Το βασικό στοιχείο για τις νέες χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. και συνεπώς να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο είναι η πολιτική βούληση, η δέσμευση και η προσήλωση
Για το έργο της DG Reform, της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων που είναι ο φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη στην εφαρμογή των τεχνικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μιλά στο euronews ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Μάριο Νάβα που αναφέρεται παράλληλα και στα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν κάποιες χώρες της διεύρυνσης ως παρατηρητές.
«Είναι ένα έργο σίγουρα δύσκολο αλλά και παθιασμένο. Και όταν έχεις το πάθος, μπορείς να κάνεις ακόμα και δύσκολα πράγματα. Ό,τι κάνουμε, το ξεκινάμε πάντα από τη βούληση των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη, έχουν την πολιτική βούληση για μια μεταρρύθμιση. Και μετά δουλεύουμε χέρι-χέρι με τα κράτη μέλη για να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν ουσιαστικά τη μεταρρύθμιση λεπτομερώς. Xωρίζουμε λοιπόν τη μεταρρύθμιση σε μικρότερα μέρη και μετά βοηθάμε τα κράτη μέλη να την εφαρμόσουν. Είμαστε μία από τις λίγες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν δίνει χρήματα στα κράτη μέλη. Δεν φέρνουμε ούτε ένα νόμισμα προς τα κράτη μέλη. Αυτό στο οποίο φέρνουμε στα κράτη μέλη είναι η γνώση και η εξειδίκευση, ίσως κάποιες βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες, κάποια καλή σύνδεση με διεθνείς οργανισμούς», εξηγεί στο euronews ο Μάριο Νάβα.
Το βασικό στοιχείο για τις νέες χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. και συνεπώς να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο είναι η πολιτική βούληση, η δέσμευση και η προσήλωση.
«Έχουμε ήδη αρχίσε να τους υποστηρίζουμε συμπεριλαμβάνοντάς τους πιλοτικά ως παρατηρητέςσε κάποια από τα μεταρρυθμιστικά έργα που έχουμε στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλές χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για μεταρρυθμιστικά σχέδια, όπως λέει το όνομα τους, στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλές χώρες. Και αυτό που κάναμε είναι ότι επιλέξαμε διαφορετικές χώρες της διεύρυνσης για να συμμετάσχουν σε αυτό. Άρα, κατά κάποιο τρόπο αποτελούν ήδη μέρος και βλέπουν πώς λειτουργεί. Και μετά στο μέλλον, κάποια στιγμή θα υπάρχει η δυνατότητα για τις χώρες της διεύρυνσης να έχουν τελικά κάποιο είδος υποστήριξης. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τονίζει ο Μάριο Νάβα και συμπληρώνει: « Θα έλεγα το πρώτο βήμα που έχουμε ήδη κάνει, η πιλοτική φάση, ήταν πολύ παρήγορο και κατά κάποιο τρόπο και μας έδωσε καλές ενδείξεις».
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Μάριο Νάβα στο βίντεο στην αρχή της σελίδας.