Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο στην Τιφλίδα – Το επίμαχο νομοσχέδιο θα πλήξει την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, προειδοποιούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Για τρίτη διαδοχική νύχτα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα εναντίον του λεγόμενου «ρωσικού νόμου».
Το νομοθέτημα προβλέπει πως μέσα ενημέρωσης και μη εμπορικοί οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται οργανισμοί ξένης επιρροής. Οι πολίτες ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση που τονίζει ότι αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες.
Επικριτική εμφανίζεται και η Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας για την ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θεωρούμε ότι η κοινωνία των πολιτών, οι δημοσιογράφοι, τα μέσα ενημέρωσης είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου καλούμε την γεωργιανή κυβέρνηση να ακούσει τις προειδοποιήσεις ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν συνάδει με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα θα πλήξει την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.
Όπως και έξω από το Κοινοβούλιο, κλίμα έντασης επικράτησε και μέσα σε αυτό, όπου το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση.
Η πρόεδρος της χώρας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι ξεκαθάρισε πάντως πως, αν ο επίμαχος νόμος περάσει στην τρίτη ανάγνωση, θα ασκήσει βέτο, το οποίο ωστόσο το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο μπορεί να παρακάμψει.
Ο λεγόμενος «ρωσικός νόμος» είναι παρόμοιος με εκείνον που και πέρυσι πρότεινε η κυβέρνηση, με μόνη διαφορά ότι το παρόν νομοθέτημα χαρακτηρίζει όσους οργανισμούς λαμβάνουν χρηματοδότηση τουλάχιστον 20% από το εξωτερικό ως οργανισμούς που «επιδιώκουν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων», ενώ ο προηγούμενος ως «πράκτορες ξένης επιρροής».
Η περυσινή νομοθετική πρόταση είχε αποσυρθεί, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της.