ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέρκυρα, 4 Απριλίου 2024
Θέσπιση Ακαδημαϊκού Νησιωτικού Ισοδυνάμου (ΑΝΙ) πρότεινε, μεταξύ άλλων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στον Υφυπουργό Ναυτιλίας
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφ. Ναυτιλίας κ. Γ. Παππά συμμετείχε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ι. Τρεπεκλή. Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκης, Βουλευτές, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των νησιών, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε τον πολυνησιωτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ακαδημαϊκής του ταυτότητας. Προκλήσεις που αφορούν στην ίδρυση νέου ακαδημαϊκού Τμήματος στην πόλη της Λευκάδας αλλά και στην, με ισόρροπο μεταξύ των νησιών τρόπο, ανάπτυξη και διάθεση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, ο Πρύτανης κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολυνησιωτικής φύσης του Ιδρύματος, όπως την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο των 300 περίπου ερευνητών του Πανεπιστημίου. Παρουσιάστηκε, επίσης, ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση θέσπισης του Ακαδημαϊκού Νησιωτικού Ισοδυνάμου (ΑΝΙ), με στόχο α) την αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους σπουδών στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή σπουδών επιθυμητού αντικειμένου με ακαδημαϊκούς πρωτίστως όρους και β) την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης και διαμονής στα νησιά, προκειμένου αυτό να προσελκύσει προσωπικό υψηλών προσόντων, αλλά και να αποτρέψει τη μετακίνηση μέρους του προσωπικού σε άλλα Ιδρύματα.
Αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα υποδομών που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από όλα τα νησιά ο κ. Φλώρος τόνισε ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως λόγου χάρη συμβαίνει με το ζητούμενο της ενίσχυσης της ενδο-περιφερειακής διασύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτής της αμφίδρομης σχέσης με την τοπική κοινωνία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μπορεί να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως ως επιστημονικός σύμβουλος, για παράδειγμα με την παροχή εξειδικευμένων κλιματολογικών δεδομένων σε βάθος χρόνου δεκαετιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και σε εκπαιδευτικό επίπεδο μέσω της υλοποίησης πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών κατάρτισης και επιμόρφωσης στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας.
The post Κέρκυρα: Συνάντηση στην Περιφέρεια του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας appeared first on ZANTETIMES.GR.