Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο: Αιτήθηκε να μπει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα με τη χερσαία ζώνη του λιμένα που πρέπει να περάσει στο Δήμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» αιτήθηκε να μπει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα με τη χερσαία ζώνη του λιμένα που πρέπει να περάσει στο Δήμο, ώστε να είναι εφικτές παρεμβάσεις επ’ ωφέλεια της κοινωνίας.

Αναλυτικά η εισήγησή μας έχει ως παρακάτω:

«Όπως είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε και προεκλογικά και είμαστε ευγνώμονες προς τον διακεκριμένο Δικηγόρο κο Γεράσιμο Μπετίνη για την ανάδειξη του ζητήματος, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να σκύψουμε όλοι πάνω στην χερσαία ζώνη λιμένος της πόλης Ζακύνθου.

Κατά την προσφυή εξάλλου διατύπωση του αείμνηστου Δημάρχου Ζακυνθίων Ανδρέα Λαδικού: «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να μην μπορεί να ορίζει ούτε τα (ανατολικά) παράθυρα του Δημαρχείου». Κι όμως, δύο αποφάσεις και συγκεκριμένα η υπ’ αριθμόν 5520/29-9-1985 απόφαση Νομάρχη Ζακύνθου περί καθορισμού ορίων αιγιαλού και παραλίας στο μέτωπο της πόλης της Ζακύνθου (ΦΕΚ 86/Δ/19-2-1986) και η υπ’ αριθμόν 1255/2155/9-7-1990 όμοια, περί καθορισμού χερσαίας ζώνης λιμένος Ζακύνθου (ΦΕΚ 425/Δ/17-8-1990) αποστέρησαν το παραλιο μέτωπο της πόλης από τους δημότες και το έδωσαν στο Λιμενικό Ταμείο. Χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και δίχως να καταβληθεί η παραμικρή αποζημίωση προς το Δήμο Ζακύνθου.

Με τις αποφάσεις αυτές ουσιαστικά τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης της Ζακύνθου, όπως καθορίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 με το από 8-1-1955 Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 15/Α/21-1-1955).

Έτσι, αποκόπηκαν από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης της Ζακύνθου οι πιο κρίσιμες και ευαίσθητες περιοχές του παραθαλάσσιου μετώπου της και χαρακτηρίστηκαν χερσαία ζώνη λιμένα. Η συνολική της έκταση είναι 65.350 τ.μ.

Με τον τρόπο αυτό, η πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων εξυπηρετεί πλέον λιμενικές ανάγκες. Η πλατεία με τα δέντρα του Άμμου με τις προτομές των διακεκριμένων Ζακυνθίων έγινε και αυτή λιμάνι.

Η παραλιακή οδός Κ.Λομβάρδου από την Πλατεία Σολωμού μέχρι το καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου, μαζί με το λιθόστρωτο από το 1872 πεζόδρομό της έγινε και αυτή λιμάνι.

Η πλατεία Δημάρχου Ανδρέα Λαδικού, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, περιλαμβάνεται και αυτή στη χερσαία ζώνη λιμένα. Και βεβαίως και ο χώρος που είναι σήμερα ο Α΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και η λαϊκή αγορά, μαζί με τα δυο κηπάρια μέχρι και την οδό Μάρκοβιτς ανατολικά του καμπαναριού του Αγίου εντάσσεται στη χερσαία ζώνη λιμένα.

Ήδη, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης Ζακύνθου, οπότε, αν γίνει περίφραξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ζακύνθου, για να διασφαλιστούν οι λιμενικές λειτουργίες, όπως θα έχει τη δυνατότητα ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμανιού της Ζακύνθου, τότε το πρόσωπο της πόλης της Ζακύνθου ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ συμπαρασύρωντας την ιστορία μας, τη λειτουργικότητα, τις καλυπτόμενες κοινωνικές ανάγκες. Δεν είναι κρυφό ότι στις 5-1-2024 δημοσιεύθηκε η είδηση ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας όρισε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως «Αρχή Σχεδιασμού», κατά την έννοια του άρθρου 159 του Ν.4635/2019, για το λιμάνι της Ζακύνθου.

Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχή Σχεδιασμού καθορίζει πλέον τις χρήσεις γης και όρους δόμησης στη χερσαία ζώνη λιμένος Ζακύνθου και κατά συνέπεια η ιστορική πλατεία του Άμμου αναμένεται να γίνει εμπορικό κέντρο ή ξενοδοχείο και οι προτομές του Γρηγόρη Ξενόπουλου και του Ντίνου Κονόμου θα πεταχτούν σε καμία αποθήκη, το Ηρώο των Πεσόντων Ζακυνθινών θα μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται εδώ και 120 χρόνια, να να εξυπηρετηθούν διευκολύνσεις της εκμετάλλευσης του λιμένα από τον ιδιώτη, ο Α΄Παιδικός Σταθμός θα κλείσει, η λαϊκή αγορά θα μετακινηθεί, τα όμορφα κηπάρια θα καταστούν χώροι για λιμενικές διευκολύνσεις και οι κάτοικοι της ιστορικής και ταλαιπωρημένης συνοικίας των Ταμπάκικων θα ασφυκτιούν μπροστά στις περιφραγμένες εγκαταστάσεις που θα φτάνουν μέχρι την πόρτα του σπιτιού τους.

Ούτε η στρατιωτική γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη θα μείνει αλώβητη… Η λαίλαπα αυτή που βρίσκεται προ των πυλών μπορεί να αντιμετωπιστεί με αίτηση του Δήμου Ζακύνθου, προς το Δημόσιο για αποχαρακτηρισμό των δημοτικών (στην πραγματικότητα) ακινήτων (παραλιακού δρόμου και πλατειών εντός σχεδίου πόλης Ζακύνθου) ως εσφαλμένως ευρισκομένων εντός χερσαίας ζώνης λιμένος Ζακύνθου.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με μία ηχηρή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους αλλά να δράσουμε.

Αν δεν εισακουστεί το κορυφαίο συλλογικό αυτό όργανο, θα πρέπει να δράσουμε προς την κατεύθυνση της προσφυγής του Δήμου μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο το οποίο ήδη υπάρχει και διαλαμβάνεται σε αποφάσεις του Δικαστηρίου αυτού επί όμοιων περιπτώσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την καταστροφή αυτή που θα επέλθει…».

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας»

The post Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο: Αιτήθηκε να μπει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα με τη χερσαία ζώνη του λιμένα που πρέπει να περάσει στο Δήμο appeared first on ZANTETIMES.GR.