Πότε έγινε ορατή στην Ελλάδα – Οι Έλληνες επιστήμονες που παρατηρούν την έκλειψη Ηλίου
Μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής kκάλυψε η ολική έκλειψη Ηλίου, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά να απολαύσουν το μοναδικό φαινόμενο.
Το πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο ξεκίνησε να γίνεται ορατό από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ, ωρα Ελλάδος και Κυπρου.
Το μονοπάτι της έκλειψης διέσχισε το Μεξικό και θα συνέχισε στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.
Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός σκοτείνιασε σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Η έκλειψη διήρκησε ως 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, περισσότερο από την προηγούμενη που σημειώθηκε το 2017 και ήταν ορατή σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ και η οποία διήρκεσε ως 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Η NASA αναφέρει ότι οι ολικές εκλείψεις ηλίου διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα και ως επτάμισι λεπτά.
Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.
«Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.
Εξάλλου οι κάτοικοι γύρω περιοχών μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μερική έκλειψη του ηλίου.
Οι αμερικανικές αρχές επιμένουν εδώ και μερικές εβδομάδες στα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να λάβουν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, κυρίως να φορούν ειδικά γυαλιά για να κοιτάξουν τον ήλιο προκειμένου να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια τους.
Η NASA μετεδωσε ζωντανά βίντεο διάρκειας τριών ωρών από διάφορες περιοχές, συνοδευόμενο από εικόνες από τηλεσκόπιο και σχόλια από ειδικούς.
Η ζωντανή κάλυψη παρείχετο από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/[1] με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.nasa.gov/nasatv/[2] με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.
Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.
Μποτιλιάρισμα
Οοι πολιτείες στις οποίες ήταν ορατή η ολική έκλειψη υποδέχθηκαν χιλιάδες τουρίστες.
«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται από κάθε μία από τις 50 πολιτείες, ακόμη και από την Αλάσκα και τη Χαβάη. Υπάρχουν τουρίστες από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία», εξηγεί η Τζένιθ Πίτερσον αρμόδια για τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την έκλειψη σε περιοχή βόρεια του Σαν Αντόνιο στο Τέξας.
Στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ αναμένεται αριθμός τουριστών αντίστοιχος με αυτόν των μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κλεισμένα εδώ και μήνες, ενώ τεράστια μποτιλιαρίσματα αναμένονται, όπως αυτά που είχαν παρατηρηθεί κατά την προηγούμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ το 2017.
Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά ή επέτρεψαν στους μαθητές να αποχωρήσουν νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.
Κάποιοι μάλιστα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τους αιθέρες: αεροπορικές εταιρείες έχουν οργανώσει πτήσεις κατά μήκος της πορείας της έκλειψης, με τα εισιτήρια να έχουν από καιρό εξαντληθεί.
Ωστόσο οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν παντού ευνοϊκές, με το Τέξας για παράδειγμα να περιμένει συννεφιά.
Εξερευνητικοί πύραυλοι
Η ΝASA εκτόξευσε τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος: να μετρήσει τις αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα.
Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης. Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του.
Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.
Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044. Προηγουμένως ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026.
Έλληνες επιστήμονες ακολουθούν την έκλειψη
Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Κώστας Τζιότζιου, ερευνητής Ηλιακής Φυσικής και η Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού Διαστημική Φυσικός από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, επρόκειτο να παρατηρήσουν την έκλειψη από το San Antonio του Τέξας και από το Durango του Μεξικού αντίστοιχα, όπως αναφέρει το ertnews.gr.
Μεταξύ των Ελλήνων που θα μελετήσουν την έκλειψη από την αμερικανική ήπειρο θα είναι οι: Αριστείδης Βούλγαρης, κυνηγός εκλείψεων / Αδριανός Γολέμης, γιατρός της ESA / Αντώνης Φαρμακόπουλος, αστροφωτογράφος / Θανάσης Οικονόμου καθηγητής του Πανεπιστημίου του Chicago / Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός του ΕΚΠΑ και πολλoί ακόμη αστροφωτογράφοι και μέλη συλλόγων ερασιτεχνών αστρονόμων από όλη την Ελλάδα.
Ολική έκλειψη Ηλίου, ορατή από την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το 2088, ενώ το 2030 θα πραγματοποιηθεί μια δακτυλιοειδής. Την προηγούμενη φορά που παρατηρήθηκε ολική έκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα ήταν το 2006 από το Καστελόριζο.
References
- ^ https://www.nasa.gov/nasatv/ (www.nasa.gov)
- ^ https://www.nasa.gov/nasatv/ (www.nasa.gov)