Η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους το καθεστώς στηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την ρωσικοποίηση που επιχειρείται στη χώρα της
Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν εμφανής και αναμενόμενη η στήριξη της Λευκορωσίας προς τις κινήσεις Πούτιν. Δυο χρόνια μετά ο Λουκασένκο έχει δείξει με πολλούς τρόπους την στήριξή του στη Μόσχα. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια που ζει εξόριστη στη Λιθουανία τα τελευταία χρόνια, μιλάει στο euronews για την «ρωσικοποίηση» που υφίσταται σήμερα η Λευκορωσία, για τους τρόπους με τους οποίους το καθεστώς Λουκασένκο έχει στηρίξει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις προσπάθειες που γίνεται για να αλλάξει σελίδα η χώρα της.
«Είναι πολύ πικρό να παραδέχομαι ότι ο Λουκασένκο ενάντια στη βούληση του λαού της Λευκορωσίαςέβαλε τη χώρα μας στον πόλεμο. Παραχώρησε τις περιοχές μας για εκτόξευση πυραύλων. **Οι πρώτοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας. **Έδωσε τις υποδομές μας στον ρωσικό στρατό. Από την αρχή αυτού του πολέμου, ο λαός της Λευκορωσίας έδειξε ότι είναι ενάντια στον πόλεμο. Κατέβηκαν σε πορείες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι παρτιζάνοι μας δημιούργησαν πρόβλημα στους σιδηροδρόμους για να επιβραδύνουν την μεταφορά ρωσικού εξοπλισμό στην Ουκρανία. Δώσαμε στην Ουκρανία τις πληροφορίες μας σχετικά με τις τοποθεσίες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Επίσης, στρατιωτικοί εθελοντές μας πήγαν στην Ουκρανία να πολεμήσουν πλάι στους Ουκρανούς. Πολλοί από αυτούς πέθαναν. Οι πολιτικοί μας πρόσφυγες βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες γιατί ξέρουμεπόσο οδυνηρό είναι να τα αφήνεις όλα πίσω και να φεύγεις από τη χώρα σου και να πηγαίνεις στο πουθενά. Και φυσικά, καταλαβαίνω ότι όσο ο Λουκασένκο είναι μαριονέτα του Πούτιν, θα παρέχει όλα όσα χρειάζεται ο Πούτιν, το έδαφός μας τις υποδομές μας και στο μέλλον επίσης. Και τώρα βλέπουμε, και τις εικασίες ότι η Ρωσία μπορεί, να εισβάλει σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά **χωρίς το έδαφος της Λευκορωσίας θα ήταν αδύνατο.**Άρα ο Πούτιν χρειάζεται τον πολύ φθηνό και πολύ πιστό σύμμαχο και σύντροφο Λουκασένκο, ένα πιστό σκύλο. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να βγάλουμε τη Λευκορωσία από τον πόλεμο γιατί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λευκορωσία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες κυρώσεις για τον Πούτιν και θα είναι στήριγμα για τη νίκη των Ουκρανών», τονίζει η κ. Τσιχανόφσκαγια ενώ αναφέρεται και στη «ρωσικοποίηση» της Λευκορωσίας σήμερα.
«Στην πραγματικότητα, τα έθνη της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, είναι οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Φαίνεται ότι Πούτιν και ο Λουκασένκο, στην πραγματικότητα **θέλουν να σύρουν τις χώρες μας πίσω στο παρελθόν. Στο παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης. **Θέλουμε να επιλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας. Εκείνοι θέλουν να μας φέρονται σαν να είμαστε άτακτα παιδιά», λέει η ηγέτης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας και συμπληρώνει: «Αυτό που βλέπουμε στη Λευκορωσία τώρα είναι ολοκληρωτική ρωσικοποίηση. Βλέπουμε **πως η λευκορωσική γλώσσα σταδιακά απαγορεύεται,**οι θεσμοί της Λευκορωσίας κλείνουν. Βλέπουμε λοιπόν πώς θέλουν να κάνουν τη Λευκορωσία παράρτημα της Ρωσίας. Και οι ίδιες διαδικασίες, ξέρετε, πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία. Το θυμάστε αυτό. Και στην πραγματικότητα αυτό είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στο έθνος της Λευκορωσίας. Εμείς οι ίδιοι ξεκινήσαμε να έχουμε μεγαλύτερη σύνδεση με τον πολιτισμό της Λευκορωσίας. Ξεκινήσαμε να τον προωθούμε. Και τώρα τα παιδιά της Λευκορωσίας ειδικά τα παιδιά των ακτιβιστών μας, των αντιφρονούντων μαθαίνουν τη γλώσσα της Λευκορωσίας σαν την μητρική τους γλώσσα αλλά στη Λευκορωσία διδάσκεται ως ξένη γλώσσα αυτή τη στιγμή. Οπότε ναι, φυσικά και πρέπει να παλέψουμε με αυτό, να πολεμήσουμε αυτή τη ρωσικοποίηση, δεν είμαστε μέρος της Ρωσίας. Εμείς, ξέρετε, είμαστε ευρωπαϊκό έθνος και πρέπει να αγαπάμε και πρέπει να ενισχύσουμε την εθνική μας ταυτότητα».
«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ηγέτες, όλες τις χώρες στα έθνη που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για τη δημοκρατία. Και πραγματικά έχουν συμβεί πολλά πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο για τη Λευκορωσία, για παράδειγμα ξεκινήσαμε στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, γίναμε μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουμε ομάδες φιλίας της δημοκρατικής Λευκορωσίας σχεδόν σε όλα τα κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Αλλά φυσικά, καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν πόνο κάθε μέρα, που παλεύουν με το το κακό του κόσμου συνειδητοποιούμε ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και περισσότερη αλληλεγγύη και χρειαζόμαστε περισσότερη προσοχή επειδή η διάρκεια της προσοχής είναι μάλλον μικρή. Γιατί τόσα πολλά πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο. Και μερικές φορές η Λευκορωσία δεν είναι στο επίκεντρο. Και φυσικά**, θα ήθελα να δω τον δημοκρατικό κόσμο να είναι πιο αποφασιστικός όσον αφορά τους δικτάτορες **γιατί εξακολουθώ να βλέπω προσπάθειες κατευνασμού δικτατόρων ή επανερμηνείας τους. Βλέπω πώς ορισμένες χώρες έχουν την επιχειρηματική πολιτική, αλλά όχι πολιτική που βασίζεται σε αξίες. Ας πάρουμε λοιπόν τις κυρώσεις ως όργανα που έχει ο δημοκρατικός κόσμος. Το καθεστώς του Λουκανσένκο βρίσκεται υπό κυρώσεις, κυρίως για τις επιχειρήσεις. Αλλά αυτές οι κυρώσεις έχουν τόσο τεράστια κενά που τα καθεστώτα μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Άρα σημαίνει ότι δεν γίνεται αποτελεσματική χρήση των εργαλείων που έχουν ή για παράδειγμα, οι μηχανισμοί και οι θεσμοί της διεθνούς δικαιοσύνης. Ο Λουκασένκο και οι φίλοι του έχουν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων βασανιστηρίων, απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία, έχουν σύρει τη χώρα μας στον πόλεμο, έχουν κάνει αεροπειρατεία αεροπλάνου και πολλά ακόμη. Και προσπαθούμε να κάνουμε τον Λουκασένκο να λογοδοτήσει ήδη από τώρα, αξιοποιώντας το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης. Αλλά φαίνεται ότι δεν λειτουργεί επίσης αποτελεσματικά γιατί έχουμε όλες τις αποδείξεις, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ειδική έρευνα για τα εγκλήματα αυτά», τονίζει η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.