Παρά το γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε ως ΤΕΕ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως θέμα το «Ναυάγιο», εντούτοις συμμετείχαμε γιατί μας ενδιαφέρει.
Υπήρξε μια εμπεριστατωμένη και καλή εισήγηση. Θα έλεγα πως ήταν απόλυτα τεχνοκρατική, αφού οι επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μας ενημέρωσαν για το πως θα συλλέξουν τα δεδομένα που χρειάζονται και το πως θα δράσουν για να διασωθεί το πλοίο «Παναγιώτης».
Είναι καταξιωμένοι μηχανικοί και γι αυτό τους δώσαμε δημόσια τα συγχαρητήρια μας. Θα συνεργαστούν πολλές ειδικότητες μαζί και θεωρώ πως πρέπει να τους εμπιστευτούμε. Είναι ευτύχημα που ενεπλάκησαν στο θέμα του «Ναυαγίου».
Το ΤΕΕ έλαβε μέρος και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε το master plan της υδροδότησης.
Δυστυχώς, αυτό που ακούσαμε ήταν ελλιπές και κάτω του αναμενομένου. Υπήρξε έλλειψη στοιχείων και από τις ερωτήσεις των μηχανικών αναδείχθηκε πως δεν έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία που αφορούν τις ιδιωτικές γεωτρήσεις.
Το πλάνο δεν ήταν ξεκάθαρο, σαφές χρονοδιάγραμμα δεν υπήρξε, ούτε και παρουσιάστηκαν προτεραιότητες για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και να μη χάνουμε νερό από τα δίκτυα και τα υδραγωγεία.
Πιστεύω ότι οι απώλειές μας αγγίζουν το 50% και θα πω ότι η μέθοδος της αφαλάτωσης έχει πολλά προβλήματα. Για να επεξεργαστείς ένα λίτρο νερό πρέπει να τραβήξεις δύο λίτρα. Δηλαδή, έχουμε υπεράντληση.
Επίσης είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία και θα αυξηθεί η τιμή πώλησης του νερού στους πολίτες, αφού για κάθε κυβικό θα πρέπει να δίνουν έως και 4,5 ευρώ, όπως αναφέρθηκε.
Υπάρχουν γεωτρήσεις που απ’ ότι κατάλαβα συνεχίζουν να δίνουν στο δίκτυο αλατόνερο με πάνω από 20.000 μικροζίμενς. Πρότασή μας είναι να καταργηθούν.
Δεν πρέπει να συζητάμε για αφαλάτωση στη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι δεν την χρειαζόμαστε. Μπορούμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα, αφού το νησί διαθέτει ποιοτικό νερό και οι ποσότητες μπορούν να μας καλύψουν για 24ωρη παροχή. Εξάλλου και τα 70 εκ. ευρώ που αναφέρονται στο master plan είναι πολλά χρήματα.
Έχετε δίκιο πως δόθηκε η εντύπωση κατά την παρουσίαση ότι οι μελετητές επέμεναν να πάμε στη λύση της αφαλάτωσης και πέρασαν πολύ «απαλά» τις λιμνοδεξαμενές, τα φράγματα και την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο της υδροδότησης, που για εμάς είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Ιάκωβος Κονταράτος | Η Ζάκυνθος δεν χρειάζεται αφαλάτωση γιατί μπορούμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα | Πρέπει να εμπιστευτούμε τους καθηγητές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το «Ναυάγιο» appeared first on ZANTETIMES.GR.