Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χιταμπουλάχ Αχουντζαντά, επέβαλε απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει πολύ σκληρά μέτρα κατά των παραβατών.
Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παπαρούνας στον κόσμο. Το εκχύλισμα της παπαρούνας υφίσταται επεξεργασία και μετατρέπεται σε ηρωίνη, της οποίας η παραγωγή και η πώληση έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την καλλιέργεια παπαρούνας. Την είχαν κηρύξει παράνομη και το 2000, λίγο πριν το καθεστώς ανατραπεί από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης εξέγερσής τους κατά των ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει βαριά φορολογία στους παραγωγούς παπαρούνας στις περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα έσοδά τους. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν την καλλιέργεια πληρώνοντας αγρότες για να καλλιεργήσουν σιτάρι και κρόκο (σαφράν), ωστόσο οι προσπάθειές τους παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν που έλεγχαν τις περιοχές που καλλιεργούσαν παπαρούνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σύμφωνα με αφγανικά μέσα ενημέρωσης, η παραγωγή παπαρούνας έχει αυξηθεί στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Η χώρα σχεδόν μονοπωλεί την παραγωγή οπίου και ηρωίνης, κατέχοντας το 80 με 90% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2017 η παπαρούνα καλλιεργείτο σε 250.000 εκτάρια γης, σχεδόν σε τετραπλάσια έκταση συγκριτικά με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως αναφέρουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.