Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον στρατό και με τον επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος ουδέποτε έχει αρνηθεί να επισκευαστεί η γέφυρα στον Άγιο Χαραλάμπη.
Θέλω να πω ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο να γίνεται η κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση μέσω αυτής της στρατιωτικής γέφυρας και θεωρώ την όλη εικόνα απαράδεκτη. Πρέπει να μπει μια μόνιμη γέφυρα και το έχω πει και στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εξάλλου, είναι ένα έργο που δεν κοστίζει εκατομμύρια.
Γύρω στα Χριστούγεννα στείλαμε έγγραφο στον στρατό για να γίνει αποψίλωση του τάπητα και να τοποθετηθεί καινούριος. Το κόστος όμως, ανέρχεται στις 130.000 ευρώ και το Λιμενικό Ταμείο δεν δύναται να διαθέσει αυτό το ποσό, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός μας είναι μόλις 1,5 εκ. ευρώ.
Επίσης να πω ότι ακόμη κι αν μια χρονιά έχουμε πολλά έσοδα, αυτά πηγαίνουν στο αποθεματικό του κράτους και ο προϋπολογισμός μας αυξάνεται μόνο κατά 5%. Ουσιαστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά και μεγάλα έργα.
Αναζητήσαμε ένα ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ και ενημερώνω πως για να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να συνταχθεί μελέτη. Την προηγούμενη φορά που μπήκε εργολάβος στη γέφυρα, αυτό έγινε επειδή αναλάβαμε το ρίσκο εγώ με τον εκπρόσωπο του στρατού. Αν γινόταν ατύχημα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε μελέτη, θα βρίσκαμε τον μπελά μας.
Δυστυχώς, η γραφειοκρατία είναι τέτοια που φτάσαμε στον Απρίλιο και το έγγραφό μας δεν έχει απαντηθεί ακόμη από τον στρατό. Να ξέρετε ότι θα βαφτούν το επόμενο διάστημα όλες οι μεταλλικές επιφάνειες στο λιμάνι, δηλαδή τα σίδερα της γέφυρας, οι δέστρες, τα παγκάκια κλπ.
Δεν υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά μας και θέλω να το πιστέψετε αυτό ως μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης που είστε. Ταυτόχρονα να σας πω ότι αν κάνετε την οποιαδήποτε καταγγελία για την κατάσταση της γέφυρας, τότε το Λιμεναρχείο θα την κλείσει και νομίζω πως κανείς μας δεν το θέλει αυτό, ενόψει του καλοκαιριού. Επισημαίνω ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας.
Κάποιοι συμπολίτες μας κατηγορούν το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου, επειδή εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας για τα κρουαζιερόπλοια στο μόλο του Αγίου Νικολάου. Λένε ότι δεν τους αφήνουμε να κάνουν τη βόλτα τους.
Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τουρίστες στο νησί ή όχι. Κανονικά η νομοθεσία προβλέπει να μην ελλιμενίζονται ούτε και σκάφη κοντά σε κρουαζιερόπλοια, όμως εμείς προσπαθούμε να συγκεράσουμε καταστάσεις για να μην δημιουργηθεί ευρύτερο πρόβλημα.
Τώρα αν ορισμένοι διαμαρτύρονται που δεν μπορούν να περάσουν στο μόλο του Αγίου Νικολάου για αυτές τις λίγες ώρες που μένουν τα κρουαζιερόπλοια εδώ, τότε πραγματικά δεν ξέρω τι να πω.
Στο σημείο εκεί θα τοποθετηθεί μπάρα και όλοι θα πρέπει να έχουν διαπίστευση αν θέλουν να πάνε στον συγκεκριμένο μόλο. Είναι διεθνείς κανόνες επαναλαμβάνω και όχι κάτι που θέλουμε ή αποφασίσαμε εμείς.
Όταν βρέθηκα το 2020 στο Λιμενικό Ταμείο, διαπίστωσα πως η προηγούμενη διοίκηση είχε παραδώσει στο κοινό τις παιδικές χαρές στα δέντρα του Άμμου και πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, χωρίς να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας.
Συνεργαζόμασταν με τον κ. Αγγελίδη, όπως και ο Δήμος Ζακύνθου, και ο εν λόγω ανάδοχος την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο ελέγχει τις παιδικές χαρές κάθε εβδομάδα και η εταιρεία του δίνει πιστοποίηση.
Ωστόσο, επί 3 χρόνια υπάρχει ένας βανδαλισμός και κλοπές, στην παιδική χαρά «Ανδρέα Λαδικού». Ξήλωσαν βράδυ μέχρι και την κούνια για τα παιδιά ΑΜΕΑ. Κάμερες δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν, ενώ ούτε και Σεκιούριτυ μπορούμε να βάλουμε, διότι η δαπάνη αυτή δεν είναι συμβατή με τις αρμοδιότητές μας και το Υπουργείο δεν την εγκρίνει.
Μετά από ατύχημα που είχε ένα παιδάκι, το Λιμεναρχείο σφράγισε τις παιδικές χαρές με Εισαγγελική εντολή και μας ζητούν πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Υπάρχει τριμελής επιτροπή, που απαρτίζεται από μηχανικούς του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ συμμετέχει κι ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Πρέπει να γίνει αυτοψία για την καταλληλότητα και ύστερα το Λιμενικό Ταμείο να κάνει ανάθεση για τον εξωραισμό και τη συντήρησή της.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκπλαγεί, όπως κι εμείς, που έχουμε υπό την ευθύνη μας παιδικές χαρές, διότι κανονικά η αρμοδιότητά μας είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πλατείες του Άμμου και του Ηρώου των Πεσόντων, που θα έπρεπε την ευθύνη να την έχει ο Δήμος και εμείς ως Λιμενικό Ταμείο αυτό θέλουμε να γίνει.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Αναστάσιος Πλέσσας | Χρειάζονται 130.000 ευρώ για την επισκευή της στρατιωτικής γέφυρας και το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτει τόσα χρήματα | Οι παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο κοινό χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας και έχουν κλαπεί ακόμη και παιχνίδια για ΑΜΕΑ appeared first on ZANTETIMES.GR.