Το νομοσχέδιο είναι πανομοιότυπο με την περσινή πρόταση, την οποία το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να αποσύρει το 2023 ενόψει μαζικών διαδηλώσεων και διεθνών
αντιδράσεων, εκτός από την κατάργηση του όρου «πράκτορας» από τον τίτλο του νομοσχεδίου.
Ολοκληρώθηκε στο κοινοβούλιο της Γεωργίας, η πρώτη ανάγνωση στην Ολομέλεια του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για τη «Διαφάνεια της ξένης επιρροής».
Γνωστό ως νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες, καλεί τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εγγραφούν ως εργαζόμενοι υπό ξένη επιρροή.
«Στόχος είναι η διαφάνεια και ο όσο το δυνατόν περιορισμός των εξής: πόλωση, ριζοσπαστικοποίηση, επιθετικότητα, θρησκευτικός εξτρεμισμός, αποδυνάμωση των κρατικών θεσμών, χρηματοδότηση μη παραδοσιακού τρόπου ζωής και χρηματοδότηση των ριζοσπαστικών επαναστατικών στόχων των κομμάτων», δήλωσε ο Μαμούκα Μντιναράτζε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του Γεωργιανού Ονείρου που είναι το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης επέκριναν το νομοσχέδιο ότι αντίκειται στις αρχές της ΕΕ και ως εκ τούτου σαμποτάρει την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο X ότι ο νόμος δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για την ΕΕ.
«Δεν είναι νόμος, είναι γεωπολιτική επιλογή. Είτε υιοθετούμε αυτόν τον νόμο και τοτο παράθυρο ευκαιρίας κλείνει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Δεκέμβριο. Ή, δεν υιοθετούμε αυτόν τον νόμο και πηγαίνουμε πραγματικά προς την Ευρώπη, με επιταχυνόμενους ρυθμούς μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2024», είπε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Χάτια Ντεκανόιτζε.
Πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή για δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την ανησυχία τους για το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουν ότι αντικατοπτρίζει παρόμοια ρωσική νομοθεσία.
Το νομοσχέδιο είναι πανομοιότυπο με την περσινή πρόταση, την οποία το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να αποσύρει το 2023 ενόψει μαζικών διαδηλώσεων και διεθνών αντιδράσεων, εκτός από την κατάργηση του όρου «πράκτορας» από τον τίτλο του νομοσχεδίου.