Ένα γενικό σχέδιο ύδρευσης (masterplan) για μας χωρίς εμάς!
Με χαρά και πολλές ελπίδες προσήλθαμε την Τρίτη 2 Απρίλη 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, μετά από ανοιχτή πρόσκληση της ΔΕΥΑΖ, για να ενημερωθούμε σχετικά με το γενικό σχέδιο ύδρευσης (masterplan). Η μελέτη με τίτλο «ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (MASTERPLAN) ΖΑΚΥΝΘΟΥ» ξεκίνησε το 2019. Στις 14 Ιουλίου 2022 εγκρίθηκε από το τότε ΔΣ της ΔΕΥΑΖ η Α΄ Φάση που ήταν « καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης και προετοιμασία Οδηγού Σχεδίου Ασφάλειας Νερού». Το Νοέμβρη του 2023 εγκρίθηκαν η Β΄ και Γ΄ Φάση που περιλαμβάνανε Δειγματοληψίες- Αναλύσεις νερού και Αξιολόγηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού. Στις 19 Μάρτη 2024 το έργο εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τώρα το νέο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ ενέκρινε την Δ΄ Φάση του Σχεδίου.
Δυστυχώς, η χαρά αλλά και οι ελπίδες μας για μια ουσιαστική, βιώσιμη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο λύση, του τόσο σοβαρού αυτού ζητήματος που επί δεκαετίες ταλαιπωρεί το νησί μας, άρχισαν να μειώνονται μέχρι που εξαφανίστηκαν εντελώς, καθώς παρακολουθούσαμε την ενημέρωση που μας έκαναν οι κύριοι μελετητές του Σχεδίου.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με την περιγραφή θετικών έργων που θα προηγηθούν, όπως είναι η επιδιόρθωση των φθαρμένων σωλήνων του δικτύου, εξαιτίας των οποίων μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται στο περιβάλλον και η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων όπου ακόμη υπάρχουν. Δυστυχώς ό,τι ακούσαμε από κει και πέρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν στηρίζεται σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, ανέχεται παράνομες τακτικές εκμετάλλευσης νερού και δρομολογεί τη λύση της αφαλάτωσης, που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος του νερού και απειλεί σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον της Ζακύνθου.
Θα χρησιμοποιήσουν, είπαν, το νερό καλής ποιότητας νέων γεωτρήσεων, χωρίς συνολική καταγραφή δημόσιων και ιδιωτικών, χωρίς να υπάρχουν μετρητές όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να γνωρίζουν τις ποσότητες νερού που αντλούνται κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο άντλησης ώστε να μην γίνεται υπεράντληση και καταλήξουν σύντομα σε υφαλμύρωση. Ίσως επίσης να χρειαστεί να φτιάξουν είπαν, μια ή δύο λιμνοδεξαμενές για συλλογή του βρόχινου νερού σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, όμως αν σε 6-7 χρόνια τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, έχουν ήδη στα σκαριά τρία εργοστάσια αφαλάτωσης στο Κερί, στο Καταστάρι και στα ορεινά του νησιού.
Υποσχέθηκε ο κ. Δήμαρχος ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην πληρώσει ο ζακυνθινός πολίτης ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για την υλοποίηση του σχεδίου, το κόστος του οποίου αγγίζει τα 100 εκ. €. Εννοώντας φυσικά ότι η χρηματοδότησή του θα γίνει από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μα πώς θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ ένα σχέδιο διαχείρισης νερού που δεν λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη; Ένα σχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει έργα όπως φράγματα για την ανατροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα, που θα μπορούσαν να δώσουν άμεση λύση στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, με πολύ μικρό κόστος κατασκευής; Ένα σχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα περιορισμού της σπατάλης νερού που γίνεται στο νησί μας; Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και να υπαγορεύουν οι tour operator να φτιάχνονται πισίνες για κάθε τουριστική μονάδα όσο μικρή κι αν είναι. Ούτε μπορεί αυτές οι πισίνες να γεμίζουν με νερό κάθε χρόνο όταν υπάρχουν μέθοδοι καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης του υπάρχοντος νερού. Επίσης όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία υποχρεούνται από το νόμο να λειτουργούν βιολογικούς καθαρισμούς που μετατρέπουν τα λύματα, στο τελικό στάδιο, σε νερό κατάλληλο για το πότισμα των κήπων τους. Υπάρχει τρόπος επίσης να χρησιμοποιούν το νερό από τα ντους και τα πλυντήρια στα καζανάκια της τουαλέτας. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει και να επιβάλλει ο Δήμος μας αν θέλει να θεωρείται σύγχρονος, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ακόμη κι αν δοθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του απαράδεκτου αυτού σχεδίου, ποιος θα πληρώνει τους πανάκριβους μηνιαίους λογαριασμούς των νοικοκυριών όταν το κόστος του νερού υπερβεί τα 4 €/m3 όπως προβλέπεται από τη μελέτη; Κι όλα αυτά σ΄ έναν ευλογημένο τόπο, με μεγάλο ύψος βροχής, που, όπως διαβεβαιώνει το ΙΓΜΕ, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα καλής ποιότητας νερού.
Θέτουμε όλες αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς υπόψη της νέας Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής, η συνεργασία των οποίων θεωρείται αναγκαία για ένα τόσο σοβαρό έργο και περιμένουμε σοβαρές διορθωτικές παρεμβάσεις του γενικού σχεδίου ύδρευσης, ώστε αυτό να συμβαδίζει με τον τίτλο της πράξης στην οποία έχει ενταχθεί: « ΜΕΤΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
Ιωάννα Αρβανιτάκη
Βιολόγος MSc
Πρόεδρος του συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Zάκυνθο»
The post Ιωάννα Αρβανιτάκη: Ένα γενικό σχέδιο ύδρευσης (masterplan) για μας χωρίς εμάς! appeared first on ZANTETIMES.GR.