Ουγγαρία: Έκθεση για την περίοδο του Ολοκαυτώματος

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Ουγγρικά[1]

Οι αφηγηματικές, συχνά βίαιες, ακολουθίες σκηνών αποκαλύπτουν, μνημονεύουν και αντιμετωπίζουν τα γεγονότα ως τρόπους τρόπους υπενθύμισης των οδυνηρών γεγονότων

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στους τοίχους της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουγγαρίας[2] εκτίθενται έργα σχεδόν 30 καλλιτεχνών ουγγρικής καταγωγής που διώχθηκαν από τους φασίστες: είτε δημιούργησαν τα έργα τους επί τόπου, στο γκέτο, κατά τη διάρκεια της εργασίας, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, είτε μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, αντλώντας από τις δικές τους εμπειρίες.

«Τα έργα είναι με εικόνες, σχεδόν σαν τα κωμικά βιβλία, όχι αφηρημένα, αλλά μάλλον αντανακλαστικά στην προσέγγισή τους στην εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε έργα από το εξωτερικό, από το Ισραήλ και τη Γερμανία. Μετά τον Β’ ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί καλλιτέχνες έφυγαν από την Ουγγαρία , και η καλλιτεχνική τους κληρονομιά εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ισραήλ σήμερα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα μπορεί να τα δει κάποιος εδώ στην Ουγγαρία», λέει η Σοφία Φάρκας, επιμελήτρια της έκθεσης.

Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι μνήμες των επιζώντων ξεθωριάζουν, τα έργα τέχνης αυτά γίνονται επίσης εξαιρετικά ενθύμια, τονίζουν οι διοργανωτές. Όπως ακριβώς και τα χαρακτικά, που ως επί το πλείστον κατασκευάστηκαν μεταξύ 1944 και ’47, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η συζήτηση για το Ολοκαύτωμα ήταν ταμπού μετά τον πόλεμο.

Από πολλές απόψεις, αυτές οι σειρές σκηνών, που απεικονίζουν ανοιχτά τα δεινά του πολέμου, διαφέρουν από έργα μεταγενέστερων δεκαετιών, τα οποία, στους τίτλους ή και στο περιεχόμενό τους, εμμέσως, και πλέον περισσότερο ως μέρος της πολιτιστικής (συλλογικής) μνήμης, μεταφέρουν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος με έναν πιο αφηρημένο και αφαιρετικό τρόπο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σχεδόν 30 καλλιτεχνών-μαρτύρων, μεταξύ των οποίων οι Béla Kádár, Endre Bálint και Ilka Gedő, με την πλειονότητα των έργων να προέρχεται από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου και Αρχείου της Ουγγαρίας και να συμπληρώνεται με έργα από άλλα ιδρύματα της Ουγγαρίας και του εξωτερικού.

Η ειδική έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 17 Απριλίου έως τις 21 Ιουλίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας.