολομέεφ και Στέργιος-Μάριος Μπίλας (50μ. ελεύθερο ανδρών). Σε αυτους ωστόσο προστέθηκαν και οι Βαγγέλης Μακρυγιάννης (100μ. ύπτιο ανδρών), Δημήτρης Μάρκος (800μ. ελεύθερο ανδρών) καθώς και ο Αλκης Κυνηγάκης στην μαραθώνια κολύμβησης (10χλμ), ενώ προκρίσεις έχουν ήδη εξασφαλίσει για το Παρίσι και οι σκυτάλες 4×100 και 4×200 ελεύθερο ανδρών και η 4×100 μεικτή ανδρών-γυναικών (η επονομαζόμενη και mixed), χάρη στις οποίες θα βρεθούν στο Παρίσι ακόμα και αν δεν εξασφαλίσουν τελικά ατομική πρόκριση ο Ανδρέας Βαζαίος, η Νόρα Δράκου, ο Γιώργος Ασπουγαλής,  ο Κώστας Εγγλεζάκης και ο Κωνσταντίνος Στάμου.

Πέντε αθλητές και αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει ολυμπιακή πρόκριση και από το άθλημα της σκοποβολής, το οποίο αξίζει να σημειωθει ότι δεν θα διεξαχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα αλλά στο Σατορού, περίπου 2 ώρες μακριά από το Παρίσι. Πρόκειται για την χρυσή ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο Αννα Κορακάκη, η οποία θα αγωνιστεί τόσο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών όσο και στα 25μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών, αγωνίσματα για τα οποία εξασφάλισε ολυμπιακή πρόκριση και η Χριστίνα Μόσχη. Από εκεί και πέρα, την παρουσία τους στο Παρίσι έχουν κερδίσει και ο πρωταθλητής Ευρώπης στο σκιτ Μάκης Μίτας και στο ίδιο αγώνισμα ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης και η Εμμανουέλα Κατζουράκη. Οι προκρίσεις αυτές καθιστούν μέχρι στιγμής την Σκοπευτική Ομοσπονδία την δεύτερη πιο ισχυρή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, μετά την Κολυμβητική που έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 41 μέλη ως τώρα.

Στον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, έχουν μέχρι στιγμής πιάσει τα όρια πρόκρισης που έχει θέσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ο ολυμπιονίκης του Τόκιο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20χλμ βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο επικοντιστής Εμμανουήλ Καραλής που βρέθηκε μια ανάσα από το βάθρο των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία.

Μέλη της Ελληνικής Ομάδας στο Παρίσι θα είναι επίσης ο ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος στο μονοθέσιο σκιφ ανδρών της κωπηλασίας και οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου στην δίκωπο των γυναικών, στο ίδιο άθλημα. Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες προκρίσεις δεν είναι ονομαστικές αλλά έχουν εξασφαλιστεί για την χώρα, ωστόσο θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα καλυφθούν από τους συγκεκριμένους αθλητές – αθλήτριες. Η ελπιζει τις επόμενες ημέρες και σε άλλες προκρίσεις.

Προκρίσεις ήρθαν τις τελευταίες ώρες και στην ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που παραδοσιακά φέρνει διακρίσεις στην Ελλάδα. Μόλις την Πέμπτη (25/4) εξασφάλισαν την παρουσία τους στα νερά της Μασσαλίας (εκει, στα νερά της Μεσογείου, θα διεξαχθούν οι «ολυμπιακές» ιστιοδρομίες) ο Βύρων Κοκκαλάνης στην κατηγορία iQFOiL, όπως και ο Κάμερον Μαραμενίδης στην καινούρια κατηγορία Formula Kite. Αγκαλιά με την πρόκριση από τον διεθνή αγωνα στο Ιέρ της Γαλλίας, που αποτελεί και το τελευταίο παράθυρο για εξασφάλιση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι και το δίδυμο των αδελφών Αριάδνης Σπανάκη και Οδυσσέα Σπανάκη στα 470.

Τις υπόλοιπες εξασφαλισμένες θέσεις στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας για το Παρίσι τις έχουν «καπαρώσει» ο χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο και χάλκινος στο Τόκιο στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας (χάρη στο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Αμβέρσας), ο παλαιστής Γιώργος Κουγιουμτσίδης στην κατηγορία των 74 κιλών (χάρη στην 5η θέση που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης του Βελιγραδίου), ο ποδηλάτης Γιώργος Μπούγλας στην ποδηλασία δρόμου (αν και στην περίπτωσή του η θέση έχει εξασφαλιστεί για την χώρα και η επικύρωση του ονόματος θα γίνει από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας), η Ιόλη Μυτιληναίου στο ατομικό της υπερπήδησης εμποδίων στην ιππασία (προκρίθηκε μέσω κατάταξης με την έλευση της ολυμπιακής χρονιάς) και η Δώρα Γκουντούρα στο αγώνισμα της σπάθης στην ξιφασκία (εξασφάλισε θέση μέσω κατάταξης μετά το παγκόσμιο κύπελλο «Ακρόπολις» που φιλοξενήθηκε στο ΟΑΚΑ προ διμήνου).

Από εκεί και πέρα, βάσιμες ελπίδες πρόκρισης έχουν μια σειρά από αθλητές και αθλήτριες σε αρκετά σπορ. Όπως προαναφέρθηκε, μέσα από Προολυμπιακό Τουρνουά τον Ιούλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει παρουσία στο Παρίσι 2024 η Εθνική Μπάσκετ Ανδρών. Πρόκριση με αξιώσεις διεκδικεί ακόμα το ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική.

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η παρουσία της Ελλάδας στο άθλημα του τένις, με τους Στέφανο Τσιτσιπα και Μαρία Σάκκαρη σταθερά να συγκαταλέγονται στους κορυφαίους του αθλήματος (διεκδικούν παρουσία σε απλό και διπλό μεικτό, ίσως όμως υπάρξει ευκαιρία και στα διπλά ανδρών και γυναικών).

Επίσης, το προσεχές διάστημα θα διεξαχθεί σειρά προολυμπιακών τουρνουά στα μαχητικά σπορ (πάλη, πυγμαχία, καράτε, τζούντο ενώ για το ταε κβον ντο ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την Ελλάδα να μην εξασφαλίζει πρόκριση) ενώ θα υπάρξουν ευκαιρίες για να μεγαλώσει η ελληνική ολυμπιακή παρουσία σε σκοποβολή και κωπηλασία.

Οσο για τον στίβο, πέραν των τριών αθλητών που έχουν προαναφερθεί, με δεδομένο το μεικτό σύστημα που ισχύει (όρια αλλά και ranking) αυτήν την στιγμή έχουν βάσιμες ελπίδες να είναι στο Παρίσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό Ελίνα Τζένγκο, η άλτρια του ύψους Παναγιώτα Δόση, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μέτρα, οι σφυροβόλοι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης, ο σφαιροβόλος Οδυσσέας Μουζενίδης, ο Αντώνης Μέρλος στο ύψος καθώς οι Χριστίνα Παπαδοπούλου και Κυριακή Φιλτισάκου στα 20χλμ βάδην, χωρίς φυσικά να αποκλείονται επιπλέον επιτυχίες.

Υπενθυμίζεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Ελλάδα είχε παρουσιάσει αποστολή 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα, επιστρέφοντας από την διοργάνωση με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά με Ντούσκο και Τεντόγλου, ένα αργυρό με την Εθνική Πόλο και ένα χάλκινο με τον Πετρούνια). Στο Παρίσι υπάρχει φιλοδοξία να ξεπεραστεί τόσο ο αριθμός συμμετοχών όσο και αυτός των μεταλλίων, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δύο κάρτες στην ιστιοπλοΐα, μία στην ποδηλασία και άλλη μία στην ενόργανη γυμναστική έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής η Κύπρος. Οι τρεις πρώτες αφορούν την χώρα, όμως είναι σχεδόν βέβαιο σε ποια ονόματα θα καταλήξουν.

Ο ασημένιος ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 και 4ος στο Τόκιο το 2021 Παύλος Κοντίδης θα είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στη νέα κατηγορία ICLA7 της ιστιοπλοΐας, ενώ ο Νεντίν Ταραντίν που έχει λάβει πλέον κυπριακή υπηκοότητα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στο Kite Surf, ένα νέο ολυμπιακό αγώνισμα. Υπενθυμίζεται  ότι τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας δεν θα διεξαχθούν στο Παρίσι αλλά στη Μασσαλία.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Επίσης η Άντρη Χριστοφόρου θα είναι η αθλήτρια που θα αξιοποιήσει την ολυμπιακή κάρτα που εξασφάλισε η Κύπρος στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 Αυγούστου στο Τροκαντερό. Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη παρουσία της αθλήτριας σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Την πρόκρισή του στο σύνθετο ατομικό των ανδρών της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγωνων του Παρισιού εξασφάλισε αυτήν την εβδομάδα και ο Μάριος Γεωργίου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Πέρα των τριών δεδομένων παρουσιών, πολύ κοντά στην πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι από τον στίβο ο εμποδιστής Μίλαν Τραΐκοβιτς, η άλτρια του ύψους Ελενα Κουλιτσένκο και η εμποδίστρια Ναταλία Χριστοφή, επίσης ο Ηλίας Γεωργίου από την ενόργανη γυμναστική και από την σκοποβολή ο Γιώργος Αχιλλέως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκοποβολή για την Κύπρο εξελίσσεται σε αρνητική έκπληξη. Ωστόσο ο Αχιλλέως έχει αρκετές ελπίδες παρουσίας, αν και τα πάντα θα κριθουν τις επόμενες εβδομάδες. Έχουν μείνει τρεις κάρτες, από τις οποίες οι δύο θα δοθούν σε προσεχή αγώνα του Παγκοσμίου και η τρίτη μέσω της παγκόσμιας κατάταξης. Από όσους είναι πάνω από τον Αχιλλέως στην κατάταξη, έχουν πάρει όλοι πρόκριση εκτός από έναν Ιταλό. Η Ιταλία όμως μια κάρτα πήρε μέχρι τώρα και έτσι αν οποιοσδήποτε Ιταλός πάρει τη μία από τις δύο στον αγώνα, τότε η κάρτα του world ranking μάλλον θα πάει στον Κύπριο πρωταθλητή, ο οποίος μπορεί βέβαια να εξασφαλίσει και μια από τις δυο κάρτες του αγώνα. Ουσιαστικά η Κύπρος στο Παγκόσμιο πέρα από τον Αχιλλέως θα υποστηρίζει και την Ιταλία (η Ελλάδα έχει πάρει δύο κάρτες και δεν επηρεάζει την κατάταξη), ώστε να εξασφαλιστεί η ολυμπιακή πρόκριση.

Ακόμα ελπίζουν στην ολυμπιακή πρόκριση και άλλοι σκοπευτές όπως οι Ανδρέας Μακρή, Κωνσταντίνα Νικολάου και Άντρη Ελευθερίου, αλλά και αρκετά μέλη της ομάδας τζούντο της Κύπρου. Ολυμπιακή πρόκριση διεκδικούν ακόμα με βάσιμες ελπίδες η σπρίντερ Ολίβια Φωτοπούλου και ο δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης από τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγωνων στίβο, καθώς και η Κυριακή Κουτούκη στα 49 κιλά στο τάεκβοντο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στο Τόκιο η Κύπρος είχε στείλει ομάδα με 11 αθλητές και αθλήτριες, αριθμός που εκφράζονται ελπίδες ότι στο Παρίσι θα ξεπεραστεί, έστω και αν είχε  κολλήσει στον αριθμό «3» εδώ και μήνες και ξεκόλλησε μόλις πριν δυο ημέρες χάρη στον Μάριο Γεωργίου.