ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά την παρουσίαση του master plan για την υδροδότηση του νησιού μας, ενημερώνουμε τη Ζακυνθινή κοινωνία για τις δικές μας θέσεις, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας»:
Α) Είμαστε αντίθετοι με την αφαλάτωση που προτείνουν οι μελετητές, δεδομένου ότι η Ζάκυνθος έχει επάρκεια σε νερό το οποίο είναι και ποιοτικό, όπως στο Ρομίρι και στον Βραχίωνα.
Β) Η αφαλάτωση είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα και θα χρειαστούν άνω των 70 εκ. ευρώ αν στραφούμε σε αυτή τη λύση, ενώ ο κάθε πολίτης θα κληθεί να πληρώσει από 3,5 έως και 4,5 ευρώ το κυβικό, ποσό που είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
Γ) Για να αποφύγουμε την αφαλάτωση αυτό που πρέπει να κάνουμε, πρωτίστως, είναι να αντικαταστήσουμε όλο το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης για να μην υπάρχουν διαρροές και να μην χάνεται το 50% έως και το 70% του νερού.
Δ) Στο master plan που έγινε δεν έχει υπολογιστεί το νερό που αντλείται από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, κάτι που θεωρούμε πως αποτελεί παράλειψη των μελετητών.
Ε) Συνομιλώντας με την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση υπάρχει επιδότηση, την οποία μπορούν να διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις, ώστε να γίνεται ανακύκλωση των επονομαζόμενων «γκρίζων» νερών, σύστημα που εφαρμόζεται και σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική. Η ανακύκλωση του νερού αυτού θα μας βοηθήσει, ώστε να μη γίνεται υπεράντληση στις πηγές.
Στ) Στην περιοχή της Καλαμάτας, που διαμένουν 100.000 κάτοικοι, χρησιμοποίησαν αγωγό Φ600 και εμείς στη Ζάκυνθο των 10.000 κατοίκων βάζουμε στη Φιλικών αγωγό Φ500 που κοστίζει 750.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε δύο δίδυμους σωλήνες Φ120 με κόστος μόλις 100.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα που απομένουν θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε για άλλα σημεία του δικτύου ύδρευσης.
Ζ) Η λύση για το νερό στη Ζάκυνθο είναι να υπάρχει μόνιμη ροή και να κατασκευαστούν μικρά φράγματα ανάσχεσης για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και όχι μονάδες αφαλάτωσης. Εξάλλου, οι μελετητές δεν απάντησαν αν θα είναι πόσιμο ή όχι το νερό αν ακολουθήσουμε τα όσα οι ίδιοι αναφέρουν στο master plan.
Η) Μετά τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΥΑΖ ίσως να μην υπάρχει σε λίγους μήνες, συνεπώς δεν θα πρέπει να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών με το master plan (αφαλάτωση και τιμές ασύμφορες για τα μέσα νοικοκυριά).
Θ) Πρέπει να στραφούμε στη δημιουργία αυτόνομων υδάτινων κοινοτήτων. Δηλαδή, το Κερί να μην τροφοδοτηθεί με νερό όλη τη Ζάκυνθο από τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα με την υφαλμύρωση, αλλά κάθε περιοχή να έχει δικές της γεωτρήσεις.
Σε γενικές γραμμές διαφωνούμε με το master plan σε δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την αφαλάτωση και την αυξητική τιμολογιακή πολιτική που αυτή θα επιφέρει. Οι Ζακυνθινοί ήδη πληρώνουν πολλά για την υδροδότηση και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν άλλο.
The post Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο: Σχετικά με την παρουσίαση του master plan για την υδροδότηση του νησιού μας appeared first on ZANTETIMES.GR.