Καθώς το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για μια πιθανή απάντηση στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το Σάββατο, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του εκλιπαρούν για αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια σημαντική περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης.
Η επίθεση, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ στην πρώτη κρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, προκάλεσε την έντονη καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι στάθηκαν σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ.
Αλλά καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου μελετά μια άμεση απάντηση, η Ευρώπη προσπαθεί επίσης να συγκρατήσει ένα πιθανό ισραηλινό αντίποινο και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.
Μια κοινή δήλωση[2] που εκδόθηκε εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ από τον κορυφαίο διπλωμάτη Ζοζέπ Μπορέλ επαναλαμβάνει τη «δέσμευση του μπλοκ για την ασφάλεια του Ισραήλ», αλλά καλεί «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
Η επίθεση[3] του Ιράν ήταν μια απάντηση στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασής του, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι διοικητές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μπορέλ στο Παρίσι τη Δευτέρα, δήλωσε επίσης στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης BFM TV ότι «πρέπει να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε την προστασία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά και να ζητήσουμε να τεθεί ένα όριο για να αποφευχθεί η κλιμάκωση».
Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν τη συλλογική αντίδραση στην αποκλιμάκωση, η οποία θεωρείται σημείο καμπής στη σύγκρουση που πλήττει τη Μέση Ανατολή.
Το μπλοκ θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να πιέσει περαιτέρω το ιρανικό καθεστώς να απέχει από περαιτέρω κλιμάκωση.
Αλλά βρίσκεται, για άλλη μια φορά, να βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να διπλασιάσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ από τη μια πλευρά και να παροτρύνει την κυβέρνηση Νετανιάχου να ενεργήσει εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου από την άλλη.
Στο προσκήνιο έρχονται επίσης διαφοροποιημένες διαφορές στη στάση της Ευρώπης στο θέμα.
Μιλώντας στο Παρίσι το πρωί της Δευτέρας, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε το Ιράν ότι «οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ ενήργησε «αμυντικά» για να αποκρούσει την επίθεση, η οποία αναχαιτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ισραηλινή και συμμαχική άμυνα.
Η Μπέρμποκ, η κυβέρνηση της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πιστών συμμάχων του Ισραήλ, επέρριψε ευθέως στο Ιράν την ευθύνη να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.
«Αυτή η κλιμάκωση έδειξε ότι η περιοχή στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ όταν πρόκειται για τον περιορισμό της συμπεριφοράς του Ιράν», πρόσθεσε.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, οι δυνάμεις του οποίου συμμετείχαν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, φάνηκε να αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει στο χτύπημα στο προξενείο του σε συνέντευξή του στο Sky News νωρίτερα την Παρασκευή.
«Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να απαντούν όταν αισθάνονται ότι έχουν υποστεί επίθεση, φυσικά και έχουν», δήλωσε ο Κάμερον, αλλά καταδίκασε την κλίμακα της ιρανικής απάντησης, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν “χιλιάδες” θύματα.
Οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση[4] απηχούν τη γραμμή που υιοθέτησε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στο Ισραήλ ότι η αναχαίτιση των πυραύλων μπορεί να θεωρηθεί νίκη και ότι μια άμεση απάντηση μπορεί να μην είναι απαραίτητη.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ασφάλεια της περιοχής εξαρτάται από την απάντηση του Ισραήλ.
«Η πορεία της κατάστασης εξαρτάται τώρα από το αν το Ισραήλ αισθάνεται την ανάγκη να ανταποδώσει, μεταξύ άλλων με πιθανές άμεσες επιθέσεις στο Ιράν», εξήγησε ο Τζούλιεν Μπαρνς-Ντέισι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Ενώ μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στο Ισραήλ, θα ήταν μάλλον λάθος να φανταστεί κανείς ότι το Ιράν δεν θα εξαπολύσει μια πολύ πιο εντυπωσιακή απάντηση σε χτυπήματα στο έδαφός του, τα οποία θα τα δει με υπαρξιακούς όρους».
Μιλώντας στο Euronews, ο Σβεν Μπισοπ του Ινστιτούτου Egmont πρότεινε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν τόσο τα διπλωματικά όσο και τα οικονομικά εργαλεία που διαθέτουν για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να μην επιδιώξει αντίποινα.
«Η ΕΕ έχει δυνητικά μεγάλη επιρροή επί του Ισραήλ, μεγάλη οικονομική επιρροή», δήλωσε ο Μπίσοπ. «Αλλά φυσικά, όσο ορισμένα κράτη μέλη συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ περισσότερο ή λιγότερο άνευ όρων, η ΕΕ είναι ανίσχυρη να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο οικονομικής πίεσης».
Οι εκκλήσεις προς την ΕΕ να αναστείλει τους εμπορικούς της δεσμούς[5] με το Ισραήλ για να το πιέσει να συγκρατηθεί στον πόλεμο στη Γάζα δεν έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει ομόφωνη υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την αντίδραση
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Τρίτη την απάντησή τους στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων κατά του ιρανικού καθεστώτος.
Πολλαπλές κυρώσεις είναι ήδη σε ισχύ ως απάντηση στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής από την Τεχεράνη και στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθικής του καθεστώτος το 2022.
Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν η ΕΕ θα μπορούσε να αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις ως απάντηση στην επίθεση κατά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε: «Οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις (…) είναι μια διαδικασία που βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών».
«Δεν προαναγγέλλουμε, δεν προκαταλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία επειδή είναι εμπιστευτική», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί “διπλών μέτρων” στη στάση της ΕΕ στη σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι είχε επίσης καταδικάσει την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό νωρίτερα τον Απρίλιο.
«Εκδώσαμε μια δήλωση σχετικά με αυτήν (την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό), καταδικάζοντας σαφώς την επίθεση αυτή, καταδικάζοντάς την επειδή την είδαμε επίσης ως έναν ακόμη πιθανό κίνδυνο κλιμάκωσης και ως παραβίαση των διπλωματικών προϋποθέσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.
«Επομένως, δεν υπάρχει απολύτως κανένα διπλό μέτρο σύγκρισης. Καταδικάζουμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν, εάν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Το Ιράν έχει καλέσει τους πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τα “διπλά μέτρα και σταθμά”, όπως υποστηρίζει, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις αυτές στην καταδίκη της επίθεσης του Σαββάτου, ενώ απέρριψαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κατέθεσε η Ρωσία και καταδίκασε το χτύπημα του Ισραήλ στις διπλωματικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Δαμασκό.
Η Γερμανία και η Τσεχία κάλεσαν αμφότερες τους Ιρανούς πρεσβευτές τους μετά την επίθεση της Τεχεράνης.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ κοινή δήλωση (www.consilium.europa.eu)
- ^ επίθεση (www.euronews.com)
- ^ εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση (www.euronews.com)
- ^ αναστείλει τους εμπορικούς της δεσμούς (www.euronews.com)