Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων παρουσιάζει τα σχέδια για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να αναπτυχθούν εντός και εκτός συνόρων
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, ωστόσο οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις: ακρίβεια[1], ανεργία που παραμένει σε διψήφιο ποσοστό και αμοιβές που δεν καλύπτουν[2] το υψηλό κόστος ζωής.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο φαύλος κύκλος χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρώην ΤΑΝΕΟ), που οδηγεί επενδύσεις σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις και όπως αποκάλυψε στο euronews η διευθύνουσα σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, σχεδιάζει δύο νέα funds συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους μήνες.
Η ελληνική οικονομία στα νούμερα φαίνεται ότι πηγαίνει καλά, όμως οι Έλληνες πολίτες διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η αντίφαση;
«Προφανώς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να επιτρατευτούν, ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε λίγο αυτή την κατάσταση και να διευκολύνουμε και τη ζωή των Ελλήνων.
Αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες είναι ανάπτυξη, χρειάζονται καλύτερους μισθούς, χρειάζεται να έρθει μια ισορροπία, να καμφθεί αυτή η ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των μισθών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν θέλουμε να είμαστε ισότιμοι πρέπει και αυτές οι αποκλίσεις να μικρύνουν πάρα πολύ.
Υπάρχουν πολιτικές προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, να είμαστε ευέλικτοι και ανθεκτικοί και νομίζω ότι τα πράγματα με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν.»
Πώς η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια;
«Ο δικός μας ρόλος στην EATE είναι να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να αναπτύξουμε την αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων και της επιχειρηματικότητας εν γένει. Παρέχουμε τη χρηματοδότηση στα funds, τα οποία με τη σειρά τους επενδύουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας με παράλληλες και συμπληρωματικές δράσεις, ένα πλαίσιο θετικό, δημιουργικό, ευνοϊκό, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, τις μικρές να τις κάνουν μεγαλύτερες και τις ακόμα μεγαλύτερες να τις κάνουν διεθνείς εταιρείες.
Άρα είμαστε εκεί για να έχουν οι νέοι άνθρωποι, αλλά και οι μεγαλύτεροι κίνητρα να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουν αξία. Κάνουμε μια σειρά από πράγματα για να διευκολύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση:
- θεσμικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο να είναι καλύτερο το νομοθετικό, το θεσμικό και να υπάρχουν κίνητρα για όσους επιχειρούν και όσους επενδύουν στην επιχειρηματικότητα
- διευκολύνουμε την πρόσβαση των Ελλήνων διαχειριστών και των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό
- δράσεις για να φέρουμε και ευρωπαϊκά και ξένα κεφάλαια και θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό στην Ελλάδα. »
Είχατε δηλώσει ότι επίκεινται 2- 3 νέα funds μέχρι τα μέσα του έτους, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πώς πάει αυτή η προσπάθεια; Θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα;
«Η προσπάθεια πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Τα τελευταία 3 χρόνια, η EATE έχει ήδη επενδύσει σε 24 καινούργια funds που επενδύουν στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο. Έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στα αρχικά στάδια. Και τι βλέπουμε; Βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά ώστε να κρατήσουμε και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.
Άρα λοιπόν, τα growth funds είναι το επόμενο στάδιο. Έχουμε ήδη πολύ ισχυρό pipeline, δηλαδή ζήτηση και διάθεση των διαχειριστών να λειτουργήσουν μεγαλύτερα funds. Nομίζω πάρα πολύ σύντομα, πριν το καλοκαίρι, θα έχουμε σίγουρα 2 ή 3 growth funds να λειτουργούν, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Ήδη κλείσαμε ένα growth fund πριν από 15 μέρες στα 140 εκατομμύρια, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό μέγεθος και επενδύει σε πιο ώριμες επιχειρήσεις. Αναμένουμε άλλα δύο growth fund να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
Η προσέλκυση των ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή το να προσελκύσει κανείς κεφάλαια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό για να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις δεν είναι εύκολη δουλειά και για αυτό ο ρόλος των διαχειριστών είναι κρίσιμος. Είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί πραγματικά λειτουργεί και σαν μαγνήτης για να προσελκύσει τα χρήματα των επενδυτών, δημόσιων ή ιδιωτών, να βρει τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες, να τις αξιοποιήσει, να τις μεγαλώσει και στο τέλος να βρει και μια κατάλληλη επιτυχημένη έξοδο ώστε να επιστρέψει στους επενδυτές στα χρήματά τους.
Η EATE έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ελληνική οικονομία, όμως, λέγεται ότι είναι πάρα πολλές και ίσως αποτελούν και εμπόδιο για την ανάπτυξη. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζετε;
«Εμείς στηρίζουμε τις επιχειρήσεις έμμεσα, μέσω των επενδυτικών ταμείων. Κάθε επενδυτικό ταμείο, κάθε venture capital και equity fund έχει τη δική του στρατηγική και το δικό του σύνολο κριτηρίων με το οποίο επιλέγει τις επιχειρήσεις. Σίγουρα η καινοτομία, η σωστή διακυβέρνηση, η εξωστρέφεια, το scaleability, δηλαδή να μπορεί να αναπτυχθεί η επιχείρηση και να εξαπλωθεί και εκτός συνόρων, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία.
Σίγουρα χρειάζονται μεγαλύτερα μεγέθη, γιατί η Ελλάδα είναι μικρή αγορά, είναι μικρή χώρα: άρα, σίγουρα, κάποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να ενωθούν και να δημιουργήσουν συνέργειες για να γίνουν μεγαλύτερες και να έχουν μεγαλύτερη επίδραση. Είναι κάτι που το βλέπουμε σιγά -σιγά να γίνεται και ενδεχομένως θα πρέπει να δοθούν και λίγο περισσότερα κίνητρα για να διευκολυνθεί και τη διαδικασία περισσότερο.»
References
- ^ ακρίβεια (gr.euronews.com)
- ^ αμοιβές που δεν καλύπτουν (gr.euronews.com)