Θρύλοι του αθλητισμού τίμησαν στην Σύρο τον Έλληνα πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ

Θεσπίζεται κάθε τέσσερα χρόνια στη γεννέτειρά του Δημήτρη Βικέλα η Εβδομάδα Ολυμπιακής Παιδείας και Αξιών που θα γιορτάζεται πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και θα φέρνει σε επαφή ολυμπιονίκες και πρωταθλητές με μαθητές του νησιού – Όσα έγιναν στην πρώτη διοργάνωση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Aπό «μετάλλια» και χιλιάδες παιδικά χαμόγελα γέμισε την περασμένη εβδομάδα η Σύρος χάρη στις πολυήμερες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας».

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων παράλληλα με την αναβίωση των «Τηνίων», της αθλητικής διοργάνωσης – προπομπού των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Σύσσωμη ήταν η συμμετοχή των σχολείων, όλων των βαθμίδων και στα δύο νησιά, καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Ποιος ήταν ο Βικέλας

Ο Δημήτρης Βικέλας ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας λόγιος του 19ου αιώνα, που γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1835 και υπήρξε ο εμπνευστής της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερντέν) και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα παιδιά, κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά αρκετά Ολυμπιακά και μη αγωνίσματα και να έρθουν σε επαφή, να μιλήσουν και να προπονηθούν με διακεκριμένους αθλητές και αθλήτριες: Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου, Ομοσπονδιακούς προπονητές, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αποθέωση που γνώρισαν οι διεθνείς από τη θρυλική Εθνική Ομάδας Ποδοσφαίρου που πριν 20 χρόνια κατέκτησε το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας!

Οι δράσεις κορυφώθηκαν στο νησί της Σύρου, όπου η κεντρική πλατεία μεταμορφώθηκε σε έναν αθλητικό πολυχώρο. Παράλληλα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Δημήτρη Βικέλα από τον Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δορώθεο Β’ και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του από τις πολιτικές αρχές αλλά και την ολυμπιακή και αθλητική οικογένεια, με την συμμετοχή και της υψιφώνου Βασιλικής Καραγιάννη, η οποία ερμήνευσε τον ολυμπιακό ύμνο.

Η κεντρική εκδήλωση

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Απόλλων», που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, ένα ιδιαίτερης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας κτήριο 160 ετών!

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο και στην Πάρο Γιώργος Ευριπιώτης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδροι Ομοσπονδιών (περιλαμβανομένου του Τάκη Μπαλτάκου της ΕΠΟ), περίπου 50 συνολικά Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Πρωταθλητές και Εθνικοί προπονητές καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου, της Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης), των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Θεσμική θωράκιση της διοργάνωσης

Ο εμπνευστής της αναβίωσης των «Τηνίων» και της «Εβδομάδας Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών», Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην εκδήλωση:

«Νιώθω ότι αναβίωσαμε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας με την καθιέρωση των τιμητικών εκδηλώσεων σε έναν μεγάλο Έλληνα, λόγιο, εκπαιδευτικό, και πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Δημήτριο Βικέλα, που μαζί με τον φιλέλληνα Πιερ Ντε Κουμπερντέν αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Ελλάδα. Η «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξών, Δημήτριος Βικέλας» θα τελείται κάθε 4 χρόνια, δηλαδή στις Ολυμπιακές χρονιές και πάντα πριν από την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, για να θυμίζει σε όλον τον κόσμο πώς όλα ξεκίνησαν από εδώ, από την Κυκλαδική, την Ελληνική γη. (…) Παλεύουμε για να μεταπαλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τις αξίες του Ολυμπιασμού, και τέτοιες δράσεις βοηθούν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, που μίλησε και στο euronews, τόνισε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία ιδέα που μας ήρθε από την Ελλάδα, πρωτίστως από τον Δημήτριο Βικέλα που μπορεί να μην είναι διεθνώς τόσο γνωστός όσο ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, ωστόσο είναι αλήθεια ότι χάρη στον Δημήτριο Βικέλα ορίσαμε τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Γαλλία δεν ξεχνά ότι χάρη σε αυτές τις δύο χώρες, έχουμε σήμερα Ολυμπιακούς Αγώνες, που σε λίγους μήνες θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι, 100 χρόνια μετά τους Αγώνες του 1924».  Παράλληλα, η κα. Αουέρ επισήμανε ότι από τις 22 Απριλίου θα λειτουργεί στο Μουσείο του Λούβρου έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκεται το κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, το οποίο παραχωρήθηκε για την έκθεση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προβληματισμός για τις εγκαταστάσεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, συνεχάρη τον υπουργό Αθλητισμού και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δεν έκρυψε όμως την απογοήτευσή του από την εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σύρο, καλώντας τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία του με τον Γιάννη Βρούτση, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα να καταστούν προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθηναν επίσης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση Αθλητισμού και Παιδείας, ο δήμαρχος Σύρου, Αλέξης Αθανασίου, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Λεονταρίτης. Ο τελευταίος μάλιστα έκαε πρόραση να αδελφοποιηθεί η Σύρος ως πατρίδα του Βικέλα με τον δήμο του Παρισιού όπου γεννήθηκε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ενώ προανήγγειλε ότι σε περίπου ένα μήνα, θα λειτουργήσει στη Σύρο γήπεδο στίβου, με δαπάνες της Περιφέρειας.

Ποιοι αθλητές συμμετείχαν

Οι διακεκριμένοι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στην Τήνο και στη Σύρο ήταν:

Ολυμπιονίκες:
Μιχάλης Μουρούτσος (τάεκβοντο), Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Κατερίνα Θάνου (στίβος), Πηγή Δεβετζή (στίβος), Εύη Μωραϊτίδου (πόλο), Ειρήνη Αϊνδιλή (ρυθμική γυμναστική), Κλέλια Πανταζή (ρυθμική γυμναστική), Μαρία Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γιαννάκης (μπάσκετ), Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος), Όλγα Βασδέκη (στίβος), Ευαγγελία Πλατανιώτη (καλλιτεχνική κολύμβηση), Δήμητρα Μαγκανουδάκη (ξιφασκία), Κώστας Θάνος (πάλη).

Παραολυμπιονίκες:
Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Κατερίνα Πατρώνη (συνοδός Αθλήτρια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), Ανδρέας Κατσαρός (κολύμβηση), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Χριστίνα Ντέντα (συνοδός Αθλήτρια της Άννας Ντέντα), Δημήτρης Κυριακίδης (μπότσια).

Πρωταθλητές Ποδοσφαίρου Euro2004:
Άγγελος Χαριστέας, Τάκης Φύσσας, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Χαλκιάς, Βασίλης Λάκης.

Άλλοι Πρωταθλητές:
Άγη Κασούμη (σκοποβολή), Σοφία Μαλκογεώργου (καλλιτεχνική κολύμβηση), Μαρία Πολύζου (μαραθωνοδρόμος), Βασιλική Μιλλούση (ενόργανη γυμναστική), Στέφανος Ξένος (καράτε), Γιώργος Κουγιουμτζίδης (πάλη), Ελένη Χατζηλιάδου (καράτε), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Αλέξης Ντανατσίδης (τζούντο), Γωγώ Φυρίγου (καταδύσεις), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (χειροπάλη), Βασίλης Βρούτσης (καράτε), Μαρία Λουίζα Γκίκα (πάλη), Ορφέας Μητροπίας (ζίου ζίτσου), Ιωάννα Ευθυμίου (ζίου ζίτσου).

Ομοσπονδιακοί Προπονητές:
Θοδωρής Βλάχος (πόλο), Θέμης Ιακωβίδης (πάλη), Μάξιμος Χατζηλιάδης (καράτε), Νίκος Ηλιάδης (πάλη), Πέτρος Φυρίγος (καταδύσεις).