Οι εξαντλητικές πρόβες των 48 ιερειών ενόψει της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Το Associated Press παρακολούθησε τις εξαντλητικές πρόβες ενόψει της τελετής αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το Euronews παρουσιάζει το σπάνιο αυτό υλικό καθώς πλησιάζουμε προς τη μεγάλη στιγμή

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

100 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει το μεσημέρι της Τρίτης (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκινά το ταξίδι της για την γαλλική πρωτεύουσα.

Τον ρόλο τη πρωθιέρειας αναλαμβάνει φέτος η 38χρονη ηθοποιός Μαίρη Μινά. Αυτή θα απευθύνει την δραματική έκκληση στον Απόλλωνα, τον αρχαίο θεό του ήλιου, στον χώρο του Ναού της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία .

Η πρωθιέρεια είναι αυτή που θα τοποθετήσει την δάδα στο ειδικό κοίλο κάτοπτρο. Αυτή, μόλις η φλόγα ανάψει, θα την παραδώσει στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, που φέτος θα είναι ο κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος, χρυσός ολυμπιονίκς πριν τρία χρόνια στο Τόκυο.

Αυτή θα είναι η κορυφωση ενός τελετουργικού, την καλλιτεχνική ευθυνη του οποίου έχει από το 2008 η Αρτεμις Ιγνατίου. 

Η επικεφαλής χορογράφος έχει διακριθεί για πολλές δουλειές τις σε θεατρικές παραστάσεις και όπερες. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η Ιγνατίου ασχολείται με την συγκεκριμένη τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας εδώ και 36 χρόνια, αρχικά ως ιέρεια, στη συνέχεια ως πρωθέρεια, μετά ως βοηθός της χορογράφου Μαρίας Χορς. Συγκινείται και δακρίζει κάθε φορά που έρχεται αυτή η στιγμή.

Οι λεπτομέρειες της περίπου ημίωρης παράστασης κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Η χορογραφία της είναι κάθε φορά διαφορετική και έχει εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι πρόβες για τις συμμετέχουσες ηθοποιούς ήταν εξαντλητικές. Οι πιο πολλές από αυτές διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό κλειστό ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, την ώρα που αρκετοί αθλητές έκαναν την δική τους προπόνηση.

Η αγωνία των κοριτσιών όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της τελετής φτάνει στο κατακόρυφο.

Συνολικα 48 είναι οι ιέρειες που συμμετέχουν στην τελετή. Επιλέχθηκαν εν μέρει για την ομοιότητά τους με τους νέους στην αρχαιότητα, όπως τουλάχοστον είμαστε σε θέση να  γνωρίζουμε σήμερα την εμφάνισή τους χάρη στα αγάλματα και άλλα σωζόμενα έργα τέχνης που έχουν ανακαλυφθεί.

Επιπλέον, πρέπει να έχουν θεατρικές σπουδές στο Εθνικό Θέατρο, ενώ μεγάλη σημασία παίζει και το ηθος τους για την επιλογή τους, εξηγεί ο Ιγνατίου στην κάμερα του Assocated Press για τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια κοπέλα στην κλειστή ομάδα αυτών των ιερειών.

Πέρα από την τελετή της αφής της Ολυμπιακης Φλόγας, η ίδια ομάδα θα πραγματοποιήσει μια παράσταση και στις 26 Απριλίου, κατά την τελετή της παράδοσής της στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Παρισιού.

Για τον λόγο αυτόν, ορισμένες από τις τελευταιες πρόβες πραγματοποιήθηκαν και στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον τόπο διεξαγωγής το 1896 των 1ων Συγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτός είναι ο ιερός χώρος που κάθε δύο χρόνια παραδίδεται η φόγα στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη των Θερινών ή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγωνων, μετά την ολοκλήρωση της επί ελληνικού εδάφους λαμπαδηδρομίας που ακολουθεί την Αφή.

Ορισμένες από τις τελευταίες πρόβες παρακολούθησε από κοντά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυνπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, που επίσης ανυπομονεί.

Οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας θα διεξαχθούν στην γαλλική πρωτεύουσα από τις 26 Ιουλίου ως και τις 11 Αυγούστου, οπότε και θα σβήσει η ολυμπιακή φλόγα που ανάβει αυτήν την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία.

Η ολυμπιακή φλόγα θα ξανανάψει το 2026 για του Χειμερινούς Ολυπιακούς Αγωνες του Μιλάνου, το 2028 για τους Θερινούς του Λος Αντζελες, το 2030 για τους Χειμερινούς των Γαλλικών Αλπεων, το 2032 για τους Θερινους του Μπρισμπέιν και το 2034 για τους Χειμερινούς του Σολτ Λέικ Σίτι.