Η διοργάνωση που πραγματοποιείται σε Λευκωσία και Λεμεσό είναι ο σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός της Κύπρου. Το Euronews παρακολούθησε το πρώτο τριήμερο του φετινού φεστιβάλ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024[1]πραγματοποιείται φέτος σε Λεμεσό και Λευκωσία από τις 12-20 Απριλίου. Η διοργάνωση παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα από ταινίες από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει έξι τμήματα: το Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images και τέσσερα εκτός διαγωνισμού τμήματα, το Viewfinder – Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο, το «Taste of Indie», το τμήμα «Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει» και το τμήμα για παιδιά και νέους. Πολλές είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα εργαστήρια.
Για εννιά μέρες το θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και ο κινηματογράφος Ζίνα Πάλας στην Λευκωσία φιλοξενούν ενδιαφέρουσες ταινίες από όλο τον κόσμο. Η τελετή έναρξης έγινε στη Λεμεσό, την Παρασκευή 12 Απριλίου, με την Κύπρια περφόρμερ και χορογράφο Λία Χαράκη να πρωταγωνιστεί σε ένα απολαυστικό δρώμενο, καλωσορίζοντας τον κόσμο στην 22η έκδοση του φεστιβάλ.
Ο Μάριος Λιζίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης μίλησε στο Euronews για το στίγμα της φετινής διοργάνωσης: «Η φετινή μας έκδοση εστιάζει στον αληθινά ανεξάρτητο κινηματογράφο. Είχαμε φέτος πάρα πολλές συμμετοχές. Για την ακρίβεια, είχαμε ρεκόρ συμμετοχών με ταινίες από όλο τον κόσμο. Καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα που έχει 27 ταινίες από περισσότερες από 20 χώρες».
Η Αργυρώ Νικολάου, καλλιτεχνική διευθύντρια του κινηματογραφικού θεσμού συμπληρώνει: «Από τότε που αναλάβαμε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Cyprus Film Days, βάλαμε ξεκάθαρο στόχο να κάνουμε το φεστιβάλ, όσο πιο πολυφωνικό και πολύπλευρο γίνεται. Αυτό σημαίνει να έχουμε ταινίες από όλο τον κόσμο με διάφορα θέματα από γυναίκες και άνδρες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες. Οπότε συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε επιπλέον πάντα να αυξάνουμε τα εργαστήρια, τα masterclasses και τους φιλοξενούμενους επαγγελματίες του κινηματογράφου, που έρχονται στην Κύπρο για να συζητήσουν με τους Κύπριους κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες. Θέλουμε να εδραιώσουμε γενικότερα τη θέση της Κύπρου στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη».
Η ταινία έναρξης ήταν η «Κάμπια νύμφη πεταλούδα», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου. Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα, η σχέση της Πηνελόπης και του Ισίδωρου δοκιμάζεται, καθώς οι ατομικές και κοινές αναμνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αλλάζουν αδιάκοπα. Η ταινία συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με το κοινωνικό δράμα, οδηγώντας τους ήρωές της σε ένα αδιάκοπο μπρος πίσω στο χρόνο. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και κέρδισε τα Βραβεία κοινού στο τμήμα «Film Forward» του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας:
«Η ταινία είναι μια αλληγορία της ύπαρξής μας, μέσα στο χρόνο, ότι είμαστε ουσιαστικά παγιδευμένοι μέσα στον χρόνο. Εστιάζει σε μια διαπροσωπική σχέση, την οποία περιγράφει σε όλο το φάσμα της, από την αρχή μέχρι το τέλος της. Πηγαίνοντας μπρος-πίσω, οι χαρακτήρες συνειδητοποιούν τις στιγμές που έχουν περάσει, ή που θα έρθουν στο μέλλον. Τις συνειδητοποιούν στο παρόν. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να καθαγιάζουν την κάθε στιγμή. Αυτό που προσπαθώ να δημιουργήσω, είναι μια ποιητική εμπειρία για τον θεατή. Αυτός είναι ο στόχος μου. Για μένα, έρχεται σε δεύτερη μοίρα η αφήγηση και η συνοχή μιας ταινίας, σε σχέση με την αφηγηματικότητά της» αναφέρει ο Κύρος Παπαβασιλείου.
Στο «Africa Star» του Άδωνη Φλωρίδη παρακολουθούμε τρεις γενιές Κυπρίων γυναικών, μητέρας, κόρης και εγγονής, των οποίων η ζωή αλλάζει τραγικά από την πράξη ενός άνδρα που υποκύπτει σε έναν πειρασμό. Βασανισμένος από τις ενοχές της πράξης του το 1945 και της αποτυχίας του να επανορθώσει το 1967, ο ογδοντάχρονος πλέον άνδρας κάνει μια τελευταία προσπάθεια το 2008. Το «Africa Star» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη. Έκανε την πρεμιέρα της, πριν λίγες μέρες, στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Ποια ήταν η αφετηρία αυτής της ταινίας και ποιες είναι οι αναμνήσεις του σκηνοθέτη από την μεταπολεμική Κύπρο;
«Η ταινία βασίζεται σε εικόνες, αφηγήσεις, ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσα και όχι κατ’ ανάγκη βίωσα μέσα στην οικογένεια και στο ευρύτερο περιβάλλον. Είναι ασπρόμαυρες εικόνες, γι’ αυτό και προέκυψε ασπρόμαυρη η ταινία. Ψάχνοντας αυτή τη θεματική της ταινίας, συνειδητοποίησα ότι είναι ιστορίες της φτώχειας και κυρίως της φτωχής γυναίκας, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνικής ιεραρχίας. Αυτή είναι που πληρώνει στο τέλος το μεγάλο τίμημα. Αυτό που συνδέει τις τρεις γυναίκες, είναι ότι και οι τρεις υπήρξαν θύματα ενός άνδρα, ο οποίος σε μια στιγμή απερισκεψίας, υπέκυψε στον πειρασμό. Κατέστρεψε με αυτόν τον τρόπο τρεις γενιές γυναικών: τη γιαγιά, την κόρη και την εγγονή» επισημαίνει ο Άδωνις Φλωρίδης.
Ένας κλέφτης μπαίνει σε ένα σπίτι χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό ανήκει σε έναν συνταξιούχο αστυνομικό. Σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα παιχνίδι εξουσίας, απιστίας και σεξουαλικής διαστροφής, που δεν αργεί να εξελιχθεί σε δημόσιο θέαμα. Η «Μονοκατοικία»είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ιωακείμ Μυλωνά, που παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στον κινηματογράφο Ζίνα Πάλας στη Λευκωσία. Έκανε την πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Μητσοτάκη κι εστιάζει σε επίκαιρα ζητήματα όπως η αρρενωπότητα, ο σεξισμός, ο ρόλος των social media κι ο φασισμός. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλέφτη, ερμηνεύει ο Μάκης Παπαδημητράτος:
«Η ταινία περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά, κινηματογραφικά είδη. Ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και στη συνέχεια μπαίνουν και στοιχεία θρίλερ. Θα έλεγα τελικά ότι είναι μια κοινωνική ταινία με αρκετά τολμηρή κινηματογράφηση και θεματολογία. Νομίζω ότι αφορά το σήμερα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μια τολμηρή προσπάθεια. Μου αρέσει να κάνω τολμηρά πράγματα στο σινεμά. Θα την πρότεινα να τη δει κάποιος. Παίζω έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι για λύπηση. Είναι ένας φτωχός άνθρωπος που πάει να κάνει ένα βήμα σε ένα μονοπάτι που δεν γνωρίζει τελικά και αυτό αποδεικνύεται. Προσπαθεί να κάνει μια ληστεία. Δεν του βγαίνει και από θύτης γίνεται θύμα. Και όχι απλά πάει να τιμωρηθεί για τη ληστεία, πάει να τιμωρηθεί πολύ άσχημα και πολύ σκληρά, για πράγματα που δεν έχει διαπράξει. Αυτό δείχνει κι ένα συμβολισμό που θα τον βλέπαμε ίσως και στον Κάφκα, στον κύριο Κ. Ίσως όμως και σε άλλες μεγάλες λογοτεχνικές δημιουργίες. Είναι μεγάλη επιτυχία του κειμένου, που έχει βάλει έναν τέτοιο ήρωα. Προσπάθησα να τον αποδώσω, όσο καλύτερα γίνεται».
Η πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης Dot.on.the.map Industry Days είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα του φεστιβάλ. Φέτος πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά[2]. Στόχος του η προώθηση παραγωγών και σκηνοθετών από τις μεσογειακές χώρες και η ενθάρρυνση των συμπαραγωγών, μέσω της δικτύωσης των επαγγελματιών του κινηματογραφικού κλάδου. Η επικεφαλής αυτής της δράσης, Δανάη Στυλιανού τονίζει:
«Για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος, διοργανώνουμε το Dot.on.the.map Industry Days. Φιλοξενούμε εδώ στη Λεμεσό, στο θέατρο Ριάλτο, επαγγελματίες του κινηματογράφου από 20 χώρες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει φόρουμ συμπαραγωγής με οκτώ κινηματογραφικά σχέδια, ταινίες δηλαδή που πρόκειται να γίνουν και βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και χρηματοδότησης. Φέτος έχουμε κινηματογραφικά σχέδια από την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τρία από την Κύπρο. Έχουμε επιπλέον το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τον κινηματογράφο. Η ραγδαία ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας οφείλεται κυρίως στην ανάγκη που υπάρχει στην τοπική κινηματογραφική κοινότητα να ανοιχθεί προς τα έξω, προς την Ευρώπη, να προωθηθούν οι συμπαραγωγές με το νησί μας. Πρόκειται για ένα ιδανικό χώρο γυρισμάτων. Είναι επίσης ένας από τους στόχους μας να προωθήσουμε και την Κύπρο, ως τόπο γυρισμάτων. Αυτό είναι που μας οδηγεί σε μια επιτυχημένη διοργάνωση: η ανάγκη των Κυπρίων να διασυνδεθούν με το εξωτερικό και η δια βίου μάθηση».
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024[3] ολοκληρώνεται το Σάββατο 20 Απριλίου, με την απονομή των βραβείων.
References
- ^ Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 (gr.euronews.com)
- ^ πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά (www.cyprusfilmdays.com)
- ^ 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 (www.cyprusfilmdays.com)