Χρ. Χρήστου (Γιατροί Χωρίς Σύνορα): Σημείο καμπής για το ανθρωπιστικό κίνημα η επιχείρηση στη Ράφα

Ο Διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προειδοποιεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα και για τις νέες συγκρούσεις που έρχονται σύντομα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

H αντίστροφη μέτρηση για την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη πόλη Ράφα της νότιας Γάζας έχει ξεκινήσει και -σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης – οι ισραηλινές αρχές θα ξεκινήσουν σύντομα την εκκένωση της πόλης από τους αμάχους.

Ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, προειδοποίησε μιλώντας στο euronews από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για το ανθρωπιστικό κίνημα καθώς θα καταστρατηγηθεί κάθε άγραφος νόμος του πολέμου: 

«Για τους Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει στη Ράφα δεν υπάρχει καμία διέξοδος: ούτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βόρεια Γάζα, ούτε να φύγουν από την χώρα, ούτε να φύγουν από τη θάλασσα» μας είπε. 

«Το βιώνουμε και εμείς καθημερινά με τις ομάδες μας. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ομάδες ανθρωπιστικών οργανώσεων γίνονται στόχοι. Σε μία τέτοια κατάσταση πλήρους ανασφάλειας, αυτό που βλέπω σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα και στη Ράφα είναι μία απόλυτα καταστροφική συνθήκη, η οποία προφανώς θα πλήξει σοβαρά όλον αυτό τον πληθυσμό, αλλά θα αποτελέσει και σημείο καμπής για όλη την ιστορία του ανθρωπιστικού κινήματος. Όταν δεν υπάρχει κανένας απολύτως σεβασμός απέναντι στο ανθρωπιστικό δίκαιο, απέναντι σε αυτό που αποκαλούμε «νόμους του πολέμου» -γιατί και οι πόλεμοι έχουν κάποιους κανόνες- τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση για όλους εμάς να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτά που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Και αν αυτό συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, τι θα περιμένουμε αύριο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη;» 

Αν και η προσοχή του δυτικού κόσμου έχει επικεντρωθεί σε Ουκρανία και Γάζα, δεκάδες τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ή απειλούν να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα, με συνέπειες που θα αφορούν άμεσα και την Ευρώπη. Οι βασικές αιτίες των συγκρούσεων είναι η αναζήτηση πρόσβασης σε πόρους και η κλιματική αλλαγή.

«Τα επόμενα λίγα χρόνια, δεν μιλάμε για δεκαετίες μπροστά μας, οι ανησυχίες μας έχουν να κάνουν με την ανάφλεξη συγκρούσεων σε πολλές περιοχές και θα δημιουργήσουν νέα μεταναστευτικά ρεύματα, αλλά και πολλές ανάγκες στους ίδιους τους πληθυσμούς που θα μείνουν στις περιοχές των συγκρούσεων. 

Πολύ σύντομα θα είμαστε σε έναν κόσμο όπου ενδεχομένως να μας “ενδιαφέρουν” κάποιες κρίσεις περισσότερο από κάποιες άλλες και να εστιάζουμε σε κάποιες κρίσεις αφήνοντας ξεχασμένες κάποιες άλλες. Το παράδειγμα της Αϊτής είναι χαρακτηριστικό και ένα άλλο που μας ανησυχεί όλο και περισσότερο είναι τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Σουδάν.»

Στις ξεχασμένες από το δυτικό κόσμο συγκρούσεις περιλαμβάνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι σε Σουδάν και η Υεμένη όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αφεθεί στο έλεος σφαγών και λιμού.