Πόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε σκέψη στο Κρεμλίνο για Ολυμπιακή εκεχειρία

Μια εκεχειρία με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Παρισιού είναι ουσιαστικά κάτι που ζητεί το Κίεβο για να επανεξοπλιστεί, θεωρεί η Μόσχα – Προεξοφλεί την ήττα ο Ζελένσκι χωρίς αμερικανική στήριξη, καθώς τα πυρομαχικά τελειώνουν.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι βομβαρδισμοί της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας συνεχίστηκαν την Τρίτη, με τους Ρώσους να πλήττουν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, 15 οικισμούς. Όπως ανακοινώθηκε, η Ρωσία εκτόξευσε μέσα σε 24 ώρες δύο πυραύλους και συνολικά 43 επιθέσεις από αέρος.

«Στις πάνω από 700 ημέρες του πολέμου έχουμε ήδη μάθει. Ξυπνάει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ψάχνουμε να μπούμε ανάμεσα σε δύο τοίχους, σε έναν διάδρομο. Οι γείτονες λένε πως ακόμη και το μπαλκόνι έπεσε», λέει μία κάτοικος της περιοχής.

Για ακόμη μια φορά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η χώρα του δεν θα νικήσει στον πόλεμο, αν δεν ανανεωθεί η αμερικανική υποστήριξη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε ότι το θερμοηλετρικό εργοστάσιο της Τρίπολης καταστράφηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έμειναν από πυραύλους αεράμυνας.

Την ίδια ώρα, ούτε λόγος δεν γίνεται για εκεχειρία, έστω και Ολυμπιακή. Τον Μάρτιο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει σε ουκρανικά μέσα πως θα ζητείτο από τη Μόσχα να σταματήσει τις επιθέσεις με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Όμως το Κρεμλίνο τόνισε πως αυτά τα αιτήματα έρχονται ουσιαστικά από το Κίεβο που θέλει να ανανεώσει τα στρατεύματά και να επανεξοπλιστεί και δύσκολα μπορούν να τεθούν ακόμη και υπό σκέψη.

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς που επισκέπτεται το Πεκίνο δήλωσε πως ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ να πιέσει τον Ρώσο ομόλογό του ώστε να σταματήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας. Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στα λεγόμενα διπλής χρήσης αγαθά που η Κίνα εξάγει στην Ρωσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, «αυτός ο πόλεμος δεν έχει αιτία, δεν έχει καμία δικαιολογία. Και για μένα είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως υπάρχει μια σαφής επιθυμία διασφάλισης πως δεν παρέχεται κανένας οπλισμός στην Ρωσία».

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο περί επιστράτευσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου. Η αποστράτευση έπειτα από είτε 18 μήνες στο μέτωπο είτε 36 μήνες συνολικής υπηρεσίας συζητήθηκε, ωστόσο οι σχετικές διατάξεις έμειναν εκτός. Όπως τονίζουν από το Κίεβο, κανείς δεν θέλει να υποσχεθεί στις οικογένειες των επιστράτων κάτι που δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να τηρηθεί.