Ήταν μία συντριπτική ήττα[1] για την αντιπολίτευση της Ουγγαρίας[2], αλλά και για τις Βρυξέλλες.
Ο Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας με ποσοστό που ξεπέρασε το 50%.
Ο βασικός αντίπαλος του Όρμπαν, Πέτερ Μαρκι-Ζάι καταποντίστηκε τόσο ως υποψήφιος πρωθυπουργός όσο και ως βουλευτής, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την εκλογική του περιφέρεια.
Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν πάνω από 200 διεθνείς παρατηρητές και χιλιάδες εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα.
«Έπρεπε να πολεμήσουμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις, την αριστερά στο εσωτερικό, τη διεθνή αριστερά, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όλες τις οργανώσεις της αυτοκρατορίας του Σόρος, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τέλος τον Ουκρανό πρόεδρο επίσης. Ποτέ πριν δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους».
Η κόντρα Όρμπαν- Ζελένσκι
Τη σαρωτική νίκη του Όρμπαν δεν εμπόδισε ούτε η καλή του σχέση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε η ανοιχτή του αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.[3]
Όρμπαν και Ζελένσκι δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις, δεδομένης της στενής συνεργασίας Όμπραν- Πούτιν, ωστόσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση κορυφώθηκε μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι έχει κατηγορήσει, πολλάκις, τον Όρμπαν ότι δε στηρίζει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ζητήσει από την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό Όρμπαν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν να σταματήσει η Ουγγαρία να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Το δεύτερο ήταν η Ουγγαρία να επιτρέψει τις αποστολές όπλων και να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός Όρμπαν , ωστόσο, απέρριψε και τα δύο αιτήματα επειδή «είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η Ουγγαρία θέλει να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, επομένως δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία» είπε.
Την ημέρα των εκλογών, στις 3 Απριλίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διάγγελμά του[4], είχε συγκεκριμένη αναφορά για την Ουγγαρία:
«Θέλω να απευθυνθώ σε ένα άλλο άτομο που δεν φαίνεται να κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει. Όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προς τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Είναι ουσιαστικά ο μόνος στην Ευρώπη που υποστηρίζει ανοιχτά τον κ. Πούτιν.
Δεν ζητήσαμε κάτι ιδιαίτερο από την επίσημη Βουδαπέστη. Δεν μας έδωσαν καν ότι δίνουν όλοι οι άλλοι! Κάντε το για χάρη της ειρήνης. Δεν λάβαμε τη ζωτικής σημασίας διέλευση της αμυντικής βοήθειας, δεν είδαμε ηθική ηγεσία. Δεν είδαμε καμία προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος! Γιατί;
Ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο, να αποκαταστήσει την ειρήνη. Τότε γιατί η επίσημη Βουδαπέστη είναι αντίθετη με όλη την Ευρώπη, με όλες τις πολιτισμένες χώρες;»
Πάντως, η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία.
References
- ^ Ήταν μία συντριπτική ήττα (gr.euronews.com)
- ^ Ουγγαρίας (gr.euronews.com)
- ^ Βολοντίμιρ Ζελένσκι. (gr.euronews.com)
- ^ στις 3 Απριλίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διάγγελμά του (www.president.gov.ua)