18 χώρες κάλεσαν την Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, ώστε να σιγήσουν τα όπλα και οι όμηροι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους – Ανεξάρτητη έρευνα για τις 400 σορούς στη Γάζα ζητεί ο ΟΗΕ.
Κάλεσμα προς την Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας που έχει κατατεθεί και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους απηύθυναν 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ υπάρχει σχέδιο που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, όμως η Χαμάς το έχει απορρίψει.
Ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος στις διαπραγματεύσεις Χαλίλ Αλ-Χάγια είχε δηλώσει[1] νωρίτερα στο Associated Press ότι η Χαμάς όχι μόνο θα καταθέσει τα όπλα της, αλλά θα μετατραπεί και σε πολιτικό κόμμα, αν αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος με βάση τη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967.
Σε έναν ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο, ο Αλ-Χάγια τόνισε πως η Χαμάς επιθυμεί να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας ηγείται η αντίπαλος της Χαμάς Φατάχ, ώστε να σχηματιστεί μια ενιαία κυβέρνηση για την Γάζα και την Δυτική Όχθη. Όπως είπε, η Χαμάς θα δεχόταν «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων κατά τα διεθνή ψηφίσματα» στα σύνορα του 1967.
Αν αυτό συμβεί, συνέχισε, η Χαμάς θα διαλύσει το στρατιωτικό της σκέλος. «Τι έκαναν οι στρατιωτικές δυνάμεις των λαών που αγωνίστηκαν εναντίον κατακτητών, όταν έγιναν (τα κράτη τους) ανεξάρτητα και απέκτησαν δικαιώματα και την κυριαρχία τους; Μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις μετεξελίχθηκαν σε εθνικό στρατό», σημείωσε.
Πρόκειται όμως για μια απαίτηση που αρνείται αβλεπί το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου σε κάθε ευκαιρία μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου τονίζει την επιδίωξή του να εξουδετερώσει την Χαμάς.
Όλα αυτά στη σκιά του εντοπισμού την Πέμπτη περίπου 400 σορών θαμμένων κοντά στα μεγάλα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Η τοπική Πολιτική Άμυνα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει σε μια ανεξάρτητη έρευνα για αυτούς τους, κατά τα φαινόμενα, μαζικούς τάφους, όπου πλέον συρρέουν πολλοί κάτοικοι του θύλακα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μάθουν κάτι για τους οικείους τους που αγνοούνται.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ΟΗΕ ζήτησε «μια ξεκάθαρη, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα». Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι «πολλά» από τα νεκρά σώματα φέρουν ενδείξεις βασανιστηρίων, υποδεικνύοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός των νοσοκομειακών κτιριακών συγκροτημάτων. Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους συκοφαντικούς.
References
- ^ είχε δηλώσει (apnews.com)